Personal care

Micro Plastic, Macro Probleem

13 May 2024

mpmp microplastic

Het is mei en in mei vieren we Mei Plasticvrij! Een goed moment om even extra stil te staan bij ons plastic gebruik (en misbruik). En wij zijn niet de enigen, want meerdere merken sluiten zich elk jaar aan bij deze campagne. Dit jaar slaan wij het over een iets andere boeg. Plastic? Ja, dat is een bekend probleem. Maar hoe zit het eigenlijk met microplastics? Je weet wel, die minuscule stukjes plastic die tegenwoordig overal in zitten en ook terechtkomen in ons lichaam. Daarom slaan wij de handen ineen met andere microplasticvrije merken en lanceren wij deze week de campagne: Micro Plastic, Macro Probleem.

Microplastics dus. Als je Naïf een beetje kent, dan weet je: die zitten er bij ons niet in. Helaas geldt dat zeker niet voor álle cosmetica. In 9 van de 10 producten zitten namelijk wél microplastics. En dat kan en moet anders vinden wij. Samen met WELEDA, Smyle, Witlof Skincare, Marcel’s Green Soap, The Lekker Company en Plastic Soup Foundation willen we met deze campagne het bewustzijn bij de consument en de transparantie in de industrie vergroten. "Dit is meer dan alleen een campagne; het is het startschot van een grotere beweging," vertelt een vertegenwoordiger van de deelnemende merken. "We willen consumenten aanmoedigen verder te kijken dan mooie verpakkingen en ingewikkelde woorden. Het is tijd om het echte verhaal te ontdekken dat verstopt zit op de achterkant van verzorgingsproducten." 

Het gevaar van microplastics

En we doen dit natuurlijk niet zomaar. De schadelijke effecten van microplastics worden namelijk steeds bekender. Uit verschillende onderzoeken van de Plastic Soup Foundation blijkt de negatieve impact die microplastics hebben op de gezondheid van de aarde en die van onszelf. Zo is er laatst uit nieuw onderzoek van de Duitse arts Lukas Kenner gebleken dat er een verband is tussen microplastics en de ontwikkeling en verspreiding van kankercellen. “Plastic deeltjes worden opgenomen door de kankercellen en blijven, zelfs na celdeling, aanwezig in deze cellen”, vertelt Kenner. Waarom dit zo bijzonder is? Omdat kankercellen eigenlijk nooit iets opslaan wat ze niet kunnen gebruiken voor hun eigen ‘gewin’. 

Een belangrijk onderwerp om aan te kaarten dus, voor de gezondheid van de mens en die van de aarde. Dit benadrukt ook Maria Westerbos, oprichter van de Plastic Soup Foundation: “Juist daarom zijn eigen initiatieven van microplasticvrije merken zo belangrijk. Zo kunnen we samen laten zien aan de consumenten, de industrie en de politiek dat microplastics niet nodig zijn. Deze merken bewijzen dat.”

Samen de industrie veranderen

Samen slaan we de handen ineen met als groter doel de industrie te veranderen. Een behoorlijke opgave, maar zeker niet onmogelijk. Daar zijn we van overtuigd! En ook jij, als consument, kunt helpen. Deze week hopen we namelijk ook jou te betrekken bij deze belangrijke strijd. Zo vertellen we je meer over microplastics, wat ze doen, hoe je ze kunt herkennen en het allerbelangrijkste: hoe je ze zo veel mogelijk kunt vermijden. Een eerste mooie stap is door producten te kopen van microplasticvrije merken, zoals de merken waarmee we samenwerken voor deze campagne. Ken je ze nog niet? Wij introduceren je graag!

WELEDA

Misschien ken je WELEDA al, het oudste merk in het rijtje. Al ruim 100 jaar zijn de 100% natuurlijke verzorgingsproducten van WELEDA een begrip. Het merk zet zich in voor holistische cosmetica die in harmonie is met mens en natuur. Van gezichtsverzorging tot zelfzorgproducten, helemaal microplasticvrij!

Marcel’s Green Soap

Een schoon huis zonder chemische troep? Marcel’s Green Soap to the rescue! In 2016 realiseerde oprichter Marcel dat er wel heel veel chemische middeltjes in zijn keukenkastje stonden. Niet wat hij wilde voor zijn drie dochters. Het merk pleit voor duurzame alternatieven, zonder in te leveren op prijs, kwaliteit en beleving.

The Lekker Company

Van DIY tot succesvol bedrijf. Oprichter Dewi startte 10 jaar geleden met het maken van deodorant vanuit haar eigen keuken. Die inspiratie had ze van Pinterest. Gaandeweg leerde ze steeds meer over de cosmeticaindustrie en werd duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het bedrijf. En nu vind je haar deodorant, inmiddels het op één na grootste natuurlijke deodorantmerk van Nederland, gewoon in de winkel.

Smyle

Tandenpoetsen zonder microplastics? Dat klinkt misschien logisch, maar is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tijd voor verandering, dacht oprichter Almar. En met succes, want de tandpasta tabs van Smyle zijn niet alleen helemaal plasticvrij, maar zijn ook de eerste op de markt die je gewoon kunt navullen in een glazen potje. Geen plastic tubes meer dus!

Witlof Skincare

Witlof Skincare is opgericht door vriendinnen Cis en Caroline. Ontstaan uit de behoefte om meer bewustzijn en duidelijkheid te creëren over gezonde huidverzorging, voor je huid en voor de natuur. En dat betekent natuurlijk geen microplastics, maar alleen ingrediënten die de huid ook echt kan gebruiken.

Inhoud