Baby & kids

De voorleesroutine van Lizzy van der Ligt, hoe doet zij dat?

18 January 2024

Lizzy van der Ligt

De Nationale Voorleesdagen staan voor de deur! Bij Naïf vinden we voorlezen ontzettend belangrijk, daarom zetten we ons hard in om het te stimuleren. Samen met Etos organiseerden wij op 17 januari een Voorleesmiddag bij twee filialen. Influencer en moeder Lizzy van der Ligt is één van de voorlezers! In de rubriek “hoe doen zij dat?” spreken we met ouders over herkenbare momenten in het leven met kids. En daarom vroegen wij Lizzy alles over de voorleesroutine bij haar thuis.

Welke rol speelt voorlezen bij jullie thuis?

“Voorlezen vind ik heel belangrijk. Het speelt een hele grote rol bij de ontwikkeling van een kind. Het draagt bij aan een rijke fantasie en het is ook een heel fijn moment om even echt samen te zijn. Jagger kruipt vaak helemaal in mijn holletje en dan zitten we samen tegen elkaar aan terwijl ik voorlees. We genieten allebei zo erg van deze momenten. Voorlezen is echt onderdeel van onze routine en de meiden kunnen hier ook heel rustig van worden. Het is echt een moment rust voor ons samen, een moment waarin we even helemaal kunnen wegdromen bij een mooi of juist grappig verhaal.”

“Ik vind de fantasieën die door Jagger haar hoofd gaan tijdens het voorlezen ook echt leuk. Ze kan zo meeleven met een hoofdpersoon of een dier uit een boek.”

Hoe vaak en hoe lang lees je voor?

“Ik lees sowieso iedere avond voor het slapen gaan voor. Het verschilt wel hoe lang ik voorlees. Soms lees ik wel een half uur voor, maar het gebeurt ook dat ze na drie bladzijde al in slaap is gevallen. We zitten nu in de fase dat ze niet altijd meer slaapt in de middag en dan gaat het boek ‘s avonds vaak al snel dicht.”

Hoe ziet jullie voorleesroutine eruit?

“Jagger zoekt altijd eerst zelf een boek uit. Daarna kruip ik bij haar in bed en legt zij haar hoofd op mijn schoot. Het liefst wil ze ook tijdens het voorlezen op haar hoofd gekriebeld worden. Soms lezen we wel drie boeken totdat ze in slaap valt. Als ze dan slaapt probeer ik rustig uit haar bed te stappen, stop ik haar toe en geef ik haar een dikke kus op haar hoofd. Ik zet het nachtlampje aan en doe de deur dicht. En rond een uur of vier ‘s nachts komt ze uit bed en kruipt ze tussen ons in haha!”

Wat is jullie favoriete boek?

De Gruffalo vind ik een erg leuk boek! Maar ook boeken als Het prinsesje zonder stank zijn bij ons favoriet. Ik vind het ook heel erg leuk om dingen mee te geven die ik zelf als kind heel leuk vond, zo hebben we een boek met allemaal korte Disney verhalen. Dat doet me echt denken aan toen ik jong was.”

Dit zijn Lizzy's favorieten tijdens de avondroutine