Home Blog Dit is alles wat je moet weten over SPF

Dit is alles wat je moet weten over SPF

25 april 2019 by

Jouw huid en die van je kind kun je op verschillende manieren beschermen tegen de schadelijk straling van de zon. KWF Kankerbestrijding adviseert; smeren, kleren en weren. Kies een goede zonnebrand voor je baby en jezelf. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Zonnebrand voor je baby

Smeren, kleren en weren dus. Go, go, go! Trek een coole UV-werende outfit aan, zoals die van Beach & Bandits, zet een kekke hoed op én blijf tussen 12 en 15 lekker in de schaduw zitten. Maar vergeet vooral dus niet te smeren, smeren, smeren met een goede zonnebrand voor je baby en jezelf. Want dan ben je extra goed beschermd tegen UV-straling.

Zo kies je een goede zonnebrand voor je baby en jezelf

Sta jij voor een schap vol vrolijk gekleurde zonnebrandcrèmes, dan kijk je vast en zeker naar het SPF getal. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Goed om te weten is dat geen enkele zonnebrand 100% bescherming biedt tegen de zon. Een hoge factor biedt wel betere bescherming, maar tussen factor 30 en 50 zit weinig verschil. Zo beschermt factor 30 voor 96,6% procent tegen UVA en UVB straling en factor 50 voor 98%. Wel denken mensen vaak dat met factor 50 hen niks kan overkomen.

Verder staat SPF voor Sun Protector Factor en beschermt tegen UVB-straling. Naast UVB zijn er ook UVA stralingen. UVA-straling dringt het diepst in de huid door en versnelt de huidveroudering. UVB-straling zorgt ervoor dat je verbrandt.

Hoewel je door UVA niet verbrandt, kan deze vorm van UV-straling wel huidschade veroorzaken. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die zowel tegen UVA als UVB beschermt.

Een ezelsbruggetje voor het verschil tussen UVA en UVB: UVA-stralen zorgen voor huidveroudering, denk aan de ‘A’ van ‘Aging’. De UVB-stralen zorgen voor zonverbranding, denk aan ‘B’ van ‘Burning’.

Maar met welke factor kun je het beste smeren? Dat hangt onder andere af van je leeftijd en huidtype.

Voor volwassenen adviseert KWF kankerbestrijding bij dagelijkse buitenactiviteiten factor 15. Ga je zonnen, op vakantie naar de zon of op wintersport? Gebruik dan liever een factor 30. En zonnebrand voor je baby? Die smeer je minimaal in met factor 30 of factor 50. Heeft je mini-me zijn / haar eerste verjaardag nog niet gevierd? Hou ze dan liever helemaal uit direct zonlicht.

Het verschil tussen chemische en natuurlijke, minerale filters

Heb je de juiste SPF gevonden? Dan kun je nog kiezen tussen een zonnebrandcrème met minerale of chemische filters. Chemische filters zijn gemaakt van synthetische, organische, stoffen. Deze filters worden opgenomen in de huid en absorberen daar de UV-straling.

Minerale filters worden gemaakt van natuurlijk ingrediënten en zijn anorganische stoffen. De filters leggen als het ware een laagje op de huid waardoor straling wordt weerkaatst (Manaia et al., 2013; Serpone et al., 2007; Van Zundert, 2009). Vandaar dat jouw kleine er af en toe uit ziet als Casper het Spookje.

Handig: het filmpje van Nu.NL legt het verschil uit in 60 seconden: https://www.youtube.com/watch?v=TS3apMdo7YI

Zonnebrandcrème met een minerale filter werkt direct op het moment dat je het laagje op de huid smeert. Goed nieuws, want dan kan je dus meteen naar buiten om te spelen. Heb je een zonnebrandcrème met een synthetisch filter, dan moet je de crème ongeveer een half uur, voordat je in de zon gaat, op smeren.

Voordeel minerale filters

Minerale zonnefilters beschermen zowel tegen UVA- als UVB-straling, en zijn de minst huidirriterende zonnefilters. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor kleine kinderen, mensen met een gevoelig huid.

Onze zonnebrandcrème en zonnebrandspray bevatten allebei natuurlijke UV-filters. Ingrediënten als Zinkoxide en Titanium Dioxide (mineralen) beschermen de huid niet alleen, ze voeden tegelijkertijd. De voordelen onder elkaar:

  • Voorkomt huidirritatie
  • Directe bescherming, geen wachttijd
  • Je weet precies waar je bent gebleven
  • Niet schadelijk voor het milieu

Voor iedere verkochte zonnebrandcrème doneert Naïf €0,50 aan KWF Kankerbestrijding. We hopen dat elke zonnige dag zo bijdraagt aan de wereldwijde strijd tegen (huid)kanker.

LEES OOK: Hawaï verbant zonnebrandcrèmes met chemische filter

 

Heb je je al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Dat kan hier. En volg ons gelijk ook even op Facebook en Instagram. Zo blijf je op de hoogte van nuttige informatie, aanbiedingen en ben je automatisch lid van de Naïf-community. Dat wil je.

Lees meer


Gratis verzending
in Nederland en België


Voor 22:00 uur besteld
is morgen in huis


Niet goed? Geld terug
Altijd blij met jouw bestelling