Baby

Wat moet je weten over zwemmen met een baby?

16 oktober 2024

017NAIF

Zwemmen met je kind is een leuke activiteit om samen te doen en de beweging is goed voor de ontwikkeling van je baby. Het zal wel even wennen zijn, want het water is koud en er is veel te zien en te horen. Hieronder zetten we de meest voorkomende vragen en antwoorden voor je op een rijtje, zodat je voorbereid het zwembad in duikt.

Vanaf wanneer mag het?

Op het consultatiebureau zeggen ze je vanaf een maand of drie met je baby kan gaan zwemmen. Eerder kan een baby sneller onderkoeld raken. De meeste baby zwemklasjes worden vanaf 6 maanden aangeboden. Heeft je baby koorts, een open wondje of net een vaccinatie gehad, dan wordt babyzwemmen afgeraden en kun je nog eventjes wachten. Is je kind te vroeg geboren, of heeft hij/zij gezondheidsproblemen, overleg dan altijd met een arts.

Waar kun je naartoe?

De meeste openbare zwembaden hebben speciale "peuterbadjes" waar het ondiep is en waar je makkelijk kan oefenen en spelen met je baby. Daarnaast zijn er soms ook privé zwembaden waar je goed terecht kan met kinderen. Je kan alleen gaan, maar veel zwembaden bieden ook begeleide klasjes aan. Het kan een fijne manier zijn om met een begeleider te starten en andere ouders te ontmoeten.

Hoe laat kan je het beste gaan?

Ga op een tijdstip dat je baby veel energie heeft en niet te moe is. Vooral zo’n eerste keer zwemmen kan aardig wat prikkels opleveren. Als je voor een begeleid klasje kiest zit je vast aan een bepaald tijdstip, maar anders kun je bijvoorbeeld mikken op na een slaapje. Was je baby goed uitgerust maar vind hij het toch heel spannend of huilt hij veel, dan kun je beter een andere keer terugkomen.

Hoe lang ga je het water in?

Jonge baby’s kunnen snel onderkoeld raken. Het wordt daarom ook aangeraden om in water van minimaal 31,5 graden Celsius te zwemmen en echt jonge babies niet langer dan een 15-20 minuten in het water te houden. Zie je blauwige lippen opkomen, ga dan lekker het zwembad uit en neem samen een warme douche.

Wat heb je allemaal nodig?

  • Een zwemluier die ervoor zorgt dat er geen ontlasting in het water komt. Weet wel: plas gaat er wel doorheen, dus doe hem pas om als je het zwembad ingaat.

  • Een badcape of handdoek en een hydrofiele doek om je baby goed droog te maken na het zwemmen.

  • Een set droge kleren voor jezelf en je baby, makkelijk zittend zodat je alles makkelijk aankrijgt na het zwemmen.

  • Voeding. Of dat nu de borst is of een fles, houd er rekening mee dat je baby honger heeft na het zwemmen. En vergeet ook niet iets lekkers mee te nemen voor jezelf.

  • In de meeste zwembaden zijn er speciale babyruimtes met een box. Mocht je niet zeker weten of die er zijn kun je een wipper of autostoeltje meenemen waar je baby in kan zitten als jij jezelf omkleed.

Na het zwemmen

Chloor kan de huid uitdrogen, dus smeer je baby lekker in met een baby olie of bodylotion. En als je toch bezig bent, kun je jezelf natuurlijk ook lekker even insmeren.

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?