Baby

Vier vragen aan dermatoloog Elodie Mendels: Badtijd

03 November 2023

baby bath

We hebben je al vaker verteld over hoeveel wij houden van een fijne bad routine voor het slapengaan. Maar welke producten kun je eigenlijk het beste gebruiken om die gevoelige (baby)huid gezond te houden en waar moet je precies op letten? Naïf's Eliza vroeg het aan dermatoloog Elodie Mendels.

Allereerst, wie is Elodie? Elodie Mendels is een bevlogen academisch kinderdermatoloog bij het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Dat betekent dat zij kinderen en hun ouders/verzorgers helpt met de behandeling en begeleiding van diverse huidaandoeningen. Naast haar werk in de praktijk vindt ze het ook leuk én belangrijk om mensen via andere kanalen te informeren met tips, tricks én oplossingen over huidproblemen.

 

Newborns en badjes, hoe pak je dat aan?

Een pasgeboren baby hoeft de eerste 7 dagen niet in bad, vertelt Elodie. Bij baby’s zijn de vies ruikende zweetklieren nog niet actief en de babyhuid wordt niet vies. En het allerbelangrijkste: de babyhuid is nog kwetsbaar. Na een week kun je je baby wel in bad doen. Zorg dat het badje ongeveer 37 of 38 graden is, maar gebruik liever geen zeep om je baby mee te wassen. Zeep zorgt er namelijk voor dat het cementvet tussen je huidstenen* oplost. Hierdoor verdampt vocht door de kieren tussen deze huidstenen en droogt de huid uit. Gebruik daarom in plaats van zeep liever een paar druppeltjes badolie. Let wel op dat je de baby goed vasthoudt wanneer je deze uit een bad met olie tilt.

*Huidstenen - De huid is opgebouwd uit allemaal steentjes, als een soort muur. Tussen deze stenen zit een soort vet dat ervoor zorgt dat de stenen goed aan elkaar zijn gelijmd: cementvet dus. Zo wordt het vocht in de huid vastgehouden en prikkels en schade van buitenaf tegengehouden.

 

Hoe voorkom je een droge huid

Water droogt de huid uit, zeker in combinatie met de warmte en de duur van een bad. Eén keer per 3 dagen in bad is dus prima voor je baby. Dep na het badderen (vooral bij de huidplooien) de huid droog en smeer deze in met een vette crème. Op die manier zorg je voor een natuurlijk laagje die het vocht in de huid vasthoudt en de baby beschermt tegen dingen van buitenaf. Smeer de vette crème met de haarrichting mee om ontstekingen van de haarzakjes te voorkomen.

Een extra vetlaagje kan de huid altijd gebruiken, helemaal als je ziet dat de huid wat droog is. Wat je gebruikt, is afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. “Ik zeg altijd tegen kinderen en ouders: gebruik een product dat je fijn vindt om te smeren”, legt Elodie uit. Voor het maken van deze keuze is het handig om te weten wat nu eigenlijk precies het verschil is tussen een crème en een zalf. 

Het verschil tussen een lotion, crème of zalf

Het verschil tussen deze verschillende producten is simpelweg hoeveel water en vet er in zit. Hoe meer vet, hoe dikker en dus moeilijker smeerbaar. Maar hoe meer vet, des te beter het de huid beschermt. Met huidaandoeningen zoals eczeem of een zeer droge huid is een vet product heel belangrijk. Hoe meer vloeistof (bijvoorbeeld water) er in een product zit, zoals bij een crème of lotion, hoe sneller het product intrekt. Veel mensen vinden dit fijn, omdat het makkelijker smeert. Maar omdat de crème of lotion grotendeels uit water bestaat, verdampt het grootste deel van het product. Uiteindelijk kan de huid hierdoor juist extra uitdrogen. Elodies advies: “Voor baby’s of kinderen met een droge huid of huidaandoeningen adviseer ik altijd een product dat vetter is, zoals een vette crème of zalf.”  

Tip van Elodie: Zoek iets wat bij je past en fijn vindt smeren. Als je een vette zalf bijvoorbeeld niet fijn vindt, dan smeer je niet. Dan liever 10 keer smeren met een minder vette crème.

Na het douchen of badderen, maar bijvoorbeeld ook als je kind op zwemles zit, is het belangrijk om de kiertjes te dichten, zodat vocht van binnenuit niet naar buiten kan (en de huid dus niet uitdroogt). Een vet product helpt hierbij. En voor de normale, niks-aan-de-hand huid? Dan is een crème ook helemaal prima.

Let’s talk about ingredients. Wat wil je wel en welke ingrediënten wil je liever vermijden in verzorgingsproducten?

Zorg dat je producten kiest waar zo min mogelijk ingrediënten in zitten. Zeker bij kinderen met een kwetsbare huid of bij huidaandoeningen zoals eczeem kunnen onnodige ingrediënten de huid sneller binnendringen. Hierdoor kan je kind op latere leeftijd een contactallergie ontwikkelen voor deze ingrediënten. Parfum, wolvetten, bepaalde conserveringsmiddelen of schuimmakers in badproducten zijn voorbeelden van ingrediënten* die je in ieder geval in de eerste maanden het liefst wil vermijden. Per definitie geldt: alles met een lekkere geur bevat parfum, dus ook rozenolie en vanille.

*Hier vind je de ingrediënten die wij gebruiken in onze producten en belangrijker nog, die wij niet gebruiken!

 

Elodies tips nog even op een rijtje:

1) Wacht even met het eerste badje van een pasgeboren baby. Daarna geldt: elke 3 dagen is voldoende.

2) Gebruik geen zeep, maar liever een badolie.

3) Smeer de huid na het badderen in met een vette crème of zalf, smeer met de haarrichting mee en kies voor een product dat jij fijn vindt om te smeren.

4) Voor de allerkleinsten wil je op zoek gaan naar producten met zo min mogelijk ingrediënten.

Inhoud