We use cookies

Wij maken gebruik van cookies. Dit doen we om ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk functioneert.

Meer informatie
Home Blog Zo verzorg je je huid tijdens je zwangerschap

Zo verzorg je je huid tijdens je zwangerschap

20 februari 2020 by

Whoohoo je bent zwanger! En dan weet je van tevoren: er gaat een hoop gebeuren. Maar, hoe zit dat nou eigenlijk met je huid? En welke verzorging past daarbij?

Want zoals je misschien wel weet vinden er aardig wat veranderingen plaats in je hormoonhuishouding. En deze veranderingen hebben ook direct invloed op je huid. Dat is overigens niet altijd even positief. Daarom is een juiste huidverzorging belangrijk tijdens je zwangerschap!

The ‘Glow’

Sommige vrouwen zijn gezegend met een zwangerschapsgloed, of “pregnancy glow” tijdens de negen maanden. Je lichaam maakt meer bloed aan en het kan dus zomaar zijn dat je gezonde blosjes krijgt. Heb je dit? Lucky you! Helaas geldt dit niet voor iedereen. Je kan ook een vlekkerige huid krijgen of te maken krijgen met bijvoorbeeld spinnetjes (van die rode puntjes in je gezicht, ook wel spider neavi genoemd).

Daarom is een juiste huidverzorging belangrijk tijdens je zwangerschap!

Acne

Ben je niet gezegend met een gloed, maar juist met onzuiverheden, dan is het van belang om je huid goed te reinigen. Kijk ook eens naar je make-up. Zorg dat je huid zo min mogelijk met chemische stoffen in aanraking komt. Haal iedere avond je make-up eraf en gebruik een natuurlijke cleanser. Smeer altijd een dag– en nachtcrème op om je huid soepel te houden. Ga in ieder geval niet scrubben, zo beschadig je je huid alleen maar.

Zwangerschap en de zon

Onder invloed van hormonen in combinatie met de zon, gaat je huid meer pigment produceren en kan er een zwangerschapsmasker ontstaan: verkleuringen in je gezicht. Vaak op het voorhoofd en rond de lippen. Maar het kan ook op je wangen voorkomen. Daarom is het van belang dat je je iedere dag, meerdere malen, goed insmeert met een factor. Doe je dit niet, dan is de kans op een zwangerschapsmasker veel groter. En bedenk ook dat een zwangerschapsmasker niet per definitie hoeft te verdwijnen na een zwangerschap.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over Melasma (zwangerschapsmasker) of hyperpigmentatie, bekijk dan deze informatieve vlog gemaakt door @sunnyzoektgeluk!

Striae

Onder invloed van hormonen en de uitrekking van je huid, kan er striae ontstaan. Men zegt dat dit erfelijk bepaald is, maar dat hoeft niet. Het zijn scheurtjes in het bindweefsel die ontstaan wanneer de huid te snel groeit. Smeren kan zeker helpen om je huid soepel te houden, maar heb je eenmaal striae, dan kun je er weinig meer aan doen. Smeer je in ieder geval iedere dag in met een lekkere olie of bodylotion.

Jeuk

Veel zwangere vrouwen hebben last van jeuk. Dit komt deels doordat de huid oprekt wordt en soms wat droog is, maar ook doordat de lever meer moeite heeft met het afvoeren van galzuren. De galzuren kunnen de zenuwuiteinden prikkelen. Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kan je de jeuk verminderen. Hiervoor kan je een natuurlijke bodylotion gebruiken of bijvoorbeeld pure amandelolie. Tipje van ons: smeer je onder de douche in met onze Milky Bath Oil.

Houdt de jeuk aan of is het ondragelijk, neem dan contact op met je arts. Hij kan controleren of je geen last hebt van zwangerschapscholestase.

LEES OOK: De 9 regels voor een zuivere, gezonde huid

Lees meer