Sun protection

De wetenschap achter onze zonnebrand: zinkoxide uitgelegd

14 June 2024

SPF30 zonnebrand

Het zal geen nieuws voor je zijn dat onze zonnebrand een UV-filter op basis van zinkoxide bevat. Dit maakt het een minerale zonnebrand. De keuze voor zinkoxide hebben we heel bewust gemaakt, want zinkoxide heeft veel voordelen! Wij geloven dus dat zonnebrand met een UV-filter op basis van zinkoxide de beste optie is en we leggen je graag uit waarom.

Allereerst, minerale zonnebrand dus. Maar hoe zit het met de non-minerale UV-filter die we dit jaar als booster aan onze formule hebben toegevoegd? Wij geloven in het constant innoveren van onze producten. Als eerste Nederlandse merk met minerale zonnebrand zetten we elk jaar stappen om de ideale zonnebrand te ontwikkelen. Dit jaar hebben we deze booster toegevoegd. Belangrijk om te weten is dat ons product ruim acht keer meer zinkoxide bevat dan Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. Daarom kunnen we met vertrouwen zeggen dat zinkoxide het hoofdbestanddeel van onze UV-filter is. Wil je weten waarom we deze booster hebben toegevoegd? Dat kun je hier lezen. Ook leggen we je graag uit waarom we nu toch in een niet-minerale UV-filter geloven (en waarom we het niet meer hebben over mineraal vs chemisch).

Op het gebied van zonnebrand geloven we dat zinkoxide de beste keuze is. Is het perfect? Nee, maar we denken wel dat het de minst schadelijke is. We leggen graag uit waarom. Het is een wat technisch verhaal, dus bare with us.

Wij beschouwen zinkoxide als de veiligste optie omdat het afbreekt in Zn2+-ionen, die van nature in de zee voorkomen. Is het volledig veilig? Nou, alles wat we doen heeft een impact, maar we streven altijd naar de minst schadelijke optie. Sommige studies hebben mogelijke negatieve effecten van zinkoxide op koraal, algen en vissen aangetoond. Maar deze studies suggereren dat de waargenomen effecten eerder te maken hebben met een lokale toename van de concentratie van zinkionen dan met de aanwezigheid van zinkoxide zelf.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste studies concentraties van zinkoxide gebruiken die veel hoger zijn dan wat realistisch gezien in de oceaan terecht zou kunnen komen. Reële en realistische effecten van zinkoxide op het milieu, evenals blootstellings- en risicomatrixen, zijn uitgebreid onderzocht. Zelfs als we allemaal zinkoxide gaan gebruiken en de concentratie van zinkionen in het water daardoor natuurlijk toeneemt, vormt zinkoxide in zonnebrandcrèmes geen bedreiging voor het zeeleven. Ons onderzoek suggereert dat het nog steeds minder schadelijk is dan het gebruik van sommige andere UV-filters.

Waarom wij denken dat zinkoxide de beste optie is:

Zink is een natuurlijk element met een complexe cyclus. Het is aanwezig in bodems en water, en de concentratie varieert natuurlijk door natuurlijke gebeurtenissen, het lokale ecosysteem, interacties met andere chemicaliën en fysieke parameters zoals zuurgraad. Natuurlijk hebben menselijke activiteiten ook invloed op de verdeling van zink op aarde. Hoewel we geen zink creëren, winnen we het actief en maken we het meer beschikbaar in onze omgeving. Verschillende industrieën gebruiken zink of zinkafgeleide materialen, zoals mijnbouw, auto-industrie, verf, cosmetica en medicijnen. In 2023 vertegenwoordigden cosmetica en farmaceutica ongeveer 10-12% van de wereldwijde zinkoxidemarkt. Zinkoxide is slechts een van de industrieel gebruikte zinkbronnen. De impact van zonnebrandcrèmes op het totale zinkgebruik door mensen is relatief klein, maar we nemen dit serieus en onderzoeken de potentiële risico's van onze zonnebrandcrème op het ecosysteem grondig.

