Sun protection
UV-filters, hoe zit dat eigenlijk?
11 February 2024
We hebben het er vaak over: UV-filters. Hét belangrijkste ingrediënt in zonnebrand, want ja dat UV-filter is wat jou beschermt tegen de zon. Maar wat is een UV-filter eigenlijk en hoe werkt het? En welke soorten UV-filters zijn er? No worries, wij helpen je op weg!
Hoe werkt een zonnebrand precies? Dat leggen wij je natuurlijk graag uit. Het magische ingrediënt in zonnebrand is het UV-filter. Dit zit soms ook in andere verzorgingsproducten, zoals dagcrème, en er is zelfs kleding met UV-filters! Door UV-filters kun je dus veilig de zon in. Een UV-filter beschermt de huid namelijk tegen schadelijke zonnestralen: UV-straling. En daar zijn dan weer twee verschillende soorten van: UVA (veroudert de huid) en UVB (zorgt ervoor dat je verbrandt). Naïf zonnebrand beschermt tegen UVA en UVB straling!
Twee soorten
Vaak wordt er gesproken over twee soorten filters: mineraal en chemisch. Maar wij zeggen liever mineraal en non-mineraal. Het grootste verschil zit ‘m in de manier waarop het UV-filter tot stand komt. Een mineraal UV-filter is gemaakt van een natuurlijk ingrediënt en blijft op de huid liggen. Hierdoor beschermt een minerale zonnebrand de huid direct tegen UV-stralingen. Een non-mineraal filter wordt gemaakt in een laboratorium en beschermt de huid van binnenuit doordat er een chemische reactie plaatsvindt. Dat klinkt misschien heftig, maar dat is het niet per se. Alles om ons heen is namelijk opgebouwd door chemische reacties. Wel duurt het vaak 20 minuten voordat je de zon in kunt gaan na het aanbrengen van dit type zonnebrand, omdat de huid pas goed beschermd is nadat het filter is ‘geactiveerd’.
Een non-mineraal UV-filter is dus niet per se slecht of gevaarlijk, maar toch hebben ze de afgelopen jaren een slechte naam gekregen. Dit komt doordat veel UV-filters die gemaakt zijn in laboratoria, ingrediënten bevatten die schadelijk blijken voor huid of planeet. Wij kiezen er daarom bewust voor om weg te blijven van de volgende ingrediënten:
octinoxate
octocrylene
oxybenzone
avobenzone
homosalate
butyl octyl salicylate
Minerale zonnebrand
In onze formule gebruiken we al jaren non-nano zinkoxide als basis voor ons UV-filter. Mineraal dus! En dat is niet voor niets. Wij geloven dat minerale zonnebrand beter is. Zinkoxide is een mineraal dat een laagje op de huid legt waardoor zonnestralen worden weerkaatst. Je kunt het dus vergelijken met een spiegel! Omdat de zinkoxide op de huid blijft liggen en er niet intrekt is de kans op een allergische reactie minimaal en kun je direct de zon in. Er verdwijnt jaarlijks 14 miljoen kilo zonnebrand in de oceaan. Het is daarom belangrijk dat het UV-filter in je zonnebrand geen negatieve effecten heeft op de oceaan. Van UV-filters op basis van oxybenzone en octinoxate is inmiddels bewezen dat deze schadelijk zijn voor het koraal. Daarom vermijden we alle ingrediënten die een potentieel risico vormen en kiezen we voor een UV-filter op basis van zinkoxide.
Nieuwe generatie UV-filters
Maar er is ook een nieuwe generatie non-minerale UV-filters. Deze filters zijn wel gemaakt in een lab, maar blijven op de huid liggen en trekken er niet in. Hierdoor beschermen deze non-minerale UV-filters de huid ook direct en is er minimale kans op huidirritatie. Geschikt voor de gevoelige huid dus. En een stap in de goede richting!
Minerale zonnebrand is niet altijd even makkelijk in gebruik, daarom kijken wij elk jaar hoe we onze formule nog fijner kunnen maken. Daarbij gaat het dan vooral om de smeerbaarheid en de witte laag die minerale zonnebrand op de huid achterlaat. Dit jaar hebben we daarom een extra booster toegevoegd.Deze booster is gemaakt van een nieuwe generatie (non-minerale) UV-filter: bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Dit UV-filter trekt niet in de huid, maar beschermt de huid op de oppervlakte. Op basis van ons huidige onderzoek zijn er geen aangetoonde effecten op het zeeleven als gevolg van dit ingrediënt.
Wil je meer lezen over onze aangepaste formule, dat kan!