Sun protection

Minerale zonnebrand met een non-minerale booster, hoe zit dat?

27 juni 2024

Zonnebrand smeren

Bij Naïf geloven we dat minerale zonnebrand de beste optie is voor de huid en de minst negatieve impact heeft op de planeet. Als je goed hebt opgelet, heb je gezien dat we in onze 2024 zonnebrandformule ook een non-minerale booster hebben toegevoegd. Toch hebben we het nog steeds over minerale zonnebrand. Hoe dat precies zit lees je hier.

Elk jaar proberen we onszelf en onze producten te verbeteren, zodat we minder negatieve impact maken én onze producten nog fijner worden om te gebruiken. Minerale zonnebrand is een behoorlijke uitdaging, het laat vaak een witte waas achter en kan lastig zijn om te smeren. Toch gaan we de uitdaging graag aan, omdat wij geloven dat mineraal de beste keuze is. In onze zonnebrandformule van dit jaar hebben we bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (BEMT) toegevoegd als booster. Waarom we dit hebben gedaan, kon je eerder al lezen in deze blog over onze aangepaste formule. BEMT is een nieuwe generatie UV-filter, gemaakt in het lab, en dus non-mineraal. 

Minerale zonnebrand

Als eerste Nederlandse minerale zonnebrandmerk hebben een hoop zelf moeten uitzoeken. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel de moeite waard. Waar onze zonnebrand ooit begon als een soort witte klei, hebben we nu een fijn product dat goed smeert én goed beschermt! Elk jaar gaan we dus aan de slag met onze formule, om te zorgen dat ‘ie steeds beter wordt. Dit jaar betekent het dat we naast onze eerdere booster op basis van pongamiazaden, een tweede booster hebben toegevoegd om de smeerbaarheid en effectiviteit van onze formule te verbeteren.

Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (BEMT) is zoals eerder gezegd een non-mineraal UV-filter. Toch spreken we nog steeds over minerale zonnebrand. Waarom? Omdat de basis van ons UV-filter (en dus onze zonnebrand) nog steeds mineraal is, namelijk zinkoxide. Sterker nog: er zit ruim acht keer meer zinkoxide (25%) in de zonnebrand, dan dat er BEMT (3%) in zit. En dus blijft de basis van ons UV-filter zinkoxide en spreken we nog steeds van een minerale zonnebrand. 

Waarom BEMT?

Er zijn maar weinig opties als je minerale zonnebrand wil verbeteren om consistent hoge bescherming te kunnen garanderen (ook als de zonnebrand bijvoorbeeld niet goed geschud is voor gebruik). Daar heb je altijd boosters voor nodig. Naast BEMT is een andere optie is butyloctyl salicylaat. Wij geloven alleen dat dit ingrediënt beter niet gebruikt kan worden door zwangere vrouwen, omdat er onderzoeken zijn die suggereren dat deze stof negatieve effecten kan hebben op de zwangerschapsduur en het geboortegewicht. En daarom willen we het natuurlijk niet toevoegen als booster.

Over Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine zijn geen negatieve effecten bekend op de huid en de planeet. Wij denken dan ook dat er toekomst zit in deze nieuwe generatie non-minerale UV-filter als toevoeging in minerale zonnebrandcrème. Deze hybride vorm van zonbescherming, waarbij de basis mineraal is en er een ondersteunende rol is voor non-minerale UV-filters, wordt ook al veel toegepast in andere landen zoals de Verenigde Staten, maar is in Europa nog vrij onbekend. Als koplopers op de Nederlandse markt zijn we altijd op zoek naar nieuwe innovaties om de best mogelijke bescherming te kunnen bieden.

Transparantie

En daar doen we ook helemaal niet stiekem over. Wij zijn trots op ons product en vinden het belangrijk dat jij als consument precies weet wat je op je huid smeert. Daarom communiceren we altijd duidelijk over veranderingen in onze blogs en op onze productpagina's. Is het voor jou toch niet helemaal duidelijk, of heb je andere vragen? Laat het ons dan ook vooral weten, zo kunnen we (naast onze zonnebrand) ook onszelf blijven verbeteren!

Zonbescherming