We use cookies

Wij maken gebruik van cookies. Dit doen we om ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk functioneert.

Meer informatie
Home Blog Nieuws: Hawaï verbant chemische filters in zonnebrandproducten!

Nieuws: Hawaï verbant chemische filters in zonnebrandproducten!

10 februari 2020 by

De zon laat zich volop zien en we smeren onszelf en onze kinderen weer goed in met zonnebrandcrème. De vraag naar zonnebrandproducten met minerale filters neemt toe, ook in Nederland. Waarom? Niet alleen is de kans op een huidreactie bij een chemische filter veel groter, ook kleven er nog wat nadelen aan voor het milieu. Afgelopen dinsdag introduceerde Hawaï dan ook als eerste staat ter wereld een wetsvoorstel dat de wereld zou veranderen. Lees hier waarom.

Het dragen van zonnebrandcrème heeft grote voordelen voor je huid. Zo bescherm je je huid tegen huidkanker, het uitdrogen van huid (hello rimpels!) en huidpigmentatie. Maar ondanks dat het aanbrengen van een dagelijkse SPF je huid en die van je kind beschermt, zijn bepaalde UV filters voor het milieu minder vriendelijk.

Schadelijke ingrediënten in chemische filters

Zo zijn er twee ingrediënten in niet-minerale filters, octinoxaat en oxybenzone (ook wel benzofenon-3) waarvan is onderzocht dat deze genetisch schade aanbrengen aan het het koraal en andere mariniem organismen. De ingrediënten worden gebruikt in meer dan 65% van zonnebrandcrèmes met een chemische UV filter, dit zijn meer dan 3500 verschillende soorten, aldus de Environmental Working Group.

Hawaï verbiedt zonnebrandcrèmes met chemische filter

In Hawaï is dinsdag een wetsvoorstel aangenomen die verschillende soorten zonnebrand verbiedt, welke deze ingrediënten bevatten. Dit in een poging de afnemende koraalriffen van de staat en in andere werelddelen te beschermen. Het wetsvoorstel is aangenomen, maar moet nog ondertekend worden door gouverneur David Ige. Als hij dit heeft gedaan, zal dit verbod vanaf januari 2021 van kracht worden. Hawaï is hiermee de eerste ter wereld die zo’n wet instelt.

Wat is het effect van zonnebrandcrème op het koraal?

Uit een onderzoek van 2015 in Hawaï is gebleken dat oxybenzone het koraal verbleekt, de voedingsstoffen eruit haalt en hiermee de ontwikkeling van vissen en andere diersoorten verstoort. Zelfs een klein druppeltje zou al genoeg zijn om grote delen van het rif te beschadigen, denk hierbij aan de zonnebrandcrème op het lichaam van een zwemmer. Ruim 14.000 ton zonnebrandcrème dringt jaarlijks de oceaan binnen, waarbij onze invloed groter is dan we denken.

Minerale zonnefilters

Een alternatief voor chemische zonnefilters zijn natuurlijke, minerale filters. Deze zijn afkomstig van mineralen, bijvoorbeeld zinkoxide en titanium dioxide en leggen een laag op de huid welke de zon reflecteert. Dit voorkomt huidirritatie en zorgt voor directe bescherming.

Bron: https://www.valuewalk.com/2018/05/hawaii-bans-sunscreen-coral-reef-damage/
Onderzoek Environmental Contamination and Toxicologie

Wij zijn ontzettend blij met dit nieuws en hopen dat meer staten volgen! Mocht je je afvragen hoe dat zit met Naïf zonnebrand? Onze zonnebrandspray is gemaakt met minerale filters op basis van titanium dioxide en bevat geen nanodeeltjes.

Lees ook: het verschil tussen chemische filters en minerale filters

Lees meer