Baby

Dit moet je weten over de kwetsbare babyhuid

03 juni 2022

Dit moet je weten over de kwetsbare babyhuid

Oh oh oh, die babyhuid. Zo zacht. Daar wil je dagen aan zitten. Toch? De babyhuid is de meest tere, pure en gevoelige huid is die er is. Hoe heeft moeder natuur dit gedaan en wat kun je doen om dit zachte huidje zo te houden? Nou dit.

Kwetsbaar dus, die babyhuid. Moeder natuur weet daar alles van en daarom wordt er in de buik al een natuurlijke crème aangemaakt, om de pure huid te beschermen. Deze wordt ook wel Vernix Caseosa genoemd en zit vol met eiwitten en vetten om de huid te beschermen. Je herkent het aan het witte laagje wanneer je baby wordt geboren. Is je kindje te vroeg geboren, dan zie je het nog aardig zitten. Is je kindje op tijd, dan zie je het vaak nog een beetje. Dit biedt de allereerste bescherming na de geboorte.

De babyhuid is 5x zo dun

As you know, is de huid het grootste orgaan van je lijf. Het beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Als je baby geboren wordt, is de huid eigenlijk nog niet helemaal "af". Hij is nog vol in ontwikkeling. Zo is de babyhuid ongeveer 5 keer zo dun als de huid van een volwassene. Daarnaast heeft ‘ie nog niet de mogelijkheid om de huid zelf vet te houden.

Hoe de huidbarrière zich verder ontwikkelt is afhankelijk van de verzorging. Je mini heeft natuurlijk lekker 9 maanden lang beschermd in de baarmoeder gelegen, zonder invloeden van buitenaf. Opeens is daar buitenlucht, wind, zon en temperatuurverschillen, maar ook verzorging waarin schadelijke ingrediënten kunnen zitten. Zo kan een dagelijks warm schuimbad met flinke schuimmiddelen zoals SLES bijdragen aan een droge huid en eczeem bij je kind. Good to know: deze gevoeligheid kan op de lange termijn blijven. Daarom geven wij de voorkeur aan verzorgingsproducten die de natuurlijke huidbarrière ondersteunen, zoals natuurlijke oliën en extracten.

Een schone baby, maar niet squeaky clean

Er komt een moment dat je je kindje toch graag in bad wilt doen, gezien ze zichzelf aardig vies kunnen maken (ja we weten het, die little-ones kunnen er wat van). Een iets minder schoon verhaal, maar des te belangrijk: al het vocht uit die melkrestjes, zweet, spuug en ontlasting kunnen zich ophopen tussen de huidplooien van je baby en daar aardig gaan irriteren. Dit zijn de welbekende smetplekken, welke bij baby's extra snel ontstaan door hun kwetsbare huid en omdat newborns vaak wat meer huidplooien hebben.

Het is dan goed om je baby in bad te doen. Maar, omdat de huid zo teer is én water en zeep uit kunnen drogen, begin je met een zachte badolie. De Milky Bath Oil is een goede starter. Ook fijn: deze badolie voorkomt een glibberige baby. Dat maakt het eerste badje nét iets zorgelozer.

Om een droge huid te voorkomen is het ook verstandig om baddertijd te beperken en niet te heet water te gebruiken. Te lang en te warm badderen droogt de huid uit en daarom adviseert het consultatiebureau je baby niet vaker dan 2 of 3 keer per week 5 tot 10 minuten in bad te doen. Want hoe langer je baddert, hoe weker de huid wordt en hoe makkelijker de huid beschadigt kan raken. Klaar met badderen? Dep de huid droog met een hydrofiele doek. Door te deppen voorkom je dat je de babyhuid beschadigt. Zorg er ook voor dat alle huidplooien goed drooggedept zijn. Zo voorkom je dat er smetplekken ontstaan. Extra verzorging nodig? Gebruik dan na het afdrogen en baby body lotion of geef een lekkere babymassage met een voedende olie.

Welke ingrediënten wil je gebruiken (en welke liever niet)?

Om de babyhuid zo goed mogelijk te beschermen en te verzorgen wil je ingrediënten gebruiken waar je baby écht wat aan heeft, zoals avocado olie, katoenzaad extract, zinkoxide en amandelolie. Deze helpen de babyhuid onder andere te hydrateren en mild te reinigen. Ingrediënten die wij liever vermijden zijn stoffen die de huid kunnen irriteren of doen uitdrogen, zoals heftige schuimmiddelen als SLES (Sodium Laureth Sulphate), minerale olie, of hormoonverstoorders.

De babyverzorging van Naïf bevat alles wat de gevoelige babyhuid écht nodig heeft. Voedende en beschermende ingrediënten, zonder poespas. De verzorgingsproducten van Naïf bevatten een zachte, heerlijke geur. Liever helemaal geen parfum? Dan hebben we nu ook producten zonder parfum.

Daarnaast zijn onze producten 100% vegan, bevatten ze geen microplastics, minerale olie, en SLES. Dus veilig voor de gevoelige babyhuid én minimale impact op onze planeet. 

Subscription form
Waar wil jij meer informatie over ontvangen?