Baby

Mijn baby heeft last van eczeem, wat kan ik doen?

27 oktober 2023

Mijn baby heeft last van eczeem, wat kan ik zelf doen-Hersteld

Droge, rode plekken en een huidje vol met kloven en schilfers: eczeem. Niet fijn. Eczeem is één van de meest voorkomende huidproblemen. Het is een ontsteking van de huid en de oorzaak van eczeem kan verschillen per baby. Lees hier wat het is, wat je kunt doen én wat je niet moet doen.

De oorzaak kan verschillen, maar in alle gevallen is het zo dat de natuurlijke vetbarrière van de huid is verstoord of van oorsprong minder goed is aangelegd en daardoor krijgt je mini een droge huid. Hierdoor heb je verschillende soorten eczeem:

  • Atopisch of constitutioneel eczeem, aangeboren overgevoeligheid voor prikkelende stoffen.

  • Contacteczeem, je huid reageert overgevoelig op irriterende stoffen en resulteert in rode, schilferige huid en blaasjes.

  • Seborroïsch eczeem, een vorm van eczeem die met name voorkomt in het gezicht, op de hoofdhuid en de oren.

Belangrijk is om te onderzoeken welk type eczeem je hebt. Dit kan door middel van een allergietest bij de dermatoloog. Zo kan er bij eczeem bijvoorbeeld een schoenentest worden gedaan, om te ontdekken of je bijvoorbeeld allergisch bent voor leer of lijmsoorten. Eczeem is in principe onschuldig, maar het kan wel vervelend zijn. Zeker als het jeukt. Daarom is verzachting geboden. Hoe ga je te werk?

Wat te doen om de huid te verzachten

Twee keer per week badderen of douchen. Dat is meer dan genoeg, echt.

Gebruik in bad een product op oliebasis. Dat verzorgt direct de huid en voorkomt onnodig uitdrogen. Kies bijvoorbeeld voor Milde Badolie. Mét verzorgende ingrediënten als kamille en katoenzaadolie. Enjoy baby!

Dep de huid droog. De huid van een baby is 5 keer zo dun als dat van een volwassene. Eczeem maakt de huid nog meer kwetsbaar. Nooit ruw droogwrijven dus, maar zacht deppen met een zachte doek of hydrofiele doek.

Smeren, smeren, smeren. Houd de plekjes vet met een crème op basis van natuurlijke oliën. Smeer dagelijks met een Vette Crème, dan helpt de huid verzachten. In een vette crème zit minder water dan in bodylotion, waardoor 'ie perfect is voor droge plekken. Je kunt Naïf vette crème veilig gebruiken op het lichaam en het gezicht. En het verzacht meteen de jeuk. Everything is better with cream on top.

Niet doen bij eczeem

Dagelijks in bad of onder de douche. Water droogt de huid namelijk nog verder uit. Liever niet dus. Heet water maakt dit effect nog erger, dus let ook op de temperatuur.

De huid reinigen met zeep. Zeep droogt de huid uit en dat verergert het eczeem. Ouch. Extra tip; kijk ook even naar het wasmiddel dat je gebruikt, sterke geurstoffen en harde reinigingsmiddelen kunnen ook effect hebben op eczeem.

Ruwe stoffen dragen op de huid. Zoals wol. Dit verergert de jeuk en de klachten.

Mijn baby heeft berg, is dat hetzelfde als eczeem?

Sort of. Berg is een huidaandoening in een lichte vorm van seborrhoïsch eczeem: een dikke, vettige en gelige uitslag met roodheid en schilfering van huid met veel talgklieren. Het komt voor op hoofd, wenkbrauwen, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren en op de borst. Net als eczeem kan dit geen kwaad en is het niet besmettelijk.