We use cookies

Wij maken gebruik van cookies. Dit doen we om ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk functioneert.

Meer informatie
Home Blog Consumentenbond roept iedereen op natuurlijk te smeren

Consumentenbond roept iedereen op natuurlijk te smeren

26 juni 2020 by Sjoerd Trompetter

Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een zonnebrandcrème? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel zonnebrandproducten steeds minder hormoonverstorende stoffen en allergenen bevatten, hurray! Helaas blijkt ook uit hun jaarlijkse test dat veel producten nog wel veel ingrediënten bevatten die slecht zijn voor het milieu. Jaarlijks verdwijnt er tijdens het zwemmen meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in de zee, dus belangrijk even de achterkant van je zonnebrand te checken.

zonnebrandcreme dagcreme

Check de ingrediëntenlijst!
UV-filters en andere ingrediënten in zonnebrand hebben invloed op het leven in zee. Zo kunnen ze koraal beschadigen en kunnen ze giftig zijn voor de kleinste zeedieren. Daarnaast kunnen de crèmes zich ook opstapelen in de voedselketen.

Er zijn 2 soorten UV-filters, namelijk de chemische en de fysische filters. De chemische filters zijn octylcrylene, octinoxaat en oxybenzone. De fysische filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Oke, leuk al die ingewikkelde termen. Dus waar moet je nu naar zoeken als je een nieuwe zonnebrand aanschaft? De ingrediënten die heel slecht zijn voor het milieu zijn zonnebrandcrèmes met oxybenzone en octinoxate. Deze ingrediënten laten het koraal sneller verbleken en jong koraal raakt erdoor misvormd. Chemische filters kan je dus beter vermijden. Bron: consumentenbond.nl

Waar moet je nog meer opletten? Het witte laagje in fysische filters wordt vaak voorkomen door nanodeeltjes toe te voegen. Een nanodeeltje is een heel klein stukje plastic, ook wel microbead genoemd. Die nanodeeltjes maken het hele goedje dus makkelijker smeerbaar. Als je met zo’n zonnebrand gaat zwemmen, komen de microplastics terecht in de zee. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Belangrijk dus om ook te checken of de titaniumdioxide of zinkoxide in je zonnebrand non-nano zijn.

  • Natuurlijke zonnebrandcrème lichaam
  • Natuurlijke zonnebrandcreme gezicht
Lees meer