B Corp? Yes, we are!

Naïf is een B Corp en daar zijn we trots op. In 2020 ontvingen wij onze eerste B Corp certificering, met een mooie score van 89,4. Maar dat kon en moest beter natuurlijk. Drie jaar lang werkten we aan onze ambitieuze doelen, om onze score flink te verhogen bij de volgende test. En met succes, want in 2023 steeg onze score naar 111,9. Hard werken loont, daar zijn we trots op!

Meer weten over wat het inhoudt om een B Corp te zijn? Lees snel

b-corp

Wat is een B Corp

Het B Corp (Benefit Corporation) certificaat is één van de lastigste certificaten om te krijgen als bedrijf. De meeste certificaten kijken naar hoe jouw bedrijf scoort op een specifiek onderdeel, maar voor het B Corp certificaat word je getest op hoe je beslissingen maakt op het gebied van milieu, medewerkers, klanten, leveranciers en de maatschappij - een holistische aanpak dus. Om deze officiële certificering te krijgen moet je als commercieel bedrijf een positieve impact maken op de maatschappij en de wereld en dat is niet niks!

B-corp logo

De B Corp score

De non-profitorganisatie achter het B Corp certificaat is B Lab. Zij nemen niet alleen de producten, maar dus alle bedrijfsactiviteiten onder de loep. En dat doen ze niet één keer, nee, elke drie jaar wordt je bedrijf opnieuw getest en moet je dus ook laten zien dat je stappen maakt en vooruit gaat. Waarom we dit belangrijk vinden en hier ook elke keer in willen verbeteren? Er is niet zoiets als ‘duurzaam’ zijn, het is een proces waarin je jezelf constant blijft verbeteren en uitdagen door nieuwe stappen te zetten.

De B Corp score

Hoe krijg je dan zo’n B Corp certificaat?

Op dit moment is het zo dat je als bedrijf op vijf pilaren wordt getest: bestuur, werknemers, gemeenschap, milieu en klanten. Op elke pilaar kun je punten verdienen en daar komt vervolgens een score uit tussen de 0 en 200 die bepaalt of je in aanmerking komt voor het label: B Corp. Om het certificaat te krijgen, moet je als bedrijf minimaal 80 punten scoren. 

B Lab is zelf ook constant op zoek naar manieren om het B Corp certificaat te verbeteren, zo zijn ze nu aan het kijken of ze het puntensysteem anders kunnen insteken om bedrijven nog meer te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren.

Hoe krijg je dan zo’n B Corp certificaat?

Onze impact

Alles wat we doen laat sporen achter. Hoe erg je ook je best doet, je laat altijd een voetafdruk achter. Je kunt natuurlijk geen producten produceren zonder grondstoffen te gebruiken voor je product en je verpakking en ook heb je energie nodig en moeten de producten vervoerd worden naar de winkels. Hoe je dat allemaal aanpakt, daar zit dus het verschil. Als B Corp maak je de keuze om zo min mogelijk negatieve impact te hebben op milieu en planeet én je bedrijf als force for good te gebruiken. Je streeft er dus naar om juist positieve impact te maken door te kiezen voor ingrediënten die minder schadelijk zijn, verpakkingen van bijvoorbeeld gerecycled plastic te maken en door een positieve invloed te hebben op de maatschappij door bijvoorbeeld sociale initiatieven te ondersteunen.

Zo zetten wij ons in om de persoonlijke verzorgingsindustrie te veranderen. We kijken hoe het beter kan en roepen andere merken op om verantwoorde keuzes te maken. Voorbeelden zeg je? Sinds wij onze plasticvrije billendoekjes lanceerden in 2020 is inmiddels 20% van de billendoekjes plasticvrij geworden! Ook was Naïf het eerste merk met een minerale zonnebrand op de Nederlandse markt, waardoor er steeds meer aandacht komt voor het effect van zonnebrand op de oceaan. En natuurlijk zijn al onze producten ook microplasticvrij!

Onze impact

Naast nieuwe producten, denken we ook constant na over hoe we onze bestaande producten nóg beter voor jou en minder schadelijk voor de planeet kunnen maken. Zo zijn onze best verkochte producten ook beschikbaar in navulverpakkingen. Daarmee besparen we tot wel 76% plastic per verpakking! En vergeet het transport ook niet, want er passen een stuk meer navulverpakkingen in zo’n vrachtwagen.

En die sociale initiatieven? Ook die vinden we belangrijk. Wij zijn bijvoorbeeld partner van De Nationale Voorleesdagen, werken samen met het Huidfonds, steunen initiatieven zoals Fris Supermarkt, Because we Carry en het Armoedefonds, hebben gefietst voor Kinderziekenhuizen en nog veel meer! Zo proberen we echt alle ouders te helpen om goed voor hun kids te zorgen.

Onze uitdagingen

We zijn trots op wat we bereikt hebben, maar we zijn er nog niet. We blijven onszelf uitdagen om te verbeteren en natuurlijk hopen we andere merken mee te krijgen. Onze uitdagingen, die zijn er ook genoeg. En we houden van transparantie, so here we go.

Diversiteit 

Aan vrouwen geen gebrek bij Naïf, ook in leiderschapsposities. Het team bestaat voor zo’n 90% uit vrouwen. Ondanks de huidige verschillende culturen op de werkvloer streven we naar meer diversiteit op dit gebied. Kortom: we vinden onszelf nog niet divers genoeg en doen hard ons best om onszelf hierin te verbeteren. Wij geloven dat wat je uitstraalt ook is wat je aantrekt, en dus brengen we diversiteit en inclusiviteit ook meer terug in onze marketingcampagnes en dragen we onze waarden rondom duurzaamheid ook meer uit. We hopen zo een breder scala aan kwaliteiten en typen mensen te verwelkomen in ’t Haagsche. 

Nog meer transparantie

We zijn al behoorlijk transparant, maar het kan altijd beter. We willen onze impact namelijk nog beter in kaart brengen op het gebied van sociale en milieuprestaties. Ons eerste impactrapport is inmiddels een feit en we zijn van plan dit te blijven doen. Zo kun jij precies zien wat we wel doen, maar ook wat we (nog) niet doen!

Onze uitdagingen

Verduurzaming

Die mensen die met veel plezier bij Naïf werken? Ja, die moeten ook ergens zitten. In een kantoor in Scheveningen om precies te zijn. Zo vlak naast het strand denken we niet altijd aan het gebouw. Willen we groen, dan lopen we de duinen in. Maar al met al gebruiken we natuurlijk wel gewoon energie en water. We zijn dus altijd op zoek naar manieren om onze eigen impact op kantoor te verminderen. Wat we al doen? Bijvoorbeeld bewust omgaan met energie en dus de airco, verwarming en water. Ook wordt de fiets en het openbaar vervoer gestimuleerd voor het reizen van en naar kantoor en worden de kantoorlunches verzorgd door een lokaal bedrijf mét lokale producten. 

Greenwashing

Mooie beloften zonder bewijs of de consument laten denken dat je duurzaam bezig bent terwijl dat niet zo is? Dat wordt greenwashing genoemd. En dat kan behoorlijk subtiel zijn. Eerlijk gezegd hebben wij ons daar ook weleens schuldig aan gemaakt, door bijvoorbeeld te zeggen dat onze producten “beter voor de planeet zijn”, zonder te onderbouwen want “beter” dan precies betekent. Maar we nemen greenwashing heel serieus en werken hard om altijd transparant en eerlijk te zijn over onze voetafdruk. Daarom zijn we constant bezig met het aanpassen van onze woorden en streven we ernaar om altijd uitleg en onderbouwing te geven wanneer we een claim maken.