Pregnancy

Vier je tiger stripes! Verzorgingstips bij striae tijdens je zwangerschap

22 March 2023

Pregnancy shoot Naomi

Tijdens de zwangerschap gebeurt er een hoop met je lichaam. Om ruimte te maken voor de baby wordt een natuurlijk proces in gang gezet, gestimuleerd door hormonen. De extra aanmaak van oestrogeen zorgt ervoor dat je huid soepeler wordt, zodat het kan oprekken. Soms kan je huid de groei van je buik niet bijbenen. Dan ontstaat er striae. Bijna iedere vrouw heeft dit, dus deze strepen zijn zeker niet iets om onzeker over te zijn. Hoe striae ontstaat en hoe je je huid goed gevoed houd? We leggen het je uit én geven tips.

Hoe ontstaat striae?

Striae ontstaat wanneer je lichaam sneller groeit dan je huid aankan. Tijdens een zwangerschap, een groeispurt in je jeugd of door in korte tijd veel in gewicht aan te komen kun je striae krijgen. Door de groei ontstaan kleine scheurtjes in je bindweefsel die vanaf buiten zichtbaar zijn. Dit kan zichtbaar zijn op de buik, maar ook op borsten, benen en in sommige gevallen de armen. Deze strepen kunnen paars of rood zijn, maar zullen meestal na verloop van tijd je eigen huidskleur aannemen.

Kan je striae voorkomen?

Of je striae krijgt, is grotendeels genetisch bepaald. Daarom heb je dus bijna geen invloed op het voorkomen van striae. Maar natuurlijk kun je je huid wel wat extra liefde geven en ondersteunen tijdens het groeiproces. Nu is het sowieso goed om je huid soepel en gevoed te houden, ook wanneer je niet zwanger bent, maar weet dus wel dat striae niet 100% te voorkomen is. Al die producten die claimen dat ze striae voorkomen zijn dus onzin en niet het wondermiddel waar je naar op zoek bent.

Door gebruik van een olie of buikbalsem kun je striae dus niet voorkomen, je krijgt het, of je krijgt het niet. Maar door je huid soepel en gevoed te houden kun je de kans dus wel iets verkleinen. En vergeet vooral niet dat striae ook helemaal niet iets is om onzeker over te zijn, de meeste vrouwen hebben het.

Bij Naïf noemen we striae ook wel onze tiger stripes. Klinkt veel gezelliger, toch? Striae is eigenlijk alleen maar iets om trots op te zijn. Een mini mensje creëren en huisvesten voor 9 maanden is niet niks. Dat gezegd hebbende, kan het geen kwaad om je buik lekker te verzorgen, zodat deze soepel blijft en je eventuele jeuk en een trekkend gevoel kan voorkomen of verminderen. En dit is hoe je dat doet.

Hydrateren. Of je nu zwanger bent of niet, je huid en lichaam hebben vocht nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen, maar ook de elastine in je huid. Help je lichaam een handje door ook tijdens de zwangerschap ten minste 1,5 tot 2 liter water te drinken. Een dagelijkse buikmassage. Hoeft slechts 5 minuten te duren, maar deze handeling zorgt ervoor dat je je bindweefsel stimuleert en je huid voedt (lees hier hoe je een buikmassage geeft!). Gebruik hiervoor een zwangerschapsolie met natuurlijke ingrediënten. Extra leuk: het is ook een goede manier om een connectie met je baby te maken. Smeren, smeren, smeren. Huid die oprekt en waar spanning op komt te staan kan gaan kriebelen of droog worden. Het is een natuurlijk proces, maar wel één die we zelf kunnen ondersteunen door van begin af aan te smeren. Met een Belly Balm of een Body Oil speciaal voor tijdens de zwangerschap. Oh en laten we vooral niet te warm douchen. Daarover gesproken...

Neem wisseldouches. Juist, hiermee stimuleer je de bloedcirculatie en verstevig je ook weer je bindweefsel. Draag ondersteunende kleding, zoals een zwangerschapslegging. Ja, net als je borsten heeft je buik ook gewoon een beetje support nodig. Hierdoor verminder je extra rek. Nu scoor je niet de mooiste outfits in de preggo categorie, maar kies in ieder geval voor een goed basis ondershirt. Kun je daar overheen gewoon je hoodie of vest dragen.

Eindstand: Je kunt er van alles aan doen, maar écht 100% voorkomen doe je het niet. Striae kan namelijk erfelijk bepaald zijn. Bovenstaande tips zijn er dan ook om het natuurlijke proces te ondersteunen en de boel letterlijk en figuurlijk wat te verzachten. Enne, own those tiger stripes mama!

Inhoud

Verzorging tijdens de zwangerschap