Baby & kids

Van hout to doekje: zo worden onze billendoekjes gemaakt

06 november 2023

Plastic free wipes - 1 pack

Billendoekjes, één van de meest gebruikte babyproducten. Niet zo gek ook want met x aantal luiers per dag en gemiddeld 2 billendoekjes per luier loopt het aantal aardig op. Tot gemiddeld wel 14.000 per kind, om precies te zijn. Daarom vinden we het bij Naïf zo belangrijk om te strijden voor een wereld zonder plastic billendoekjes. 

Bij Naïf hebben we die stap natuurlijk al lang gezet met onze plasticvrije variant en steeds meer merken volgden. Maar ook dan zijn er nog verschillen. De meeste plasticvrije merken gebruiken viscose voor hun doekjes, maar die van ons zijn gemaakt van lyocell. We hebben deze keuze bewust gemaakt (al is het wel duurder) omdat het chemische proces bij de productie van lyocell minder schadelijk is. Maar nu vraag jij je vast af: waarvan en hoe worden die plasticvrije doekjes dan gemaakt? Say no more.

Geen plastic maar..

HOUT! Ja, dat lees je goed. Die stevige en zachte billendoekjes van ons zijn afkomstig van hout. Lenzing, de producent van de VEOCEL™ branded vezels die we gebruiken voor onze doekjes, hebben een streng beleid voor het hout dat ze gebruiken. Het ruwe materiaal komt van verantwoord en duurzaam beheerde bossen.

Nu zul je denken, hoe wordt dat harde en ruwe materiaal dan omgetoverd tot zacht en verzorgend doekje?

Het proces: van hout, naar pulp, naar vezel

Eerst wordt het hout en de houtsnippers tot pulp gemaakt door alle andere componenten van het hout op te lossen met een oplosmiddel vrij van chloor. Traditionele bleekmethodes maken gebruik van chloor in het proces van pulp maken, maar Lenzing’s proces is chloorvrij en daardoor minder schadelijk voor het milieu dan traditionele methodes. Meer dan 99% van het oplosmiddel en water dat gebruikt wordt tijdens het proces wordt vervolgens ook weer hergebruikt!

Het verpulpen van het hout is nodig om de cellulose uit het hout te onttrekken. Cellulose is een bestanddeel dat voorkomt in de celwanden van planten en wordt ook gebruikt bij het maken van papier of karton. Nadat het hout tot pulp is gemaakt en de cellulose eruit is gehaald blijven er VEOCEL™ vezels over en die zijn dus de basis van onze billendoekjes. 

Met droge doekjes van alleen VEOCEL™ vezels krijg je die vieze billen natuurlijk niet schoon, daarom voegen wij er ook nog extra verzachtende en verzorgende ingrediënten aan toe. Onze originele billendoekjes zijn op basis van 99% water, maar sinds kort hebben we ook billendoekjes met lotion. Deze doekjes zijn aangevuld met aloë vera en bamboe extract en zijn daardoor nóg zachter voor de gevoelige huid. Hier kun je meer lezen over de verschillen tussen water- en lotiondoekjes.

Doekje gebruikt, en nu?

Zijn de billen weer schoon en ben je klaar met het doekje? Spoel ze dan niet door de wc, maar gooi ze in de prullenbak zoals je gewend bent! Hoewel VEOCEL™ vezels circulair* en dus biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn onder de juiste omstandigheden**, kunnen ze in het toilet of het riool voor verstopping zorgen. 

*Circulair betekent dat het product van natuurlijke grondstoffen gemaakt wordt en ook weer onderdeel van de natuur wordt wanneer het afbreekt.

** Gemaakt van hout, zijn VEOCEL™ vezels biologisch afbreekbaar in aarde, zoet water en zeewater en zijn ze composteerbaar in industriële en huiselijke omstandigheden.

VEOCEL™ is a trademark of Lenzing AG