We use cookies

Wij maken gebruik van cookies. Dit doen we om ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk functioneert.

Meer informatie
Home Blog Synthetisch parfum versus natuurlijk parfum

Synthetisch parfum versus natuurlijk parfum

29 juni 2020 by Sjoerd Trompetter

Bij Naïf maken we gebruik van een synthetisch allergenenvrije parfum. We horen je denken: Oh no! Maar we doen dit omdat een synthetisch allergeen-vrij parfum een zeer kleine kans geeft op allergische reacties. Daarnaast bevatten onze parfums ook geen ftalaat. Van ftalaten is bekend dat ze moeilijk afbreekbaar zijn, zich ophopen in vetweefsel en hormoonverstorende eigenschappen kunnen hebben. Toch zijn er veel misverstanden over het verschil tussen synthetische en natuurlijke parfums, dus hebben we de feiten en fabels voor je op een rij gezet.

Let’s get the facts straight. Vroeger bestonden de parfums alleen maar uit natuurlijke ingrediënten. Tot halverwege de 19e eeuw werd er geen gebruik gemaakt van synthetische stoffen. Met de groeiende kennis op het gebied van scheikunde konden in laboratoria synthetische ingrediënten ontwikkeld worden. Twee soorten ingrediënten dus:

  1. Natuurlijke ingrediënten. Dit zijn geuren uit de natuur, zowel plantaardig als dierlijk. Natuurlijke ingrediënten bevatten van nature allergenen.
  2. Synthetische ingrediënten. Dit zijn geuren uit het laboratorium. In het lab is het mogelijk om allergeenvrije parfums te ontwikkelen en daarom zijn parfums zonder allergenen altijd synthetisch.

“Duurzaam betekent natuurlijk en natuurlijk betekent duurzaam”

Fabel. Synthetisch allergeenvrije parfums zijn soms beter dan de natuurlijke variant. Bij sommige bloemen is het haast niet mogelijk deze natuurlijk te verkrijgen, tenzij er enorm veel bloemen hiervoor worden gebruikt. Dan biedt het laboratorium een duurzame uitkomst. Dit gaat ook op voor illegale dierlijke geurnoten als ambergris en musk die prima in een reageerbuisje nagebootst kunnen worden.

“Natuurlijke parfums zijn van betere kwaliteit”

Fabel. De houdbaarheid en stabiliteit van het product wordt veel beter met een synthetisch allergeenvrije parfum. Dit is een uitdaging daarentegen bij natuurlijke parfums. Deze zijn namelijk niet uit zichzelf stabiel en kunnen aangetast worden in hun werking door bijvoorbeeld zonlicht of andere ingrediënten.

“Van natuurlijke parfums krijg je geen allergische reactie”

Fabel. Natuurlijke parfums zijn vaak herkenbare namen die we kennen uit de natuur. Dit maakt het op het oog betrouwbaarder, want we kennen de ingrediënten. Maar dit zegt helemaal niets over hoe goed het werkt voor je huid. De kans op een allergische reactie bij een natuurlijk parfum is namelijk een stuk groter dan bij synthetisch allergeenvrije parfum.

Bij natuurlijke producten wordt vaak gebruik gemaakt van essentiële oliën. Het voordeel is dat het natuurlijk is. Het nadeel is dat dit allergenen zijn en die kunnen dus huidirritatie veroorzaken. Tweede optie is synthetisch parfum, dit is ook een allergeen. Derde mogelijkheid is een allergeenvrij parfum. Synthetisch, maar wel de beste optie voor je huid.

Lees meer