Sun protection

Mineraal vs. non-mineraal: waarom wij niet meer over ‘chemische’ zonnebrand spreken

25 June 2024

Naif Sun-Mineral vs chemical-crops+color correction-adult

Jij bent vast bekend met de traditionele chemische zonnebrand. Daar tegenover staat natuurlijk minerale zonnebrand, een term die je vast ook bekend klinkt als je ons een beetje kent. Maar eigenlijk kloppen de termen chemisch en mineraal helemaal niet, want alles wat je maakt is eigenlijk gewoon chemisch (want het wordt altijd in een lab bewerkt). Daarom spreken wij niet langer van een chemische zonnebrand (dat zijn ze dus allemaal), maar zijn wij overgestapt op de term non-mineraal. En hoe dat zit leggen we je graag uit.

Chemische zonnebrand dus. Traditionele zonnebrand heeft deze naam gekregen, omdat de basis van de UV-filters in een laboratorium worden gemaakt. Daar tegenover staat minerale zonnebrand, zoals die van ons, met een UV-filter op basis van zinkoxide. Zink is een mineraal dat van nature voorkomt op aarde en dus wordt onttrokken uit de natuur, maar om het als zinkoxide geschikt te maken als UV-filter en het te verwerken in zonbescherming moet het ruwe materiaal natuurlijk wel nog bewerkt worden. En dat gebeurt, net zoals met traditionele zonnebrand, ook in een lab. Daarom is ook minerale zonnebrand, technisch gezien, chemisch. En dat betekent dus ook dat chemisch niet per se slecht is. 

Bij Naïf waarderen we transparantie. Daarom streven we ernaar om onszelf te verbeteren wanneer we nieuwe inzichten krijgen. We hebben geleerd dat de termen 'chemisch' en 'mineraal' niet helemaal kloppen om UV-filters te beschrijven. Voortaan zullen we daarom niet meer spreken over 'chemische UV-filters', maar de term 'non-mineraal' gebruiken. Wij geloven dat dit de beste en meest accurate manier is om het verschil tussen UV-filters duidelijk te maken.

Not all sunscreen

Natuurlijk is er in de afgelopen jaren ook gebleken dat er een aantal ingrediënten zijn die je liever wil vermijden in je non-minerale zonnebrand. Van ingrediënten zoals octinoxate, oxybenzone, octocrylene, avobenzone, homosalate en butyl octyl salicylate blijven wij liever weg, omdat wij geloven dat ze niet goed zijn voor de huid of de natuur. Een aantal van deze ingrediënten zijn inmiddels ook al verboden in Europa, omdat uit onderzoek bleek dat ze ook echt schadelijke effecten hebben op onze oceanen. Voor anderen geldt dat de effecten nog niet helemaal duidelijk zijn en wij dus liever geen risico nemen. Gelukkig is er inmiddels ook een nieuwe generatie non-minerale UV-filters op de markt, wel in een lab gemaakt, maar zonder aangetoonde negatieve effecten op de natuur. 

Zo’n nieuwe generatie UV-filter hebben wij ook als booster in onze 2024 zonnebrandformule verwerkt: bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Een UV-filter dat niet in de huid trekt, maar dus wel in een lab is gemaakt. 

Waarom we dan toch nog spreken van minerale zonnebrand? Dat is heel simpel! Er zit ruim acht keer meer zinkoxide in onze zonnebrand, dan bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. We hebben het ingrediënt namelijk niet toegevoegd als hoofdingrediënt, maar alleen als booster: om de zinkoxide dus te ondersteunen bij de bescherming. Hierdoor weten we zeker dat onze SPF gegarandeerd doet wat ‘ie belooft.

Inhoud

Zonbescherming