Verschillende studies melden een toename van het zinkgehalte in lokale wateren en bodems, waarbij menselijke activiteiten een rol lijken te spelen. Sommige analyses kunnen aantonen dat een deel van de zinktoename op specifieke plaatsen te herleiden is naar mijnbouwactiviteiten vanaf het begin van de industriële revolutie, met vrijwel geen impact door hedendaagse activiteiten. Zink heeft een belangrijke rol in de fysiologische processen van de meeste soorten, inclusief de mens.

Bij het onderzoeken van de rol van zinkoxide en zonnebrandcrèmes hebben sommige studies mogelijke negatieve effecten van zinkoxide op koraal, algen en vissen aangetoond. Deze studies suggereren dat waargenomen effecten waarschijnlijker zijn toe te schrijven aan een lokale toename van de concentratie van zinkionen als gevolg van de afbraak van zinkoxide in water, dan aan de aanwezigheid van zinkoxide zelf. Uit onze literatuurstudie bleek dat zinkoxide een impact kan hebben op het zeeleven, vooral op soorten die al gevoelig zijn voor zink. De vorm van de zonnebrandcrème (nano of niet-nano zinkoxide) lijkt deze soorten niet meer te beïnvloeden dan andere vormen. De bijdrage aan de lokale toename van zink in bodem en water is waarschijnlijk verwaarloosbaar vergeleken met andere industrieën, zowel in het verleden als nu.

Opmerkelijk is dat veel meer studies zijn uitgevoerd naar de milieueffecten van minerale zonnebrandcrèmes (75%) dan niet-minerale (25%), wat de negatieve conclusies over deze filters kan vergroten. Om een volledig en duidelijk beeld te krijgen, is het belangrijk om ook andere UV-filters en hun impact op het ecosysteem te onderzoeken.

Er zijn maar weinig UV-filters actief in het UVA1-bereik. Bescherming tegen UVA1-straling is belangrijk omdat deze de belangrijkste bijdrage levert aan langdurige zonneschade aan de huid, waaronder huidkanker. Daarom moeten zonnebrandcrèmes enkele UVA1-filters bevatten om een breedspectrumbescherming te bieden, waaronder:

  • Avobenzone (Butyl Methoxydibenzoylmethane)

  • Ecamsule (Terephthalylidene dicamphor sulfonic acid) – uniek voor L’Oréal vanwege patenten

  • Oxybenzone

  • Octocrylene

  • Zinkoxide

  • BEMT (Bis-ethylhexyloxyphenol methoxphenyl triazine) – nieuwe generatie filter

  • MBBT (Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol) - nieuwe generatie filter

  • DHHB (Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate) – nieuwe generatie filter

Elk filter heeft zijn eigen specificaties qua formulering en toegestane maximale hoeveelheid, wat invloed heeft op hoeveel filters samen moeten worden toegevoegd om de gewenste bescherming te bereiken. Tot nu toe kon alleen zinkoxide alleen worden toegevoegd als een breedspectrum UV-filter.

Avobenzone

Avobenzone, of Butyl Methoxydibenzoylmethane, is het meest voorkomende UVA1-filter in niet-minerale zonnebrandcrèmes. Sommige studies tonen aan dat dit filter invloed heeft op specifieke mariene soorten en mogelijk hormoonverstorende effecten heeft. Een risico van avobenzone is zijn foto instabiliteit, wat betekent dat het met andere verbindingen moet worden geassocieerd om stabiel te zijn, wat huidreacties kan veroorzaken. Het is een synthetische molecule die bioaccumuleert in het milieu, wat betekent dat de concentratie toeneemt en moeilijk te verwijderen is in onze waterzuiveringsinstallaties. EWG meldde dat dit bestanddeel in het FDA-voorstel van 2019 stond om het niet op de veilige en effectieve lijst te zetten vanwege bestaande resultaten en het gebrek aan sterke gegevens.

