Baby

Eerste hulp bij slaapregressies met slaapexpert Daisy Oppelaar

14 January 2025

Slaapregressies_Daisy Oppelaar

Heb je een kleine, dan ben je waarschijnlijk wel bekend met het fenomeen slaapregressies, of eigenlijk: met de dramatische nachten en terrordagen waarmee het gepaard gaat. De vele sprongetjes in de ontwikkeling van een baby naar een kind, gaan gepaard met dagen en weken waarin je kleine de slaap maar niet wil vatten. Daisy Oppelaar, kinderslaapcoach en oprichter van slaappraktijk Dais and Nights, geeft haar advies om om te gaan met die lastige slaapregressies. Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg, enneh: you got this!

Wat is een slaapregressie?

“Een slaapregressie is een periode waarin het slapen van je kind opeens héél slecht gaat. Je merkt dat dutjes geweigerd worden of extreem kort zijn, ze niet zelfstandig meer in slaap vallen, ‘s nachts vaker wakker worden of ‘s ochtends juist vroeger wakker worden. Soms gaat het gepaard met huilerigheid of minder willen eten en drinken. Een slaapregressie is altijd gekoppeld aan een fase waarin je kind zich ontwikkeld en nieuwe dingen leert. Er zijn veel sprongetjes, maar de belangrijkste slaapregressies zijn bij belangrijke ontwikkelingen, zoals leren kruipen, staan, lopen en bij het leren praten.”

Hoe ga je om met slaapregressies?

“Blijf doen wat je al deed, dus blijf consequent en houd het ritme aan. Er is geen magische tip die slaapregressie doorkomen versnelt of makkelijk maakt. Je kleintje leert iets nieuws en dat heeft tijd nodig. Een veelgemaakte fout tijdens een slaapregressie is dat ouders uit wanhoop toch een extra dutje aanbieden, dat zou ik je zeker niet aanraden. Je verandert daarmee het ritme van je kleine en daar worden de nachten zelfs slechter van. En probeer een beetje om te denken en het positiever in te zien: regressie = progressie! Je kind leert iets nieuws en daar mag je als ouder best even trots op zijn.”

Do’s en don’ts bij slaapregressies

“Ik zei het al, maar verander het ritme van je kind niet. Extra dutjes schoppen het ritme alleen maar in de war en zijn niet bevorderlijk voor de nachtrust. Je kan je kleine wel iets eerder naar bed brengen voor de nacht als ze erg vermoeid zijn, maar doe dat niet eerder dan 18:00 omdat je anders - wederom ;) - het ritme door de war haalt. 

Wordt je kind huilend wakker tijdens een slaapregressie? Wacht even of ze zelfstandig verder slapen en ga er anders naartoe om te troosten en eventueel iets aan te bieden. Wel geldt: alles wat je nu extra toevoegt om het slapen weer makkelijker te maken, zoals een wiegende arm, nachtvoeding of speen, moet je straks weer afbouwen. Dus maak het je toekomstige zelf niet onnodig moeilijk.” En als niemand het je verteld heeft: jullie komen hier wel doorheen! Mocht je toch nog extra advies zoeken, kijk dan op de website van Dais and Nights. Daar vind je een ebook over slaap voor kleintjes tussen 0 en 18 maanden en kan je voor meer persoonlijke hulp ook een consult aanvragen met Daisy.

Inhoud

 Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?