Baby & kids

De Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen

15 January 2024

Voorlezen

De boekenkast uitgelezen? Volgens Stichting CPNB is het goed om boeken meerdere keren voor te lezen, maar.. Wij begrijpen ook wel dat je, na de tiende keer, toch weer eens iets anders wil. En ook als je kind in een nieuwe fase zit en andere dingen meemaakt is het belangrijk om voor te lezen uit een boek dat daar bij past. Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt er extra aandacht besteed aan het belang van voorlezen. Dus stelden wij de vraag: welke boeken zijn écht de moeite waard? 

1. Help! Een verrassing! - Miriam Bos 

Prentenboek van het Jaar

August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. August’s fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. 

 

2. Aan zee - Noëlle Smit

In dit zonnige prentenboek word je door Zilveren Penseel-winnaar Noëlle Smit meegenomen voor een zomerse stranddag aan de Noordzeekust. Voor kinderen valt er van alles in dit boek te herkennen: van het moment dat je vanaf de duinen de zee ziet, het warme zand onder je blote voeten tot het zoeken naar schelpen en krabbetjes. Was het altijd maar zomer.

 

3. Aron en Aardappel - Josh Lacey met illustraties van Momoko Abe 

Aron mag geen huisdier van zijn ouders, hij heeft alle excuses al van ze gehoord. Op een dag krijgt hij toch een verrassing van papa. Een huisdier! Maar wacht even… het is een aardappel. Aron is teleurgesteld en gooit ‘m weg. Maar dat aardappel-huisdier kijkt toch een beetje verdrietig. En een beetje eenzaam.

 

4. Beer zoekt een beste vriend - Petr Horáček 

Zwarte Beer zoekt een vriend. Hij komt Bruine Beer tegen en wat een toeval! Hij zoekt ook een vriend! Samen gaan ze op zoek, maar dat is bepaald niet makkelijk! Of is een vriend dichterbij dan ze denken?

 

5. Fred en de (bijna mislukte) verjaardag - Pépé Smit 

Anton de boswachter is jarig en daar komt Fred toevallig achter. Maar wat is dat eigenlijk? Jarig zijn. Taart en cadeautjes horen er in ieder geval bij. Als Fred erachter komt dat Anton in zijn eentje in zijn boshut zit te sippen zonder taart en cadeaus besluit hij er iets aan te doen.

 

 6. Het bos van Muis - Alice Melvin 

Samen met muis ga je op reis door het bos en maak je alle seizoenen van het jaar mee. Ondek de vogels, insecten, dieren en planten die in harmonie leven met de verschillende jaargetijden. Door je flapjes op te tillen kun je zelfs binnenkijken bij de huizen van de bosdieren!

 

7. Het verlegen vogeltje - Jan Paul Schutten met illustraties van Liset Celie

Alle vogels in het bos zijn luid fluitend een nestje aan het bouwen. De kleine groenling nog niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil beginnen. Hij vraagt de merel om hulp, maar zij verstaat hem helemaal verkeerd!

 

8. Ik mis Milo - Pim Lammers met illustraties van Sanne te Loo

Wanneer schildpad Milo overlijdt is een kleine jongen diep bedroefd. Het gemis voelt hij overal: in zijn hart, hoofd en buik. Hij mag een nieuw huisdier uitkiezen van zijn moeder, maar hoe kan hij Milo ooit vervangen?

 

9. Pit - Maggie Li

Pit is een klein zaadje en dit kartonboek vertelt zijn verhaal. Hoe hij als pitje in een appel zit, in de buik van een vogel en daarna in de rivier belandt. Als Pit door een meisje wordt gevonden aan de oever van een rivier, stopt ze hem in de grond. En wat denk je? Hij groeit uit tot een appelboom vol nieuwe appels en zaadjes!

 

10. 's Nachts als jij slaapt - Peter Arrhenius met illustraties van Ingela P. Arrhenius

Het lijkt soms misschien alsof iedereen 's nachts lekker in zijn warme bedje ligt, maar dat is niet het geval! Sommige beroepen worden in de nacht uitgevoerd, zodat het leven in de ochtend weer in alle drukte kan beginnen. Dit kleurrijke boek vertelt de verhalen over deze beroepen.

Onze favorieten voor de bedtijd routine

Subscription form
Interesse