Naïf is B Corp gecertificeerd

01 dekstop (2)

Wat is een B Corp?

B Corp is een officiële certificering voor commerciële bedrijven die een positieve impact maken op de maatschappij en wereld. Het is een van de moeilijkst te verkrijgen certificaten waarbij je als bedrijf wordt getest op hoe je beslissingen maakt op het gebied van milieu, medewerkers, klanten, leveranciers, de maatschappij. Niet alleen het product, maar alle bedrijfsactiviteiten worden hierbij onder de loep genomen door de non-profitorganisatie B Lab. Als een van de 5.000 B Corps wereldwijd zetten we de kracht van het bedrijfsleven in om samen een positieve impact te maken. En dat vinden wij belangrijker dan winst.

Trots! Maar waarom dan?

Wij zijn een impactbedrijf. Wat bedoelen we daarmee? Dat positieve impact maken leidend is in alles wat we doen. We zijn ontstaan vanuit het geloof dat persoonlijke verzorging beter kan én moet. Omdat we goed voor onze kinderen willen zorgen. Een mooie wereld en goede toekomst horen daarbij. Commercieel succes en impact kunnen (en moeten) wat ons betreft hand in hand gaan. B Corps moeten een positieve verandering maken in de gehele industrie. En dat sluit dus weer heel mooi aan bij onze missie: het veranderen van de wereld van persoonlijke verzorging.

Trots! Maar waarom dan?

Changing the world of personal care by driving our business for good

Hoe word je een B Corp?

Om B Corp te worden word je getest op vijf pijlers:

Bestuur - Alle beslissingen die wij maken doen wij vanuit onze missie: het veranderen van de wereld van persoonlijke verzorging. 

Werknemers - Good care staat bij ons centraal in alles wat we doen. Dit betekent ook het goed zorgen voor onze werknemers. Het succes van Naïf wordt tenslotte door hen gedreven.

Gemeenschap - Naïf is er voor iedereen. Dat betekent dat iedereen welkom is bij ons en dat we ons inzetten voor iedereen. 

Milieu - Om onze kinderen een mooie toekomst te geven, doen wij er alles aan om zo min mogelijk negatieve impact te maken op onze planeet. We zijn constant op zoek naar duurzamere alternatieven.

Klanten - Wij willen alle families helpen en dat kan alleen door te luisteren naar de wensen en behoeften van onze klanten.

Hoe word je een B Corp?

Maar wat doen we nou eigenlijk echt?

Microplasticvrij - Al onze producten zijn vrij van microplastics en dus Zero Plastic Inside gecertificeerd door de Plastic Soup Foundation. Om dit te bereiken, speelt innovatie een grote rol. Zo introduceerde we ‘s werelds eerste circulaire gezichtsscrub en plasticvrije billendoekjes.

Lokaal - We doen zo veel mogelijk lokaal. Wist je bijvoorbeeld dat al onze producten en verpakkingen in Nederland of België worden gemaakt? Dat is niet alleen gunstig voor de carbon footprint, maar zo kunnen we ook de werkomstandigheden reguleren. 

Goede ingrediënten - Al onze producten bestaan voor minstens 90 procent uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong. We kiezen altijd voor de beste ingrediënten, voor mens én planeet.

Maar wat doen we nou eigenlijk echt?

Verpakkingen - Verpakkingen is een van de grootste uitdagingen binnen de industrie. Daarom zijn we constant aan het werk om deze te verbeteren. Dat plastic slecht is, weten we allemaal. Daarom worden onze tubes gemaakt van het restafval van suikerriet (bioplastic). Helaas kunnen doppen, pompflessen en spraypomps op dit moment nog niet van bioplastic worden gemaakt. We werken hard om onze impact hier te blijven verkleinen.

Plasticvrije billendoekjes - In een pakje billendoekjes zit ongeveer net zo veel plastic als 2 PET-flessen. Nog los van de verpakking dus. En als je bedenkt dat dit geldt voor meer dan 90 procent van alle billendoekjes is dat nogal schrikwekkend. Daarom ontwikkelde wij plasticvrije billendoekjes. Wel zo fijn!

De wereld om ons heen - Wij zetten ons in voor initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. Zoals het verzamelen van babyspullen of het financieel steunen van goede doelen.

