Baby

Met deze 8 tips van Stichting CPNB wordt voorlezen nog leuker!

17 January 2024

Voorlezen

Voorlezen, klinkt simpel toch? Maar wist je dat voorlezen een hele grote rol speelt tijdens de ontwikkeling van een kind in de eerste duizend dagen? Voorlezen versterkt de fantasie en het is een moment waarop jullie samen kijken, luisteren, praten en lachen. Dus goed om de band te versterken. No pressure! Met deze 8 tips van De Nationale Voorleesdagen ondersteun je jouw mini met de beste start en maak je voorlezen nog leuker voor jullie allebei. 

Allereerst is het belangrijk om te zeggen dat 15 minuten voorlezen per dag al heel leerzaam is voor een kind. Wees dus niet te streng voor jezelf als je niet dagelijks uren kunt voorlezen. Ook het moment van de dag of de plek maakt niet uit. Hoewel de meeste ouders er misschien voor kiezen om voor te lezen voor het slapen gaan, is het belangrijk dat je een moment kiest dat bij jullie gezin past. Of dit ‘s ochtends, ‘s avonds of tijdens het wachten bij het zwembad is maakt dus helemaal niets uit.

1. Kies een boek dat past bij het leven van je kind

Jouw mini kan zich het beste inleven in een verhaal als het herkenbaar is. Kijk dus naar de interesses en jullie leven bij het uitkiezen van een boek. Komt er een broertje of zusje, of bereiden jullie je voor op de eerste schooldag? Lees erover!

2. Maak van samen lezen een gewoonte

Kinderen vinden het fijn om een bepaalde structuur te hebben, dus probeer zo veel mogelijk voor te lezen op een vast moment. Wij zijn natuurlijk fan van een goede bad, boek, bed routine, maar zoals eerder gezegd: kies een moment dat bij jullie gezin en leven past. Zorg er ook voor dat je een plek uitkiest waar je mini niet steeds wordt afgeleid door andere dingen, zodat de focus echt op het voorleesmoment blijft. En maak het natuurlijk zo gezellig mogelijk met een knuffel, kussen of jullie favoriete dekentje erbij.

3. Zorg ervoor dat je mini nieuwsgierig is naar het verhaal

Dit kun je doen door de titel van het boek eerst voor te lezen en samen de voorkant te bekijken. Praat er vervolgens samen over en fantaseer waarover het boek zou kunnen gaan voordat jullie beginnen met lezen.

4. Lees rustig voor, praat duidelijk en kijk je kind regelmatig aan

Wist je dat je geen verschillende stemmen op hoeft te zetten tijdens het voorlezen. Gewoon praten op een toon die past bij het verhaal is al genoeg. Door je mini regelmatig aan te kijken en rustig te lezen begrijpt jouw kind al goed wat er gebeurt, wie wat zegt en wat de sfeer van het boek is.

5. Samen fantaseren en voorspellen

In tip drie vertelden we al hoe je je kind nieuwsgierig kunt maken naar het verhaal door samen de voorkant van het boek te bekijken. Tijdens het voorlezen kun je hier mee doorgaan. Vraag bijvoorbeeld aan je kleine wat er gaat gebeuren. Omdat je kind hierdoor goed zelf moet nadenken leren ze gelijk om problemen zelf op te lossen.

6. Moeilijke woorden? Leg ze uit!

Kom je tijdens het voorlezen woorden tegen die je kind nog niet begrijpt? Dan kun je ze uitleggen door naar een plaatje te wijzen, een voorbeeld te geven of een ander woord te gebruiken met dezelfde betekenis. Na het verhaal kun je het woord nog eens samen bespreken. Door het woord te herhalen onthoudt je kind het beter en leren ze de taal. Soms helpt het verhaal of de afbeelding zelf al om het woord duidelijk te maken en dan hoef je het dus ook niet zelf uit te leggen.

7. Geef je kind de kans om mee te vertellen

Elke opmerking of vraag over het verhaal is goed! Je mini geeft het verhaal op deze manier een eigen betekenis. Door mee te vertellen en over het verhaal te praten begrijpt je kind het ook beter.

8. Lees hetzelfde boek een paar keer

Door hetzelfde boek meerdere keren te lezen gebeurt er elke keer iets anders! De eerste keer is je mini geboeid, de tweede keer wordt het verhaal herkend en de derde keer ontdekt je kleine steeds meer details. En voor jou hoeft het ook niet saai te zijn om eindeloos hetzelfde boek te lezen. Je kunt bijvoorbeeld elke keer iets anders bespreken na het voorlezen, zoals het onderwerp, de personen die er in voorkomen en of je kind zich herkent in het verhaal. Toch toe aan wat nieuwe boeken? Bekijk dan de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen.

Wil je meer leuke en handige voorleestips? Kijk dan op nationalevoorleesdagen.nl of vraag ernaar in jouw Bieb of boekwinkel? Veel voorleesplezier!

Tijdens De Nationale Voorleesdagen (24 januari tot en met 3 februari) krijg je bij elke bestelling op naifcare.com een symbolische* gratis jeugdlidmaatschap bij de Bibliotheek voor je kids. Deze kun je activeren bij jouw plaatselijke Bibliotheek!

*Het jeugdlidmaatschap is sinds 1 juli 2022 gratis voor iedereen onder de 18. Met deze actie hopen wij hier meer mensen van bewust te maken en mensen te stimuleren om vaker boeken te lenen en lezen.

Inhoud

Onze favorieten voor de bedtijd routine

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?