Oxybenzone

Oxybenzone, ook wel benzofenon-3 genoemd, is veel bestudeerd vanwege zijn rol in koraalverbleking en risico voor sommige mariene soorten. Daarom is het sinds 2021 opgenomen in het verbod van Hawaï om hun koraalriffen te beschermen. Het is ook een synthetische molecule die bioaccumuleert en moeilijk te verwijderen is uit ons afvalwater. Het heeft ook gezondheidsproblemen, waarbij het wordt verdacht een hormoonverstoorder te zijn. Echter, het is belangrijk op te merken dat het door de SCCS is beoordeeld en als veilig is verklaard binnen de gebruiksvoorwaarden in zonnebrandcrème.

Octocrylene

Octocrylene wordt recentelijk onderzocht voor een uitbreiding van het Hawaï-verbod. Sommige studies melden accumulatie en potentiële hormoonverstorende effecten op sommige mariene soorten. Recentelijk publiceerde de SCCS hun mening over octocrylene voor menselijke consumptie en concludeerde dat het veilig is bij de concentratie in zonnebrandcrème, omdat de resultaten niet overtuigend genoeg waren.

Uit ons onderzoek naar BEMT en DHHB zijn geen gezondheids- of milieurisico's gerapporteerd bij gebruik van dit filter.

BEMT

Onze literatuurstudie over BEMT toonde geen gerapporteerde gezondheids- of milieurisico's bij het gebruik van dit filter. Het is een stabiel filter en blijft door zijn grootte op de huid liggen, wat het risico op huidirritatie minimaliseert. Op zichzelf kan het al een SPF20 bieden bij maximaal gebruik, wat het een geschikte booster maakt voor andere UVA-filterbescherming. Het wordt naar verwachting ook in 2025 goedgekeurd door de FDA, die bekend staat om haar strenge richtlijnen voor het accepteren van nieuwe UV-filters, waardoor BEMT het eerste nieuwe UV-filter wordt dat in meer dan 20 jaar in de VS wordt toegestaan.

Uit onze eerste screening van MBBT en DHHB zijn geen gerapporteerde gezondheids- of milieurisico's naar voren gekomen bij het gebruik van deze filters. Tot nu toe hebben we MBBT en DHHB nog niet diepgaand onderzocht, maar ze staan op onze radar om onze positie ten aanzien van deze twee nieuwe filters te bepalen.

Onze conclusie

Na het zorgvuldig beoordelen van verschillende opties, hebben we een aantal compromissen moeten maken. Omdat bescherming tegen UVA1 belangrijk is, moet minstens één van de UVA1-filters in de formule worden opgenomen. Op basis van onze huidige kennis en met oog voor milieu- en menselijke veiligheid, hebben we ervoor gekozen om avobenzone, octocrylene en oxybenzone niet in onze zonnebrandcrèmes te gebruiken. We hebben ons gefocust op zinkoxide als onze beste optie.

Nieuwe generatie filters zoals BEMT en DHHB bieden mogelijkheden voor hybride formules op basis van zinkoxide. Helaas kunnen ze niet op zichzelf worden gebruikt voor een UVA bescherming, en moeten daarom altijd met een andere UV-filter worden gecombineerd. In ons geval is zinkoxide dus de enige optie.

We geloven wel in hybride zonnebrandformules met deze nieuwe generatie UV-filters, omdat ze niet in de huid trekken en dus geschikt zijn voor de gevoelige huid. Op basis van de studies tot nu toe laten ze bovendien geen schadelijke effecten zien voor mens en milieu. Zonnebrand op basis van zinkoxide heeft altijd een booster nodig. Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine staat bekend om zijn hoge effectiviteit bij lage concentraties, waardoor het populair is voor hoge SPF-niveaus. Het wordt ook geprezen om zijn uitstekende fotostabiliteit en omdat het de stabiliteit van andere zonnebrandmiddelen verbetert. En precies die stabiliteit is belangrijk bij minerale zonnebrand.

We geloven vooral dat we constant moeten blijven ontwikkelen en met de kennis van nu moeten handelen. Dit betekent dat we niet denken dat er één perfecte manier is, maar wel dat we elk jaar ons best kunnen doen om met de kennis die tot dan toe beschikbaar is de beste keuzes te maken. Dat is wat good care voor ons betekent, en we zullen dit ook altijd zo transparant mogelijk communiceren.

Inhoud

Minerale zonnebrand voor de gevoelige huid