Baby

Welke babyproducten gebruik je wanneer?

31 oktober 2023

Eerste babybadje - Digital shelf badolie

Babyverzorging, het is er in allerlei soorten en maten. Zeker als kersverse ouder weet je vaak niet wat je nou echt nodig hebt, en daar wordt slim op ingespeeld. Maar no worries, een baby heeft echt niet zoveel nodig! Zeker niet in de eerste weken. Wij hebben het even voor je op een rij gezet, kun jij rustig kijken wat voor jou goed voelt voordat je naar de winkel gaat.

De babyhuid is puur, dat wil je graag zo houden. Welke producten heb je nou eigenlijk echt nodig en wat kun je beter laten liggen? Gebruik je eigenlijk een badschuim of shampoo bij een pasgeboren baby? En wanneer en hoe vaak smeer je je baby in met bodylotion? Een baby ontwikkelt zich snel en de verzorgingsbehoeften veranderen dus ook in het eerste jaar, daarom leggen wij je uit welke producten je nodig hebt en wanneer.

0-24 uur - helemaal niks, noppes, nada!

Je baby wordt geboren met een natuurlijke beschermlaag: Vernix Caseosa. De laag ontwikkelt zich tijdens de twintigste week van de zwangerschap en zit vol met eiwitten en voedingsstoffen. Zo wordt de babyhuid gevoed en beschermd tegen infecties. De eerste 24 uur na de geboorte van je kleine wil je deze laag lekker laten zitten. In het ziekenhuis worden baby’s ook pas na 24 uur gebadderd om precies deze reden. De eerste 24 uur heb je dus helemaal niets nodig, maar het is wel verstandig om wat milde verzorgingsproducten mee te nemen in je vluchttas voor het geval je langer moet blijven dan gepland.

0-4 weken - de newborn fase

Ook in de eerste weken zal je baby weinig nodig hebben. Baby’s zweten niet en worden ook niet echt vies. Ook hebben ze vaak geen haar, waardoor shampoo overbodig is. Hoe vaak moet je een baby dan in bad doen? Elke 2 à 3 dagen is meer dan voldoende voor een pasgeboren baby. En welke producten gebruik je dan in deze eerste fase?

Badolie voor de eerste babybadjes. 

Water kan de huid uitdrogen. Niet wat je wil voor die gevoelige babyhuid. Wat kun je doen tegen een droge huid bij je baby? Een paar druppels milde badolie toevoegen aan het water. De olie zorgt ervoor dat het harde water zachter wordt en de huid direct gevoed wordt tijdens het badderen. De badolie van Naïf is mild voor de huid en gemaakt van ingrediënten van natuurlijke oorsprong. In het water lost de olie op en begint ‘ie licht te schuimen, geen glibberige baby dus!

Liever douchen? Gebruik een wasgel!

Geen bad of vind je douchen gewoon fijner? Ook helemaal prima natuurlijk. Een druppel wasgel op een washandje is voldoende. Let er wel op dat er geen SLES in zit. Dit schuimmiddel kan zorgen voor een droge huid, zeker bij baby’s en kinderen. De milde wasgel van Naïf bevat geen SLES! En wist je dat we ook een voedende wascrème hebben, nog net iets vetter en daarom nog zachter voor de droge en gevoelige huid.

Zinkcrème tegen luieruitslag

Niet gevaarlijk, wel heel pijnlijk: luieruitslag. Willen we natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Daarom is het aan te raden om al preventief te smeren tegen luieruitslag. En dat doe je dus met een zinkcrème. Zinkoxide helpt namelijk om de huid goed droog te houden en dat is precies wat je nodig hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om de luier regelmatig te verschonen en de billen goed te laten drogen aan de lucht. Wij vroegen dermatoloog Elodie Mendels meer tips en tricks om luieruitslag te voorkomen en genezen.

Pot of tube? Onze voorkeur gaat uit naar een tube, vinden we gewoon iets hygiënischer tijdens het verschonen.

Wipe for the future: oneindig veel billendoekjes

Die billen moeten ook schoon. Wist je dat je per kind tot wel 14.000 billendoekjes gebruikt? Dan is het toch wel handig dat je een variant kiest die goed is voor de huid en minder negatieve impact heeft op de planeet. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor wasbare billendoekjes, maar zie je dat niet zitten hebben wij de oplossing voor jou. Naïf plasticvrije billendoekjes zijn gemaakt van houtvezels en bevatten ook 0% alcohol en parfum, totaal onnodig namelijk en beter voor de gevoelige huid. En ze komen ook nog eens in twee varianten: op basis van water of met toegevoegd lotion. Niet zeker welke jij nodig hebt? Dit zijn de verschillen tussen onze billendoekjes

Niet nodig maar wel fijn: babyolie 

Heeft jouw baby een hele droge huid, dan kun je overwegen of een fijne olie na het badderen nog nodig is. Kies ook nu voor milde producten met goede ingrediënten. En ook wanneer je een fijn moment met je kleintje wil kun je de babyolie gebruiken voor het geven van een babymassage. Dit is dus helemaal aan jezelf en er is geen goed of fout!

