Baby

Zo was je je pasgeboren baby in 8 simpele stappen

18 augustus 2021

Eerste babybadje - Digital shelf badolie

Ja dat kan even goed spannend zijn, je baby voor het eerst wassen. Zo'n kleintje, glibberend in het water. No worries, samen met de kraamzorg hebben we onderstaand stappenplan opgesteld.

Zo doe je je baby in bad in 8 simpele stappen

Hoe vaak moet je een baby wassen? In de eerste 24 uur worden baby's nog niet gewassen, ook niet in het ziekenhuis. Dit is bedoeld om de natuurlijke huidsmeerlaag die vanuit de buik wordt meegegeven, Vernix Caseosa, te behouden. Hierin zitten namelijk vetten en eiwitten, om de huid een extra barrière te geven in de eerste uren op de wereld. 

Goed, je baby is thuis. En dan? In het begin is 2 keer per week je baby in bad doen genoeg. Daarna mag het langzaamaan om de dag of om de 2 dagen. Hoe dan ook, in het begin is het even wennen. Het is spannend en je moet even wat handelingen tegelijkertijd verrichten. Om het wat makkelijker te maken, hebben we de stappen onder elkaar gezet.

Stap 1. De voorbereiding

Leg je baby op een veilige plek. Zet alles klaar: het badje, een verschoonkussen, een handdoek en twee hydrofiele luiers (één op de handdoek voor de zachtheid en om snel te drogen, één om je kindje mee af te drogen - lees: deppen). 

Stap 2. Het badje klaarmaken

Laat het badje vollopen met lauwwarm water (37 graden), druppel er wat Milde Badolie in en meng het met water. Is je kindje een paar weken, dan kun je wat Naïf Cleansing Wash Gel op een washandje doen.

Stap 3. Houd je baby warm

Kleed je baby uit en leg, voor the time being, een hydrofiele doek over het lichaam. Zo vat 'ie geen kou. Newborns verliezen snel hun warmte, dus let hier goed op.

Stap 4. Zo houd je je baby vast in bad

Til je baby op, ondersteun het hoofdje en de billen goed en leg 'm langzaam in het water. Je zult zien dat je baby ontspant. Blijf het hoofdje ondersteunen met één hand, zodat je je andere hand vrij hebt om het water zachtjes over je kindje heen te gieten.

Stap 5. Check de plooien

Denk aan de oksels, de knieholtes en de nek. Wrijf hier zachtjes overheen met een washandje of met je handen.

Stap 6. Afdrogen maar

Na 5-10 minuten haal je je kindje uit het badje, en leg je hem of haar op het verschoonkussen. Dep je kindje droog met een zachte handdoek. Wederom: vooral in de plooien, want door achtergebleven vocht kunnen er smetplekken ontstaan.

Stap 7. Smeer je baby in met een fijne olie

Water kan de babyhuid doen uitdrogen, daarom kun je na het badderen je kind insmeren met een baby olie of een vette crème. Tip 1: zie dit als een moment van 'bonding', je kunt je kind bijvoorbeeld ook een korte babymassage geven. Tip 2. check gelijk even de billen van je kind. Zijn deze rood, bijvoorbeeld door luieruitslag? Smeer deze dan gelijk even in met onze billencrème op basis van zink.  

Stap 8. Et voilà! Een schone baby

Luier om, aankleden en geef je baby een fijne knuffel. Done! 

Tip: kies een vast moment voor het badje, dit draagt bij aan een goed ritme voor je kind - Kraamzorg de Kraamvogel