Sun protection

Zonbescherming voor beginners: alles wat je moet weten om niet te verbranden

29 maart 2024

zonnebrand insmeren kinderen

Ja hoor, het is zo ver! De zon laat zich steeds vaker zien. En hoewel we wat extra vitamine D goed kunnen gebruiken na de grijze wintermaanden, zitten er ook gevaren aan de zon. UV-straling kan de huid namelijk flink beschadigen. Belangrijk om je hiertegen te beschermen dus! Met deze tips van het Huidfonds weet je in ieder geval hoe je dit het beste aanpakt.

UV-straling is dus de boosdoener. Deze straling zorgt ervoor dat je kan verbranden in de zon. Er zijn twee verschillende soorten UV-straling: UVA en UVB. UVA beschadigt de huid op de lange termijn. De huid veroudert hierdoor bijvoorbeeld sneller. Die bruine kleur en het verbranden? Dat is de schuld van UVB. Daarnaast verhogen beide soorten straling de kans op huidkanker bij te veel blootstelling. Het is dus belangrijk om voor een zonnebrand te kiezen die goed beschermt tegen UVA en UVB straling, zo weet je zeker dat je goed zit. Maar wanneer begin je met beschermen?

UV-index

Hoe krachtiger de zon, hoe meer UV-straling er is. Door het bijhouden van de UV-index, ook wel zonkracht genoemd, bijvoorbeeld via de app van je telefoon of via buienradar, kan je helpen om te bepalen hoeveel bescherming jij nodig hebt die dag. Het Huidfonds heeft voor iedere zonkracht (deze loopt van 1 tot 7) een juist advies en die delen we graag met je!

Weren, kleren, smeren

Vanaf zonkracht drie zijn de adviezen dus eigenlijk altijd hetzelfde: weren, kleren en smeren. Maar wat betekent dit precies? 

Weren: zoek de schaduw op

Blijf zoveel mogelijk uit de zon, zeker tussen 12 uur en 3 uur ‘s middags. De zon is dan namelijk het heetst. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld in de schaduw van een gebouw, bomen of een luifel of parasol te gaan zitten.

Voor baby’s (onder 1 jaar dus) geldt: houd ze ALTIJD uit de zon, dus ook ‘s ochtends en aan het einde van de middag. 

Kleren: trek iets aan

Door beschermende kleding aan te trekken kun je direct contact met de zon vermijden. Een lange broek en t-shirt met lange mouwen bijvoorbeeld. Ook is er speciale UV-werende kleding, voor als je écht goed beschermd wil zijn. Draag daarnaast ook een zonnehoed of pet en een zonnebril.

Smeren: smeer je in met zonnebrand

Alle onbedekte huid kun je insmeren met een zonnebrand met in ieder geval factor 30 of hoger en met UVA-filter. Gebruik je een non-minerale zonnebrand, moet je deze in ieder geval 30 minuten voordat je naar buiten gaat op smeren. Een minerale zonnebrand werkt direct, zonder inwerktijd! Het is aangeraden om elke twee uur een nieuwe laag zonnebrand te smeren en ook na het zwemmen of intensief zweten (bijvoorbeeld na het sporten). 

Hoeveel zonnebrand heb je nodig?

Om jou te helpen onthouden hoeveel zonnebrand je precies moet smeren adviseert het Huidfonds “de regel van 7”. Dit betekent dat je 7 theelepels zonnebrand nodig hebt om je goed in te smeren.

  • 1 theelepel gebruik je voor je gezicht, inclusief oren, nek en hals

  • 2 theelepels gebruik je voor je borst en rug

  • 2 theelepels gebruik je voor je schouders, armen en handen

  • 2 theelepels gebruik je voor je benen en voeten

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de grootte van je lichaam, een kind zal iets minder nodig hebben dan een volwassen man. Maar het is een goede manier om zeker te weten dat je genoeg zonnebrand gesmeerd hebt en dus goed beschermd bent.

Wil jij je kids op een leuke manier betrekken bij het insmeren en beschermen tegen de zon? Kunnen wij bij helpen! We hebben namelijk een heus insmeerpakket gemaakt, met lied en diploma! Zo weten je kids precies wat ze moeten doen voordat ze de zon in gaan.

Zonbescherming voor de hele familie