Sun protection

Hoe garanderen wij de SPF van onze zonnebrand?

15 maart 2024

Sun SPF30

Als je aan zonnebrand denkt, is SPF (Sun Protection Factor) waarschijnlijk één van de eerste termen die in je opkomt. Je huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen is heel belangrijk en daarom willen we je uitleggen hoe wij een effectieve SPF in onze zonnebrandproducten kunnen garanderen. Lees snel verder.

Minerale zonnebrand

First things first; wij hebben bewust gekozen om een minerale zonnebrand op de markt te brengen. Hoewel minerale zonnebrand in veel andere landen al normaal is, is het merendeel van de producten op de Nederlandse markt met non-minerale filters. Minerale zonnebrand met een UV-filter op basis van zinkoxide biedt een fysieke barrière op de huid die UV-stralen weerkaatst. Non-minerale filters werken op basis van een chemische reactie die ontstaat als de zonnebrand in de huid is getrokken. De kans op huidirritatie is hierbij groter en de inwerktijd is langer. Bovendien kunnen bepaalde ingrediënten in non-minerale filters het koraal aantasten, en dat hebben we liever niet!

Lees hier meer over hoe UV-filters nou eigenlijk werken.

Zink en SPF

Het voordeel van een zonnebrand met een UV-filter op basis van zinkoxide bij productie is dat er een direct verband is tussen het percentage zinkoxide in een zonnebrandformule en de SPF-waarde. Zo is er bijvoorbeeld 21 procent nodig voor een SPF 30. Om het zekere voor het onzekere te nemen, nemen we waar mogelijk zelfs een iets hoger percentage. En we voegen een extra booster toe! Zo weten we zeker dat onze SPF het gewenste niveau kan bereiken.

Labtesten

En dan? Hoewel het percentage een goed uitgangspunt is, laten we onze formules natuurlijk rigoureus testen voordat we tot productie overgaan. Dit doen we in een onafhankelijk laboratorium, Helioscience, dat gespecialiseerd is in minerale zonbescherming. "Minerale filters werken op een andere manier dan chemische filters en vereisen daarom een andere benadering bij het testen. De huidige testmethoden zijn voornamelijk ontwikkeld voor chemische filters en zijn mogelijk niet geschikt om de effectiviteit van minerale filters nauwkeurig te beoordelen." Aldus Barbara Creemers.

In vitro en in vivo 

Er zijn twee verschillende manieren om zonnebrand te testen: in vitro en in vivo. Al onze formules worden eerst in vitro getest, dit betekent dat de formule eerst goed onder de letterlijke loep wordt genomen. Er wordt bij deze methode gebruikgemaakt van geavanceerde technieken om de beschermende eigenschappen van onze zonnebrand te bekijken. Bij traditionele zonnebrand wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de warmte die vrijkomt. Non-minerale UV-filters absorberen namelijk de UV-stralen en zetten ze om in warmte. Alleen zo werkt het dus niet bij minerale zonnebrand. Een UV-filter op basis van zinkoxide vormt namelijk een fysieke barrière, waardoor de zonnestralen worden weerkaatst in plaats van geabsorbeerd en daar komt dus geen warmte bij vrij. Daarom is het belangrijk dat minerale zonnebrand op een andere manier getest wordt. En dat kan Helioscience dus heel goed. 

Alleen bij positieve resultaten gaan we over tot in vivo testen. Dit zijn testen die op de huid worden gedaan. Bij echte mensen dus! Hierbij wordt een klein oppervlakte huid van zo’n 10-20 mensen blootgesteld aan gecontroleerde zonnestralen. De reactie van de huid wordt gemeten om de effectiviteit van de SPF te beoordelen. Er wordt gekeken hoelang het duurt voordat de huid rood wordt. Duurt het met zonnebrand 30 keer langer dan zonder, dat betekent dat het product SPF 30 heeft. Het is natuurlijk belangrijk dat de in vivo-testen worden uitgevoerd bij verschillende soorten mensen, huidtypen en huidaandoeningen.

Productie

Als je een product wil verkopen, moet deze voldoen aan de strenge richtlijnen van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Pas als we zeker weten dat onze formules hieraan voldoen gaan we onze zonnebrand (en andere Naïf producten natuurlijk ook) produceren. Naast de strenge wettelijke eisen, vinden we het ook belangrijk dat onze producten aan onze eigen voorwaarde voldoen: zouden we het gebruiken voor onze eigen kinderen? Is het antwoord ja, dan gaan we alles in gang zetten. En als er toch twijfels zijn? Dan wordt het product afgekeurd. Zo zorgen we dat alleen de beste producten op de markt worden gebracht.

Transparantie

Bij Naïf willen we de persoonlijke verzorgingsindustrie veranderen, want eerlijk is eerlijk, het kan en moet beter. We geloven dat verbetering begint met eerlijkheid en transparantie. Daarom delen we vanaf nu de resultaten van álle tests die we uitvoeren op onze zonnebrandproducten. En we laten deze tests doen door een onafhankelijk laboratorium. Zo weet je precies wat je op je huid smeert!