0-1 jaar - babyverzorging

Je leert je baby en diens behoeften steeds beter, ook wat betreft de huid. Daarom wordt het na de eerste fase steeds makkelijker om te bepalen welke producten jouw kleine nodig heeft. Misschien wil je de volgende producten nog aan jullie routine toevoegen:

Haarverzorging en styling

Sommige kids worden geboren met een hoofd vol haar, bij anderen duurt het wat langer voordat de eerste haren zich laten zien. Bij weinig haar kan een beetje badolie over het hoofdje tijdens het badderen al voldoende zijn de eerste periode. Maar als de lokken dikker worden, wil je misschien wel overstappen op shampoo. Kies dan wel voor een shampoo speciaal voor baby’s, die is wat milder voor de huid en het haar dan een shampoo voor volwassenen. Zodra het haar lang genoeg wordt en er klitten ontstaan kun je ook een haarlotion gaan gebruiken.

Crèmes, balsem en bodylotion

Al te gebruiken vanaf de geboorte natuurlijk, maar pas na een paar weken zal je weten wat de huid van jouw baby echt nodig heeft. Een bodylotion kun je altijd gebruiken, een vette crème, zoals onze baby crème, is geschikt voor de wat drogere huid. Het verschil? Een lotion bevat meer water, een crème meer olie.

Daarnaast hebben we ook een speciale babybalsem. Deze is speciaal gemaakt voor écht droge plekken. Denk bijvoorbeeld aan schrale en rode wangen. Enne.. je kunt ‘m zelf ook prima gebruiken voor je lippen. Deze balsem is met 0% toegevoegd parfum en dus ook zeer geschikt voor de beschadigde huid.

Zonbescherming

Houdt baby’s, zeker het eerste jaar, zo veel mogelijk uit de zon. Nu begrijpen wij ook dat dit niet altijd mogelijk is. Daarom is het verstandig om ook een fijne zonnebrand te gebruiken ter bescherming van de huid. Kies voor een minerale zonnebrand met factor 50: direct hoge bescherming zonder inwerktijd en trekt niet in de huid, waardoor er minder kans is op allergische reacties of irritatie. Voor baby’s raden we aan om geen spray, maar een crème te gebruiken, die is namelijk lekker vet en kun je iets makkelijker op de juiste plek aanbrengen op zo’n klein lichaam.

 Lees ook: moet ik een pasgeboren baby insmeren met zonnebrandcrème?

Bad- en doucheplezier

De eerste maanden wil je badschuim vermijden, al die bubbels kunnen namelijk een beetje overwhelming zijn voor zo’n kleine baby. Maar na een maand of drie wil je misschien wat meer plezier gaan toevoegen aan het bad of onder de douche, en wat is er leuker dan heeel veeel schuim? Let wel op, want het badderen duurt door het plezier misschien ook iets langer. Nog belangrijker dus dat je milde producten gebruikt met 0% SLES. Naïf bad- en doucheschuim is gemaakt met een schuim op basis van kokosnoot derivaten. Zorgeloos spetteren dus.

Oké, dat is een hoop informatie! Waar het op neerkomt is: Naïf producten zijn speciaal gemaakt voor de gevoelige babyhuid, maar je hebt echt niet alles nodig voor een fijne verzorgingsroutine! Een baby zonder haar heeft geen shampoo of haarlotion nodig en een bad vol bubbels is misschien een beetje te veel voor je newborn. Wij hebben een basis assortiment samengesteld met alle essentials, maar wanneer je ze precies nodig hebt mag je helemaal zelf bepalen. Met onze baby starter bundel zit je in ieder geval goed. De bundel bevat bodylotion, shampoo, wasgel, baby crème, zinkcrème, badolie en plasticvrije billendoekjes (op basis van water). Ben jij helemaal klaar voor de eerste periode

Benieuwd naar de favorieten van anderen? Dit zijn onze bestsellers:

1. Shampoo 

"Voor al onze kindjes een hele fijne shampoo! Geen rotzooi, ruikt lekker, en ook met veel haar heb je weinig nodig en schuimt het heerlijk!"

2. Wasgel 

"Heel positief, mijn dochter is voor veel producten allergisch. Heel fijn dat deze wasgel fijn is voor de huid en lekker ruikt!"

3. Badschuim 

"Mijn kindje kreeg altijd uitslag maar dit is zo fijn voor zijn huidje. Een zachte huid na het badje en het ruikt ook nog eens lekker"

4. Baby crème 

"Sinds ik dit elke dag flink smeer bij mijn kindjes bijna geen droge plekken meer! Heel blij mee. En ik wil ze de hele dag ruiken, zo lekker."

5. Bodylotion 

"Wij gebruiken dit al een jaar voor onze dochter. Ze heeft een heel droge huid. Deze producten helpen echt en ruiken zalig!"

Subscription form
Waar wil jij meer informatie over ontvangen?

Alle essentials voor je newborn