Home Blog Erop of eronder? Zonnebrandcrème vs. dagcrème.

Erop of eronder? Zonnebrandcrème vs. dagcrème.

20 mei 2019 by

De zon laat zich zien en we gaan erop uit! We hebben al geleerd dat een zonnebrandcrème de beste anti-rimpelcrème is, dus hop smeren maar. Maar wat gaat eerst? Je dagcrème of je zonnebrandcrème? We leggen het voor je uit.

Daycream naif

Om te beginnen; er zijn twee soorten zonnebrandcrème:

  • Zonnebrandcrème op basis van een chemische filter
  • Zonnebrandcrème met een minerale filter

Het verschil tussen zonnebrandcrème met een chemische of minerale filter

Een minerale filter wordt ook wel een fysische filter genoemd. Deze filters zijn afkomstig van mineralen, zoals rutiel, anataas of brookiet. We herkennen deze als de ingrediënten zinkoxide en titanium dioxide. Net als steen, weerkaatst de zon met een fysische filter op de huid en beschermt op deze manier tegen UVA en UVB stralen. Het voordeel? Je bent direct beschermt na het aanbrengen. Nadeel? Een minerale filter kan een wit waasje achterlaten op de huid.

Een chemische filter daarentegen trekt in de huid en absorbeert daar het zonlicht. Er ontstaat een chemische reactie op het moment dat de huid in contact komt met UV straling. Het nadeel van een chemische filter is dat er vaak huidirritatie kan ontstaan, en het product in de bloedbaan kan worden opgenomen ((Klimová et al., 2013). Willen we niet.

Enfin, het antwoord: je dagcrème doe je eerst.
Waarom? Zodat de werkzame stoffen van je dagcrème hun werk kunnen doen. Breng je dagcrème dus aan en laat deze goed intrekken. Vervolgens smeer je zonnebrandcrème op. Let op: bij een chemische filter is het andersom, deze moet namelijk in contact komen met de huid om zijn werk te doen.

En hoe zit dat met make-up?
Foundation mengen met zonnebrand, het klinkt zo eenvoudig – maar helaas werkt het niet zo. De foundation trekt namelijk de factor van je zonnebrandcrème namelijk omlaag. Daarnaast kunnen de ingrediënten elkaar aantasten en de werking verminderen. Niet doen dus!

Conclusie:
Smeer je zonnebrand onder je make up, maar boven je dagcrème. Niet mengen, geduldig in laten trekken en smeren maar. Now go have fun in the sun!

Lees ook: waarom je huidverzorging wisselt per seizoen

Lees meer


Gratis verzending
in Nederland en België


Voor 22:00 uur besteld
is morgen in huis


Niet goed? Geld terug
Altijd blij met jouw bestelling