Baby

Wat te doen tegen berg bij baby's?

17 september 2020

Baby hoofd met haar

Heeft je baby berg? Geen zorgen want de meeste baby's ondervinden hier geen ongemak van. Het is relatief onschuldig: je baby heeft geen allergie en het is niet besmettelijk.

Wel kan berg er ietwat onaangenaam uitzien. Maar goed, als dat het ergste is. Hieronder bespreken we wat het is en wat je eraan kunt doen. Lees mee.

Wat is berg?

Wat roos voor volwassenen is, is berg voor baby's. Het is een lichte vorm van seborrhoïsch eczeem: een dikke, vettige en gelige uitslag met roodheid en schilfering van huid met veel talgklieren. Het komt voor op hoofd, wenkbrauwen, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren en soms ook op de borst. Het komt bij baby's vaak voor, maar verdwijnt meestal weer vanzelf. 

Waarom krijgt mijn baby berg? 

Wat de precieze oorzaak van berg is, is niet helemaal duidelijk. De huid bevat talgklieren die talg produceren. Zie het als een soort huidsmeer. Het kan zijn dat de overmatige productie van talg en de gistsoort pityrosporon ovale een rol spelen. Deze gistsoort houdt van een vettige omgeving. Het is in ieder geval geen allergie en het is ook niet besmettelijk.

Wat te doen tegen berg bij baby's?

  1. Masseer de hoofdhuid met een milde baby-olie en een zacht borsteltje. Zo maak je de schilfers los.

  2. Was de haren van jouw baby met een milde babyshampoo met natuurlijke ingrediënten. Uiteraard met 0% SLES, want vaak verergert een wat harder schuimmiddel de vorming van berg.

  3. Gaan de schilfers niet weg of twijfel je of het wel berg is? Neem dan contact op met je huisarts of een dermatoloog. Deze kan bepaalde zalfjes of lotions voorschrijven om de hoofdhuid van je baby mee in te smeren.