Baby

5 onmisbare ingrediënten in babyverzorging

01 januari 2021

NAIF PRODUCTS 2020 EDITED-4

Hoe de huid van je baby reageert op verschillende ingrediënten is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Één ding is zeker: elke huid is uniek. Dat neemt niet weg dat er een aantal ingrediënten zijn in babyverzorging, waaronder katoenzaadolie en zinkoxide, die goed zijn voor de huid van je baby. Scroll verder om over deze ingrediënten te lezen.

1. Bisabolol

Komt voor in de echte kamille (Matricaria recutita) en kan gebruikt worden in huidcrèmes om irritatie tegen te gaan. Het kan ook tegen bacteriën en schimmels gebruikt worden. Kamille extract vind je bijvoorbeeld in onze Baby Balm.

2. Mineralen zoals zinkoxide

We gebruiken zinkoxide, een poeder verkregen uit het verwerken van het mineraal zink. Zinkoxide heeft huid beschermende eigenschappen die we gebruiken als basis voor onze Zonnebrand met natuurlijke ingrediënten en in onze Billencrème. Perfect voor luieruitslag bijvoorbeeld. Je herkent producten met zinkoxide aan de ietwat witte waas die het achterlaat.

3. Oliën

Wat dacht je van macademia-olie, beschermende zoete amandel-olie en hydraterende avocado-olie? Deze oliën zitten o.a. in onze Verzachtende Bodylotion en Billencrème. Notenolie ligt vaak dicht bij de eigen huid oliën en biedt daarom goede voeding in crèmes, serums en lotions.

4. Glycerine

Een lichaamseigen stof die de huid zacht en soepel houdt. Daarom is dit ingrediënt perfect geschikt voor de gevoelige babyhuid. Glycerine zit o.a. in onze Cooling After Sun Gel en Nurturing Cream.

5. Katoenzaadolie

In zeep heeft katoenzaadolie een reinigende en hydraterende werking. Het is tevens een natuurlijk schuimmiddel én de olie is ook nog eens hypoallergeen. Mensen die geen zeep kunnen gebruiken vanwege huidreacties, verdragen zeep met katoenzaadolie goed. Onze Nourishing Shampoo bevat bijvoorbeeld katoenzaadolie.

Ingrediënten die we liever vermijden....

We gebruiken geen ingrediënten die we ook niet voor onze kids zouden gebruiken. Welke dat zijn lees je hieronder:

  • Minerale oliën (ook wel petroleum, parrafine, mineral oil) vormen een laagje op de huid en kunnen de poriën verstoppen. Hierdoor blokkeert de vocht- en zuurstofcirculatie van de huid. Daarnaast is minerale olie afkomstig van de fossiele brandstoffen industrie. Blijven we liever vandaan. 

  • Microplastics helpen om producten dikker te maken en makkelijk aan te brengen, maar ze komen in de natuur terecht en eindigen uiteindelijk weer in onze voedselketen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondsheids- en milieueffecten (bron: RIVM)

  • Allergene parfums of essentiële oliën. Natuurlijke parfums of natuurlijke oliën bevatten allergenen. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken. Daarom gebruiken wij een heel mild, synthetisch, parfum die jou en je baby heerlijk laten ruiken zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken. 

  • PEG en synthetische emulgatoren worden in veel cosmetische crèmes- en oliebasissen gebruikt. Ze kunnen vervuild zijn met 1,4-dioxaan en zijn niet geschikt voor een beschadigde huid. 

  • Wasactieve en schuimvormende stoffen zoals SLES komen veel voor in shampoos vanwege hun reinigende en schuimvormende eigenschappen. Ze kunnen voor sommige mensen echter irritatie of allergische reacties veroorzaken (bron: RIVM). Daarom bevatten onze producten geen SLES.

  • Parabenen zijn een groep stoffen die als conserveermiddel kan worden toegevoegd aan verzorgingsproducten. Er is binnen Europa onder zowel wetenschappers en consumenten discussie over de veiligheid van het gebruik van parabenen in producten. Deze discussie gaat over de mogelijke hormoon verstorende werking van parabenen en bijvoorbeeld op het mogelijk ontstaan van borstkanker. Het is belangrijk om te vermelden dat er onvoldoende informatie is om vast te stellen dat parabenen daadwerkelijk hormoonverstorend zijn, en ook is de relatie tussen het gebruik van parabenen en borstkanker niet bewezen (bron: RIVM). Wij nemen liever het zekere voor het onzekere, en daarom bevatten onze producten geen parabenen.