Pregnancy
10 x bekendste zwangerschapkwaaltjes & how to handle
12 juli 2022

Whoop! De test wijst het uit: twee dikke strepen. Zwanger. Feest! Maar als de bevruchting eenmaal heeft plaatsgevonden gebeurt er direct iets in je lichaam. Er verandert van alles. Dit voel je de eerste dagen nauwelijks, maar na enkele weken wel. Dan krijg je te maken met de bekende zwangerschapskwaaltjes.
Want, er komt een cocktail aan hormonen vrij, je stofwisseling verandert en een baby laten groeien kost bergen energie. Dit merk je. Misschien herken je de onderstaande 10 meest bekende zwangerschapskwaaltjes wel. Als we iets zijn vergeten, laat het ons gerust weten.
1. Moe
Niet zomaar moe. Nee, echt moe-moe. Een moeheid waarbij je ieder moment van de dag een dutje kan doen. Wij zeggen: pak deze discodutjes en geef je er aan over
2. Misselijk
Ai, dit is een vervelende. Zeker als je daarbij ook moet overgeven. De misselijkheid ontstaat meestal rond een week of 6 en is na 12 weken een stuk minder. Helaas zijn er ook veel vrouwen die er hun hele zwangerschap last van hebben. Tip: houd een pakje droge crackers bij de hand, dit haalt net even dat scherpe randje ervanaf.
3. Vieze geur
Door hormonen verandert je geursensatie. Over het algemeen ruik je sterker, wat betekent dat je mensen om je heen vindt stinken of dat je misselijk wordt van bijvoorbeeld gebakken eieren. Iedereen ervaart weer iets anders, maar echt prettig is het niet.
4. Vaak plassen
Veel vrouwen zien dit als een van de eerste tekenen van hun zwangerschap. Buiten dat je baarmoeder groeit en deze tegen je blaas kan drukken, maakt je lichaam meer vocht aan, dat ook weer afgevoerd moet worden.
5. Overweldigd gevoel
Dan staan daar opeens twee strepen en ben je misschien helemaal niet zo blij als je had verwacht. Dat kan en is heel normaal! Immers, het is nogal wat; een nieuwe leven in jouw leven. Je hebt geen idee wat je te wachten staat, hoe de zwangerschap verloopt en hoe je je gaat voelen. Alle gevoelens mogen er zijn en je bent niet stom of aanstellerig als je dit soort gedachten door je hoofd gaan.
6. Verstopping
Ging je eerst iedere ochtend naar de wc, kan het opeens zomaar zijn dat je last krijgt van obstipatie. Dit is een cadeautje van de hormonen. Thanks hiervoor. Wat je kunt doen? Niet zo veel. Genoeg water drinken en vezelrijke producten eten.
7. Maagzuur
Door de groter wordende buik en de spier rondom je maag en slokdarm die minder goed sluit (weer een cadeau van de hormonen), kan je last van maagzuur hebben. Veel moeten boeren hoort daar ook bij. Nee, charmanter wordt het niet. Probeer in ieder geval weg te blijven van koolzuurhoudende dranken plus pittig en vet eten.
8. Bekkeninstabiliteit
Dit is niet echt een “kwaaltje”, maar iets wat serieus in de gaten mag worden gehouden. Als je er echt last van krijgt dan is het aan te raden om een bekkenfysio te bezoeken. Je bekken wordt weker door - je raadt het al - hormonen en zachter omdat er kind doorheen moet. Toch is het fijn om in beweging te blijven.
9. Nachtrust = gone
Zeker aan het eind van je zwangerschap zit er een flinke toeter in de weg. Oh en je moet er tien keer per nacht uit om te plassen. Dit zorgt ervoor dat je niet echt lekker slaapt. Oh well, pak je rustmomenten waar het kan en misschien is het ook wel een beetje om ons voor te bereiden op de gebroken nachten.
10. Aambeien en afscheiding
Last but not least… Jawel, daar moeten we het toch ook even over hebben. Aambeien en veel afscheiding zijn heel normaal. Niks om je zorgen over te maken, maar het kan (letterlijk) ongemakkelijk voelen. Zorg er in ieder geval voor dat je regelmatig naar de wc gaat en dan niet te hard perst. Voor de afscheiding is het handig om iets van een inlegkruisje in te doen of menstruatie-ondergoed.
Inhoud

Zwanger? Wij zijn er voor je!
Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!