Sun protection

Moet je een pasgeboren baby insmeren met zonnebrand?

10 maart 2023

NAIF SUN SS22-EDITED-35

Ja, een pasgeboren baby kun je insmeren met zonnebrand. Maar baby’s onder de 12 maanden wil je liever uit direct zonlicht houden. Hoe zit het nu eigenlijk met pasgeboren baby's en de zon? We vertellen je meer.

Een pasgeboren baby kun je insmeren met zonnebrand. Maar baby’s onder de 12 maanden wil je liever uit direct zonlicht houden. Lekker chillen in de schaduw dus. Maar: dit betekent niet dat je baby niet kan verbranden. Ook in de schaduw is er UVA én UVB-straling. Het is dus van belang dat je de huid van je pasgeboren baby optimaal beschermt met zonnebrand, maar denk ook aan UV-werende kleding en een hoedje of petje.

Hoe kies ik een zonnebrandcrème voor mijn baby?

Sun's out! Tijd om te smeren, maar hoe kies je nou een goede zonnebrandcrème voor jezelf of voor je kind? Weet jij het verschil tussen chemische of minerale UV filters? We leggen het je uit:

Wat zijn chemische UV filters?

Je kunt onderscheid maken tussen chemische en minerale filters, ofwel chemische zonnebrandcrème en natuurlijke zonnebrandcrème. Chemische filters trekken in je huid en absorberen de UV-straling. De huidreactie die daarbij ontstaat zorgt voor de zonbescherming. Het nadeel van chemische filters is dat deze huidreactie bij kids en bij volwassenen met gevoelige huid juist een allergische reactie kan veroorzaken. Rode uitslag kan hierbij het gevolg zijn. Een chemische filter herken je o.a. aan de volgende ingrediënten: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.

Wat zijn minerale UV filters?

Een minerale UV filter fungeert als een soort spiegel op de huid. De zonnebrandcrème bestaat in dit geval uit mineralen, vaak zinkoxide en/of titaniumdioxide. Dit wordt ook vaak gebruikt in billencrème om een verkoelende laag op rode billen te leggen. Enfin, zodra je smeert ben je dus beschermd. Geen huidreactie, geen risico op uitslag, geen inwerktijd. Daarom wordt een minerale UV filter vaak aangeraden voor de gevoelige huid van kids.

Hoe gebruik ik een natuurlijke zonnebrandcrème?

De meeste minerale UV filters slaan wit uit op de huid. Best schattig, zo'n wit babyspookje - maar niet altijd even gewenst! Daarom hebben we voor de minerale zonnebrandcrème van Naïf een formule ontwikkeld met natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie, waardoor de crème goed uitsmeert. Dat smeren hoeft overigens niet té dik. Als de zonnebrandcrème gaat rullen, gebruik dan de volgende keer wat minder.

Vaak krijgen we de vraag of Naïf zonnebrandcrème geschikt is voor pasgeboren baby's. Jazeker – maar houd er rekening mee dat de zonnebrandcrème wat langer op de huid blijft zitten. De zonnebrandcrème kan ook makkelijker gaan rullen, omdat de babyhuid wat vetter is dan een volwassen huid. Gezien je de huid van een baby niet flink gaat boenen, adviseren we de eerste weken nog heel eventjes te wachten.

Welke SPF/factor kies je voor een baby?

Omdat de huid van een baby natuurlijk nog niks is gewend en er geen pigment is opgebouwd, kun je deze beter zo goed mogelijk beschermen. Gezien geen enkele zonnebrandcrème 100% bescherming kan bieden, kies je voor de hoogste factor, 50. Deze beschermt voor ten minste 98%. De factor bepaalt hoe lang je koter zonder te verbranden in de zon kan blijven, maar dit verschilt per persoon. Lichte huidtypes verbranden eerder dan donkere huidtypes. Op latere leeftijd kun je de factor eventueel afbouwen.

Hoeveel zonnebrandcrème moet je insmeren?

Het KWF adviseert 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt, ook voor kinderen:

  • 1 voor gezicht en hals

  • 2 voor armen en schouders

  • 2 voor borst, buik en rug

  • 2 voor benen en voeten

Herhaal dit iedere 2 uur. Als je veilig wil zonnen, zoek dan ook op tijd de schaduw op. En blijf zeker uit de zon tussen 12:00 en 15:00.

En dat is hoe je het beste de huid van je pasgeboren baby beschermt met zonnebrand!

Zonbescherming voor baby's & kids