Sun protection

We hebben onze zonnebrandformule aangepast!

10 February 2024

zonnebrand insmeren kinderen

Eerder kon je al lezen over onze samenwerking met het Nationaal Huidfonds en onze gezamenlijke missie om iedereen te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Hoe we dat doen? Door het delen van kennis en natuurlijk onze zonnebrand! Om families nóg beter te kunnen helpen, hebben we onze zonnebrandformule aangepast. En daar vertellen we je graag meer over!

In 2015 waren wij het eerste merk in Nederland met een minerale zonnebrand, omdat we geloven dat dit om verschillende redenen beter is dan traditionele zonnebrand. Hierdoor hebben we veel geleerd en blijven we dat doen. Ons doel is een compromisloze minerale zonnebrand te ontwikkelen die niet alleen veilig is (voor mens en planeet), maar ook net zo gebruiksvriendelijk als traditionele zonnebrandproducten. Daarom evalueren en verbeteren we onze formule elk jaar opnieuw, en dit jaar is geen uitzondering.

Minerale zonnebrand

In onze formule gebruiken we al jaren non-nano zinkoxide als basis voor ons UV-filter (benieuwd naar hoe UV-filters werken, dat lees je hier). En dat is niet voor niets. Wij geloven dat minerale zonnebrand beter is. Zinkoxide is een mineraal dat een laagje op de huid legt waardoor zonnestralen worden weerkaatst. Je kunt het dus vergelijken met een spiegel! Omdat de zinkoxide op de huid blijft liggen en er niet intrekt is de kans op een allergische reactie minimaal en kun je direct de zon in. Er verdwijnt jaarlijks 14 miljoen kilo zonnebrand in de oceaan. Het is daarom belangrijk dat het UV-filter in je zonnebrand geen negatieve effecten heeft op de oceaan. Van UV-filters op basis van oxybenzone en octinoxate is inmiddels bewezen dat deze schadelijk zijn voor het koraal. Daarom vermijden we alle ingrediënten die een potentieel risico vormen en kiezen we voor een UV-filter op basis van zinkoxide.

Zinkoxide heeft dus heel veel voordelen, maar het heeft ook een nadeel: het kan de huid wat uitdrogen. Daarom is het ook het belangrijkste ingrediënt in onze zinkcrème die helpt bij luieruitslag! Om te zorgen dat er niet te veel zinkoxide in onze zonnebrand zit, voegen we een booster van pongamiazaden toe aan de formule. Deze versterkt de kracht van de zinkoxide, zodat we er iets minder van hoeven toe te voegen in de zonnebrand.

Onze aangepaste formule

Minerale zonnebrand is dus niet altijd even makkelijk in gebruik. Het smeert lastiger en kan een witte waas achterlaten. Het is het compromis dat je sluit voor een product dat direct goed beschermt, mild is voor de (gevoelige) huid en geen schade aanricht aan het koraal. Maar we hopen dat compromis elk jaar wat te verkleinen. Zo hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de smeerbaarheid en de witte waas en dit jaar hebben we daarom een tweede booster toegevoegd.

Deze booster is gemaakt van een nieuwe generatie UV-filter: bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Dit UV-filter is gemaakt in een laboratorium, maar dit UV-filter trekt niet in de huid en beschermt de huid op de oppervlakte. En natuurlijk is het ook niet schadelijk voor de planeet. Sterker nog: het is één van de veiligste filters! 

Het UV-filter bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine wordt al gebruikt in Nederland, maar de combinatie met ons minerale zinkoxide UV-filter is uniek! Door de combinatie van ons zinkoxide UV-filter en de booster is het product net wat beter smeerbaar én kunnen we tegelijkertijd garanderen dat de SPF van hoge kwaliteit is en jij en je familie veilig de zon in kunnen!

Maar wacht, betekent het dan dat deze huidige formule beter is dan vorig jaar? Niet per se. Het hangt er maar net vanaf hoe je het bekijkt. Zowel de vorige als de huidige formule doen wat ze beloven: direct en goed beschermen tegen de zon. Maar de jaarlijkse verbetering zit vooral in het smeerbaarder en voedender maken van onze zonnebrandproducten. Zo ook dit jaar. Maar we zijn natuurlijk vooral benieuwd naar wat jij ervan vindt. 

Dat we weten dat ze allemaal goed beschermen, komt doordat al onze zonnebrandproducten voor hun SPF-testen zijn geslaagd! Hoera! Deze testen laten wij uitvoeren door een onafhankelijk laboratorium, gespecialiseerd in minerale zonnebrand. Zo weet je zeker dat het écht goed zit.

Binnenkort te koop

Onze aangepaste zonnebrandformule is binnenkort beschikbaar via onze website en bij Etos. Was jij juist blij met de vorige formule met minerale filter? Goed nieuws! Deze is nu nog te koop via onze website, en blijft verkocht worden bij meerdere winkels (waaronder Kruidvat en Holland & Barrett).

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de lancering? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Enne.. wij houden dingen graag transparant, dus we delen dan ook de resultaten van de SPF-testen met je.

Zonbescherming