Baby

De complete babyuitzet checklist: alles wat je nodig hebt voor de komst van je baby

09 February 2024

Baby

Baby op komst? Dat is een hoop geregel. Al vanaf die eerste positieve zwangerschapstest moet je alles in gang zetten voor je bevalling, kraamtijd en daarna. Denk aan het zoeken van een verloskundige, kraamhulp en het regelen van kinderopvang. En natuurlijk heb je ook een hele hoop spullen nodig in huis voor tijdens en na de bevalling. Kortom: veel om aan te denken. Om jou op weg te helpen hebben wij een handige checklist samengesteld met alles wat je nodig hebt, ook wel bekend als de babyuitzet. Wel zo makkelijk tijdens het winkelen!

Een goede uitzetlijst bevat niet alleen spullen die je nodig hebt voor je baby, maar ook voor jezelf! Ook daar hebben we natuurlijk aan gedacht. De volledige uitzetlijst download je onderaan deze pagina, maar we zetten de belangrijkste dingen nog even voor je op een rij.

Voor jezelf

Kraamtijd

Tijdens en na de geboorte zijn er een aantal noodzakelijk medische spullen die je nodig gaat hebben in huis. Denk bijvoorbeeld aan een navelklem, kraamverband en speciaal ondergoed om dit in te leggen. De belangrijkste dingen zitten in het kraampakket dat je bijvoorbeeld kunt kopen bij prenatal of bij je zorgverzekering kunt aanvragen (gratis als je aanvullend verzekerd bent). Kijk altijd even of alles van de checklist erin zit en vul ‘m zelf aan waar nodig.

Naast het kraampakket wordt je door de kraamzorg vaak ook geadviseerd om een aantal hulpmiddelen in huis te hebben, zoals een douchekruk, klossen voor onder het bed en eventueel een krukje om makkelijk in en uit bed te komen. Laat je dus ook goed door de kraamzorg adviseren welke extra hulpmiddelen ze aanraden. Je kunt ze gratis huren via MediPoint of natuurlijk zelf kopen als je dat graag zou willen.

Ziekenhuisbevalling

Wil (of moet) je in het ziekenhuis bevallen? Zorg dan dat je vluchttas klaar staat. Wat je precies inpakt is natuurlijk afhankelijk van jouw behoefte, maar in de basis wil je in ieder geval comfortabele kleding. Niet alleen tijdens, maar ook voor en na de bevalling is dit een must! En vergeet je toilettas natuurlijk ook niet, met al je favo Naïf producten ;). Telefoon, camera en alle opladers zijn ook erg handig, neem iets mee om te doen, zoals een fijn boek én pak ook wat snacks in. Die kunnen goed van pas komen, trust us!

Ook jouw baby heeft het een en ander nodig na de geboorte. Neem kleding mee (in meerdere maten!), een jasje en een fijne wikkeldoek.  

Thuisbevalling

Allereerste tip: ook als je thuis wil bevallen moet je een vluchttas klaar hebben staan voor het geval je toch snel naar het ziekenhuis moet. Natuurlijk heb je bij een thuisbevalling aanvullend ook nog iets meer nodig dan als het ziekenhuis op jouw planning staat. Onder andere matrasbeschermers, een emmer en noodverlichting zijn erg belangrijk, je zou maar zonder stroom komen te zitten. Wil jij graag in bad bevallen, kan dat meestal niet in je eigen bad in de badkamer. Verdiep je dus even in je mogelijkheden en bestel indien nodig een speciaal bevalbad. 

Voor de baby

Kleding

Oké, je kleintje is geboren, maar ook die heeft natuurlijk spulletjes nodig. Bijvoorbeeld kleding. Hoeveel je nodig hebt kun je vinden in de checklist, maar denk vooral aan rompertjes, wat leuke setjes en heel belangrijk: mutsjes. Je kindje kan diens warmte namelijk nog niet zelf reguleren net na de geboorte, dus een mutsje houdt ze lekker warm. 

Tip: koop kleding in verschillende maten! Je weet nooit hoe groot jouw baby zal zijn bij de geboorte, dus wees goed voorbereid. Van maat 44 hoef je niet zoveel in huis te hebben, maar een rompertje is wel handig, je kunt altijd meer kopen als je kleintje deze maat blijkt te hebben. Zorg wel dat je genoeg maat 50 en 56 hebt, grote kans dat je deze veel nodig zult hebben!

Verzorging

Niets fijner dan een band opbouwen met een fijne verzorgingsroutine voor je kleine. Wat je nodig hebt? Een commode en fijne verzorgingsproducten! Inspiratie voor het inrichten van je commode vind je hier. Kies voor zeepvrije producten die mild zijn voor de gevoelige babyhuid. Zoals Naïf bad- of babyolie. Welke verzorgingsproducten je precies nodig hebt voor je baby, lees je hier. Zorg ook dat je genoeg (hydrofiel) doeken hebt, die zijn handig voor van alles en nog wat, van spuugdoek tot inbakerdoek. 

Slapen

De eerste maanden zal jouw kleine natuurlijk veeeel slapen (helaas niet altijd wanneer jij ook wil slapen). Zorg daarom voor een fijne wieg of co-sleeper en kleed de boel leuk aan met beddengoed in jouw stijl.

Eten

Tot slot moet jouw baby natuurlijk ook nog eten om lekker te groeien. Ben je van plan borstvoeding te geven, maak het jezelf dan makkelijk met een voedings-bh en fijne kleding. Misschien wil je ook gaan kolven, dan heb je die ook nodig. Nog niet zeker? Bij MediPoint kun je ook een kolf huren, kun je later bepalen of je er zelf nog een wil aanschaffen. WIl je gelijk beginnen met kunstvoeding dan heb je flessen nodig (minimaal 2), iets om ze mee schoon te maken en natuurlijk poedermelk. Wat voor poedermelk je het beste kunt gebruiken is heel persoonlijk, vraag de kraamzorg om advies als je vragen hebt. Weet wel dat de standaard voor poedermelk in Nederland heel hoog is, dus welke melk je ook kiest, het zal altijd van goede kwaliteit zijn. Daar hoef je je geen zorgen over te maken!

Het bij elkaar verzamelen van de uitzet kan wat overweldigend voelen, maar is daarnaast ook super leuk! Wij hopen dat je met deze checklist in ieder geval aan de slag kunt en het een stuk makkelijker wordt zodat je ook écht kunt genieten van het winkelen! Om zeker te zijn dat je écht alles in huis hebt raden we je ook aan om je verloskundige en kraamzorg te vragen of zij nog aanvullingen hebben.

Alle essentials voor je newborn