Baby

Het belang van lezen tijdens de eerste duizend dagen

12 January 2024

Voorlezen

Tijdens De Nationale Voorleesdagen (24 januari tot en met 3 februari) werken Stichting CPNB en Stichting Lezen samen om voorlezen te bevorderen en bibliotheekbezoeken te stimuleren. Want voorlezen gaat voor! En laat het nou net ook nog eens supergoed zijn voor de ontwikkeling van een kind. Als trotse partner van De Nationale Voorleesdagen vroegen wij Stichting CPNB: waarom is voorlezen nou precies zo belangrijk?

“Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong op hun taal- en leesontwikkeling. Dit geldt trouwens ook voor kids die net op de basisschool beginnen. Voorlezen heeft een grote invloed op allerlei verschillende onderdelen van de taal- en leesvaardigheid, ook op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van een boek, het herkennen van letters en de relatie tussen gesproken en geschreven woorden. Voorlezen geeft ook een impuls aan de ontwikkeling van de mondelinge vaardigheden, de groei van de woordenschat, het verhaalbegrip en het fonologisch bewustzijn. Dat betekent het herkennen en manipuleren van klanken en vormt de basis voor het zelf leren lezen. Kinderen die thuis al veel met letters en woorden in aanraking zijn gekomen, zullen dit ook makkelijker kunnen toepassen wanneer ze zelf leren lezen. Door voor te lezen krijgen kinderen ook een positieve houding tegenover het lezen van boeken en het stimuleert de schoolprestaties.”

“De sociale status of het opleidingsniveau van de ouders maakt niet uit voor de voordelen van voorlezen: alle kinderen profiteren ervan in dezelfde mate. Ook de moedertaal die thuis wordt gesproken maakt hiervoor niets uit. Voorlezen heeft niet alleen allerlei taaltechnische voordelen, maar het geeft kinderen ook rust én samen lezen verbetert de band tussen ouder en kind. Samen lezen zorgt voor mooie herinneringen later!”

Voorlezen is dus super belangrijk, maar wanneer begin je hier nou mee als ouder?

“Je kunt als ouder niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Hoe eerder ouders beginnen, des te uitgebreider is de woordenschat van kinderen wanneer ze twee jaar oud zijn. Als baby’s worden voorgelezen,lopen ze, als ze 15 maanden zijn, al voor in hun taalontwikkeling. Deze voorsprong blijft en wordt zelfs nog groter naarmate ze ouder worden.”

“Tijdens het voorlezen praten ouders meer met hun baby of dreumes dan tijdens andere activiteiten. Kinderen reageren daar dan ook weer taliger op. Er worden bijvoorbeeld meer combinaties van tonen, klinkers en medeklinkers gebruikt tijdens het voorlezen dan tijdens het spelen met speelgoed. Dit komt ook doordat ouders tijdens het voorlezen meer ‘in gesprek’ gaan met het gebrabbel van hun baby. Dus goed om te onthouden: je bent nooit te jong of te oud om te worden voorgelezen!”

Hoe vaak moet er dan voorgelezen worden om de effecten hiervan te zien?

“Als ouders vanaf de geboorte elke dag een boekje voorlezen, dan betekent dat, dat een kind in de eerste vijf jaar met ongeveer 300 duizend woorden in aanraking komt! Bij vijf boeken per dag wordt dit aantal anderhalf miljoen. Tijdens het voorlezen leren kinderen veel nieuwe woorden die in gesprekken met de ouders niet gebruikt worden. De kans op een nieuw woord is tijdens het voorlezen wel drie keer zo groot! Hoe vaak je voorleest bepaal je dus zelf, maar hoe meer je voorleest hoe meer woorden je kids leren.”

De wereld wordt steeds digitaler en daar zijn veel verschillende meningen over. Helpen digitale vertelmiddelen zoals audioboeken en e-books ook bij de taalontwikkeling?

“Beeld kan kinderen helpen om het verhaal dat voorgelezen wordt beter te begrijpen. In gedrukte boeken staan vaak prenten, maar bewegend beeld heeft nog meer positieve effecten. Door de beweging van digitale middelen is er voor kinderen een duidelijker tijdsverloop te herkennen in het verhaal. Hierdoor leren ze niet alleen de gebeurtenissen, maar ook de verbanden tussen oorzaak en gevolg! Het is dus helemaal niet erg om af te wisselen tussen fysieke boeken en digitale middelen tijdens het voorlezen.”

Hoe kun je (voor)lezen stimuleren, en hoe zetten jullie je daarvoor in?

“Samen met Stichting Lezen organiseren wij elk jaar De Nationale Voorleesdagen. Met deze campagne proberen wij voorlezen breed onder de aandacht te brengen en te stimuleren, met als doel het bevorderen van de leesvaardigheid van kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. Voorlezen is super belangrijk en helpt kinderen met hun taalontwikkeling, leren over hun eigen en andere culturen en het begrijpen van verbanden.”

“Daarnaast is het belangrijk om voorlezen ook leuk te maken voor de ouders, zodat ze hier vaker de tijd voor nemen. Daarom hebben we ook tips om voorlezen nog leuker te maken en ervoor te zorgen dat het voorleesmoment een interactief moment is tussen ouder en kind, waardoor het voorleesmoment ook zorgt voor een bijzondere band.”

“Veel voorlezen op jongere leeftijd heeft ook een positief effect op het leesgedrag van kinderen wanneer ze zelf oud genoeg zijn om te lezen. Om kinderen op latere leeftijd dus ook te stimuleren om te lezen, helpt het om al jong te beginnen met voorlezen. Maar kinderen imiteren ook graag, dus als er veel wordt gelezen om hen heen, zullen ze zelf ook sneller geneigd zijn om te lezen. Als je oudere kinderen wil motiveren om meer te lezen, praat dan ook over boeken, ga naar de bibliotheek of boekhandel en zoek samen boeken uit. Kortom: betrek ze bij de wondere wereld van het lezen.”

Wil je meer lezen over De Nationale Voorleesdagen! Dat kan via de knop hieronder!

Lees hier meer

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?