Op kantoor - Onze negatieve impact verminderen begint op ons kantoor. Daarom gebruiken wij 100 procent hernieuwbare bronnen en proberen we op alle fronten de duurzame keuze te maken.

CO2-compensatie - Samen met CO2OK compenseert Naïf de uitstoot van de productie en het vervoer van elke bestelling. Deze bijdrage wordt ingezet voor herbebossing in Zuid-Amerika om de grond vruchtbaarder te maken, meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking te creëren en de voedselproductie te verhogen.

Koraalvriendelijke zonnebrand

Zo’n 65 procent van alle zonnebrandcrèmes heeft een chemische filter. Deze filter kan stoffen bevatten die koraal aantasten en dus schadelijk zijn voor de oceaan. Niet ok, en dus hebben onze zonneproducten minerale filters (non-nano). Zo zijn ze goed voor jou én de oceaan.

Koraalvriendelijke zonnebrand

Samenwerkingen

We kunnen het niet alleen en dus werken we intensief samen met bedrijven en organisaties die zich ook inzetten voor verandering. Zo laten we ons adviseren door de Plastic Soup Foundation en zijn we constant in gesprek met andere bedrijven binnen de B corp en B Beauty gemeenschap. 

We zijn er nog niet!

Er is nog heel veel te leren en innoveren binnen ons bedrijf, maar ook binnen de gehele industrie van persoonlijke verzorging. Zo blijven we constant werken aan verbetering op alle fronten. Zodat we onze negatieve impact elke dag een beetje kleiner kunnen maken, en onze positieve impact kunnen laten groeien. We beloven niet dat we perfect zijn, maar wel dat we altijd eerlijk zullen zijn.

Waar liggen onze uitdagingen? 

Ondanks dat Naïf sinds 2014 bestaat, valt er voor ons nog steeds veel te leren en te ontdekken. Daarbij; de wereld verandert continu, waarbij we voor nieuwe kansen en uitdagingen komen te staan. De B Corp score is voor ons een meetlat langs onze bedrijfsactiviteiten en helpt ons goed op weg. Ruimte voor verbetering zit ‘m voor ons in het volgende:

Diversiteit - aan vrouwen geen gebrek bij Naïf, ook in leiderschapsposities. Het team bestaat voor zo’n 90% uit vrouwen. Ondanks de huidige verschillende culturen op de werkvloer (o.a Japans, Frans, Chinees, Italiaans, Duits en Vietnamees) streven we naar meer diversiteit op dit gebied. Wij geloven dat wat je uitstraalt ook is wat je aantrekt, en dus brengen we diversiteit en inclusiviteit ook meer terug in onze marketingcampagnes en dragen we onze waarden rondom duurzaamheid ook meer uit. We hopen zo een breder scala aan kwaliteiten en typen mensen te verwelkomen in ’t Haagsche. 

Meer transparantie als het gaat om sociale en milieuprestaties. Hierbij willen we onze impact nog beter in kaart brengen, zodat we een impact strategie kunnen maken. Hoe worden we klimaatneutraal bijvoorbeeld. Wat is de impact van de grondstoffen die we gebruiken voor onze producten? Wat gebeurt er met een tube Naïf als deze eenmaal in de prullenbak is belandt? Deze zaken krijgen vervolgens een plek in een impact report die we jaarlijks zullen delen.

Verduurzaming eigen kantoor - met het strand naast de deur is een duurzaam kantoorgebouw niet het eerste waar we aan denken. Wil je groen, dan stap je de duinen in. Maar al met al wordt er aardig wat energie verbruikt daar achter de duinen. En dus is er verbetering mogelijk. Zo zijn we in gesprek met lokale boeren en kijken we of we een tuin kunnen aanleggen. Het is ook belangrijk om een aantal zaken vast te leggen, zoals energiebesparing doelen en waterverbruik. 

Vastleggen van het steunen van goede doelen. We willen er zijn voor iedereen en helpen gezinnen waar we kunnen. We steunen dan ook aardig wat goede doelen, maar redelijk on the fly. Denk aan hygiëneproducten voor Oekraïne, Lesbos, maar ook inzamelingsacties voor bijvoorbeeld Stichting Babyspullen. We realiseren ons dat deze instanties ook baat hebben bij structurele steun. Daarom zullen we hiervoor een langetermijnplan ontwikkelen.