Pregnancy

Hoe geef je jezelf een buikmassage tijdens de zwangerschap?

31 maart 2023

Naïf buikmassage Naomi Esther

Zorg je goed voor jezelf dan zorg je goed voor je baby. Het inlassen van een smeermoment, een verzorgingsritueel kan tijdens de zwangerschap bijdragen aan rust en ontspanning én houd je huid daarnaast soepel en gehydrateerd. Wel zo fijn, gezien deze vanaf de 13e week start met groeien. In dit artikel lees je hoe je dat het beste kunt doen.

Een buikmassage tijdens je zwangerschap zorgt voor rust. Letterlijk en figuurlijk. Tijdens je zwangerschap gebeurt er een hoop in je lichaam, maar ook in je hoofd. To do lijstjes, voorbereidingen, kwaaltjes. Om jezelf niet voorbij te lopen kan het goed zijn om even in te checken bij jezelf en de baby. Even die connectie maken, aandacht voor jezelf. Dus, buikmassage gewenst.

We spraken met Jill van der Veen, die in 2014 haar eigen platform Mom • Me • Soul is gestart. Haar missie is om zwangere vrouwen ontspanning te bieden met de focus op een goed herstel, zodat ze kan leven vanuit haar ware potentie en in haar kracht staat. Een buikmassage is niet alleen van praktisch nut om de huid soepel en zacht te houden, ook mentaal is het fijn om een betere connectie te maken met de baby.

Hoe geef je jezelf een buikmassage?

PODCAST: Buikmassage door Jill 

STAPPENPLAN:  Stap 1. Maak het jezelf comfortabel; telefoon uit, lichten dimmen, kaarsjes aan en een fijn muziekje op. (voor playlists klik hier). Zorg voor een comfortabele houding, op de bank bijvoorbeeld, met je rug iets omhoog en genoeg kussens om je rug helemaal te ondersteunen. Het is belangrijk dat er geen opening is tussen je rug en de bank. Stop als laatste een dik kussen onder je knieën, zodat je onderrug ontlast wordt.

Stap 2. Bedenk jouw intentie. Wil je meer rust ervaren? Of connectie met de baby? Misschien wil je een wens meegeven aan je ongeboren kleine.

Stap 3. Maak je handen warm en laat de energie stromen door in je handen te wrijven; energetisch je handen wassen

Stap 4. Voordat je gaat masseren maak je contact met de baby; leg je handen op je buik, praat in gedachten of hardop, of zing een lied. Als je ergens mee zit, deel het met de baby. Of vertel wat je gaat doen en wat je intentie is.

Stap 5. Breng de olie/balm aan op je handen, maak het warm tussen je handen en wrijf hier vervolgens je buik mee in.

Stap 6. Grepen: cirkels met de klok mee, tegen de klok in, zigzag, een hand als kuiltje voor de billen en de andere maakt kleine cirkels, naar beneden strijken, langs de liezen strijken.

Stap 7. Herhaal je intentie en masseer op het ritme van de muziek.

5 minuten masseren per dag

Jill: 'Je buik masseren is een van de kleine momentjes waarop je contact maakt met de baby en daarmee bewuster je zwangerschap meemaakt en nog meer kunt genieten. De grootste wens die ik van zwangere vrouwen hoor is; ik wil optimaal kunnen genieten, of nóg meer genieten dan de vorige zwangerschap. En juist die kleine momentjes kunnen daaraan bijdragen. 5 minuutjes per dag, het kan ook staand of voordat je gaat slapen, in bed. Hoe vaker je het doet, des te makkelijker kan je contact maken met de baby.

En niet alleen dat, het draagt bij aan selfcare, de zorg voor jezelf en je mooie huid, liefde en dankbaarheid voor je baarmoeder, die 9 maanden dit prachtige kindje draagt en zoals Moeder Natuur het bedoeld heeft je baby op een magische wijze ter wereld brengt. Langzaam aan zul je een routine opbouwen, en deze kun je ook weer meenemen als de baby geboren is om jullie beiden in ontspanning te brengen. Dit is een cadeautje voor jezelf, je baby en je mooie, krachtige lichaam.'

Wil je meer weten over de massages, hypnotherapie of andere cursussen van Mom * Me* Soul door Jill? Neem dan een kijkje op haar website! Door: Jill van der Veen in samenwerking met Naïf

Alles voor jouw zwangerschap