We use cookies

Wij maken gebruik van cookies. Dit doen we om ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk functioneert.

Meer informatie
Home Blog Naïf tubes vanaf nu van bioplastic!

Naïf tubes vanaf nu van bioplastic!

01 februari 2020 by Sjoerd Trompetter

Hey you! Hoe zit jij in je plastic? Naast het verminderen en het scheiden van plastic in onze omgeving kijken we bij Naïf ook naar de productie van plastic. En we hebben nieuws...

Blog feature bioplastic

Whoop, whoop we’re in a sugarcane tube! 

Naïf tubes nu in bioplastic

Het is natuurlijk prachtig om een goed product te hebben met natuurlijke ingrediënten, maar we proberen altijd stappen te zetten op gebied van duurzaamheid. Dus, wat kunnen we op dit moment doen? Naast het verkrijgen van het Zero Plastic Inside keurmerk van de Plastic Soup Foundation zijn we aan de slag gegaan met onze verpakkingen en hebben we nieuws: vanaf nu gebruikt Naïf tubes gemaakt van suikerriet en mogen we het I’m green TM  logo voeren! Daar zijn we trots op! Het eerste product in een ‘groen’ jasje was de Circular Face Scrub en herken je via onderstaand logo op de achterkant. Op dit moment zijn 80% van onze verpakkingen gemaakt van Bioplastic.

Naif Green Plastic Logo

Wat is bioplastic?

Normaal plastic wordt gemaakt van aardolie, terwijl deze vorm van plastic bestaat uit Ethanol, gewonnen uit 100% suikkerriet. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 (de carbon footprint) verkleind en het milieu dus minder belast. Zo heeft een 200ML Naïf tube zo’n 64 gr C02 vermindering ten opzichte van een plastic tube.

Suikerriet? Worden daar bossen voor gekapt? Well no, dat zit zo. Suikerriet wordt uit Brazilië gehaald, de grootste leverancier van suikerriet. Bij de productie hiervan komt veel restafval vrij. Restafval waar je nog heel veel mee kan, zoals het maken van plastic. Op deze manier gebruik je geen fossiele brandstoffen en wordt er niet extra voor gekapt, want de resten worden verwerkt. Mooi toch? Bioplastic kan ook worden gemaakt van maïs of aardappelen en wordt ook wel ‘biobased’ plastic genoemd.

Kan bioplastic bij het GFT afval worden gegooid?

Lost dit nu het ‘plastic probleem’ op? Het duurt op dit moment nog te lang voordat bioplastic ‘vergaat’, namelijk een paar maanden. In die tijd kan een vis of meeuw het alsnog hebben opgegeten. Willen we niet. De kunst zit hem dan ook in het goed scheiden van plastic, zodat het niet uit de keten verdwijnt en in de oceaan terecht komt. In de plastic bak dus, het wordt op dit moment nog op dezelfde manier gescheiden als ‘regulier plastic’, net als dat het technisch gezien (nog?) niet mogelijk is om gerecycled plastic 100% apart te scheiden.

Feitje: Wist je dat wattenstaafjes de meest gevonden plastics zijn in rivieren en oceanen? Komt omdat deze door de toilet worden gespoeld… bron: Plastic Soup Foundation.

Justin Hofman photo

Oké, wat moet ik nog meer weten over bioplastic?

  • I’m green TM  Polyethylene is 100% recyclable
  • 94% van de tube is gemaakt van bioplastic. Dit heeft te maken met het gebruik
    van de inkt, waardoor 100% niet mogelijk is en waardoor we het ook niet 100%
    bioplastic mogen noemen. De dop is nog wel van plastic, omdat bioplastic een
    stuk minder stevig is. We blijven innoveren en streven ernaar in de toekomst een
    100% bioplastic tube in handen te hebben, waarbij ook de inkt duurzaam is.

Positieve CO2 impact

200 ml tube = 64 gr CO2 vermindering (t.o.v. plastic tube)
50 ml tube = 28 gr CO2 vermindering (t.o.v. plastic tube)

Lees ook: 5 plastic producten die je kunt vervangen in je badkamer

Lees meer