Baby

Luieruitslag? 4 tips en tricks van dermatoloog Elodie Mendels

04 December 2023

Luier verschonen

Hoe je het ook wendt of keert, als (kersverse) ouder ontkom je simpelweg niet aan luiers verschonen. En die luierfase, die brengt soms problemen met zich mee. Ja, we hebben het over luieruitslag: een veelvoorkomend probleem bij baby’s en kleine kinderen. Naïf’s Eliza ging op bezoek bij dermatoloog Elodie Mendels en vroeg haar alles wat jij wil weten over deze veelvoorkomende huidaandoening. 

Allereerst, wie is Elodie? Elodie Mendels is een bevlogen academisch kinderdermatoloog bij het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Dat betekent dat zij kinderen en hun ouders/verzorgers helpt met de behandeling en begeleiding van diverse huidaandoeningen. Naast haar werk in de praktijk vindt ze het ook leuk én belangrijk om mensen via andere kanalen te informeren met tips, tricks én oplossingen voor huidproblemen.

 

Elodie, hoe zit het nou precies met luieruitslag? 

“Het is allereerst goed om te weten wat luieruitslag precies is. Iedere baby bil krijgt er weleens mee te maken. En dat is ook niet zo gek: ingepakt in een luier in een vochtige en warme omgeving. Door contact van poep en plas met de huid raakt de huidbarrière beschadigd. De huid raakt hierdoor geïrriteerd en wordt rood. Soms ontstaan er blaasjes of wondjes.”

En hoe voorkom je luieruitslag dan?

“Het belangrijkste is om op tijd, vaak dus, de luier te verwisselen. Kies daarnaast ook voor een luier die het vocht goed absorbeert. Ook voor de meest perfecte luier geldt wel: hoe langer de huid in aanraking komt met urine en ontlasting en hoe meer wrijving, hoe groter de kans op luieruitslag. Het helpt daarom ook om je baby af en toe zonder luier te laten spelen.”

 “Een andere manier om luieruitslag te voorkomen en ook te behandelen is door de huid te beschermen. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een vettende crème of zalf waar zinkoxide in zit. Zo wordt de huidbarrière goed beschermd door het laagje crème (als en muur) en komen poep en plas niet meer direct op de huid.”

 

Moet je dus preventief beginnen met het smeren van billencrème?

“Dit kan zeker, maar moet niet. Als je merkt dat er een beetje roodheid ontstaat, kun je beginnen met smeren. Als kinderen van zichzelf al een droge of gevoelige huid hebben, kun je dit al preventief doen. Zo zorg je dat de huid goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Een lekker dikke laag smeren dus!”

Welke ingredienten moet je in de gaten houden als het om luieruitslag gaat? Wat wil je wel en wat wil je niet in je verzorgingsproducten?

Vooral zinkoxide is belangrijk. Zink heeft een heel goed beschermend effect. Ook werkt het tegen jeuk en een beetje tegen bacteriën en schimmels. Nog een voordeel, het kent geen bijwerkingen. Zorg er wel voor dat de zinkoxide in een vette crème of zalf is verwerkt. Een olie/smeersel is minder prettig in gebruik, maar werkt wel weer beter als de huid nattend is en/of veel wondjes heeft. En bij voorkeur een zalf zonder parfum.” 

“Wat betreft billendoekjes: gebruik bij voorkeur geen billendoekjes met parfum en veel andere ingrediënten. Parfum wordt toegevoegd zodat het lekker ruikt voor de verschoner, maar de babyhuid heeft hier niks aan. Je kunt een billendoekje op waterbasis of met olie gebruiken. Of je wast de billen met een herbruikbaar katoenen lapje en wat water of olie. Soms wordt er alcohol toegevoegd in billendoekjes voor de hygiëne, maar dit kan de huid uitdrogen.”

 

Hoe kijk je naar ingrediënten die op langere termijn voor problemen kunnen zorgen? Denk aan microplastics? Hoe zouden we hier meer bewustwording voor kunnen creëren?

“Sommige ingrediënten kunnen de huidbarrière passeren, zoals parfum en bepaalde conserveringsmiddelen. Veelvuldig gebruik kan dan zorgen voor een contactallergie op latere leeftijd. Maar van veel andere ingrediënten weten we nog niet of deze kwaad kunnen op de langere termijn. Door te kiezen voor een product met zo min mogelijk ingrediënten en op te letten welke ingrediënten er wel in een product zitten, kom je als ouder een heel eind. En voor producenten is het belangrijk om al het bestaande bewijs van huidverzorging en milieu te gebruiken om een juist product neer te zetten.”

Elodie’s tips op een rijtje

1. Kies voor een luier die het vocht goed absorbeert en verwissel ‘m vaak om te voorkomen dat de huid lange tijd in aanraking komt met urine en ontlasting.

2. Laat de huid soms even op adem komen door je baby zonder luier te laten spelen

3. Voor het voorkomen en behandelen van luieruitslag kun je het beste een vette crème met zinkoxide gebruiken. Zink heeft een beschermend effect en helpt tegen jeuk, bacteriën en schimmels.

4. Gebruik bij voorkeur een crème en billendoekjes zonder toegevoegd parfum en alcohol en met zo min mogelijk ingrediënten.

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?