Baby

Billendoekjes kopen? Op deze 6 dingen wil je letten!

26 februari 2024

Baby wipes

Billendoekjes, onmisbaar als je een baby hebt. Wist je dat je per kind gemiddeld wel 14.000 doekjes gebruikt? Enne.. soms komen ze ook best van pas bij het schoonmaken van de tafel ;). Hoe handig ze ook zijn, plastic billendoekjes zijn één van de meest gevonden vormen van afval op de oevers van rivieren. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is het belangrijk om billendoekjes te kiezen die goed zijn voor je baby en met een minimale impact op de planeet. Hoe je dat doet lees je hier.

Voor in de tas, onderweg of gewoon standaard bij de commode, billendoekjes gebruik je váák als je kids hebt. Zo vaak dat je je kunt afvragen wat er eigenlijk in die billendoekjes zit. Je gebruikt ze tenslotte wel dagelijks direct op de huid van je baby. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van billendoekjes?

1. Kan je baby er tegen

Het is misschien een beetje voordehandliggend, maar het allerbelangrijkste bij het kopen van billendoekjes is natuurlijk dat je baby er geen irritatie of allergische reactie van krijgt. Hier kom je snel genoeg achter, je gebruikt er namelijk zoveel op een dag. Let bijvoorbeeld op rode bultjes, uitslag of juist uitgedroogde billen. 

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je baby last heeft van luieruitslag, dit heeft weinig te maken met de billendoekjes die je gebruikt. Door de huid goed te laten drogen na het verschonen en preventief zinkcrème te gebruiken kun je luieruitslag zoveel mogelijk voorkomen. Meer tips? Wij vroegen dermatoloog Elodie Mendels alles over luieruitslag

Het is vooraf lastig te weten waar de huid van jouw baby goed of slecht op reageert, maar door op de volgende dingen te letten, kun je de kans op irritatie in ieder geval verkleinen:

2. Snelle check: ingrediënten

Zit er een waslijst aan ingrediënten in, wil je het misschien liever laten staan. Zoek naar billendoekjes met minder ingrediënten, dan is de kans op irritatie al een stuk kleiner. Al betekent minder ingrediënten niet áltijd beter. Sommige billendoekjes bevatten een extract, zoals grapefruit extract. Op de verpakking maar één ingrediënt, maar extracten bestaan uit wel honderd tot duizend verschillende componenten, die dus niet los op de verpakking hoeven te staan.

3. Parfum

Een mild parfum kan een fijne toevoeging zijn in babyverzorging, wij zijn dol op onze Naïf geur. Maar parfum kan ook allergenen bevatten. Als we producten met parfum maken, dan is deze natuurlijk zonder de 26 meest voorkomende allergenen, maar in billendoekjes wil je parfum liever vermijden. Dat zit er bij ons dan ook niet in. Het is namelijk echt niet nodig. Zeker als je baby regelmatig last heeft van luieruitslag en open wondjes wil je alleen gebruiken wat je echt nodig hebt en kun je parfum beter vermijden.

4. Alcohol

Net zoals parfum, kan ook alcohol zorgen voor irritatie van de gevoelige babybillen. Als de huid kapot is, kan het zelfs enorm gaan prikken. Dat moet je niet willen. Toch wordt het vaak toegevoegd in de lotion van billendoekjes om bacteriën tegen te gaan. Maar daar heb je helemaal geen alcohol voor nodig. Naïf billendoekjes bevatten namelijk ingrediënten met een conserverende werking en die doen precies hetzelfde!

5. Plastic

Wist je dat de meeste billendoekjes gemaakt worden van plastic? Een standaard pak doekjes bevat een hoeveelheid plastic van bijna 2 PET-flessen. Deze komen vaak in de natuur terecht en laten daar veel schade achter. Kijk dus niet alleen wat er in de billendoekjes zit, maar ook waar ze van zijn gemaakt. Sinds juli 2021 is het verplicht om een rood/blauw logo met een schildpad op de verpakking te zetten als een product plastic bevat. Daardoor kun je plastic billendoekjes makkelijk herkennen.

Er is ook goed nieuws! Steeds meer merken stappen over op plasticvrije billendoekjes. Zo lanceerden wij in 2020 onze plasticvrije billendoekjes gemaakt van verschillende soorten houtvezel. Die laten geen sporen achter in de natuur! En we hebben inmiddels ook een tweede variant: plasticvrije billendoekjes met lotion. Er zijn dus twee soorten doekjes: met lotion en met water. Welke geschikt zijn voor jou, dat is een persoonlijke voorkeur. Hier lees je alles over de verschillen.

Let op: sommige billendoekjes zijn plasticvrij, maar bevatten wel microplastics. Hierdoor denk je goed bezig te zijn, maar word je toch flink in de maling genomen. Wil je zeker weten dat jouw billendoekjes geen microplastics bevatten? Download dan de app Beat the Microbead van de Plastic Soup Foundation. Even scannen en je weet gelijk hoe het zit.

6. Verpakking

Als we dan toch bezig zijn met plastic, kijk dan ook even waar de verpakking van gemaakt is. Je ontkomt er niet aan dat billendoekjes verpakt zijn in plastic (een waterdichte verpakking is belangrijk, zodat de doekjes goed vochtig blijven), maar het soort plastic kan een behoorlijk verschil maken. Zo is bioplastic, gemaakt van een natuurlijke bron zoals maïszetmeel of suikerriet, een goede vervanger van standaard plastic. Of nog beter: kies voor gerecycled plastic! 

Waar wil je nog meer op letten bij het kopen van billendoekjes? 

  • Zorg dat er een goed sluitzegel op zit, zo voorkom je dat ze uitdrogen. Geen fan van de stickers? Bij verschillende winkels kun je een sluiting van hard plastic kopen, die kun je elke keer opnieuw gebruiken om je billendoekjes goed af te sluiten. Of koop een handige bewaardoos met leuk design, staan ze ook nog eens leuk op de commode of eettafel.

  • Kies voor doekjes die groot en nat genoeg zijn én let op dat ze niet als een ladder in elkaar gevouwen zijn. Je hebt vaak maar één vrije hand (met de andere hou je de benen van je baby omhoog), dus zo makkelijk mogelijk graag. Tip: als je de opening een beetje inknipt, komen de doekjes er altijd per stuk uit!

  • Er zijn billendoekjes met lotion of met water. Het eerste is meer hydraterend en voedend, perfect voor de hele gevoelige huid. De water doekjes zijn vooral reinigend. Net wat je voorkeur is!

Een laatste tip:

Er zijn allerlei verschillende soorten billendoekjes. Welke jij en je kleine fijn vinden, daar kom je vooral achter door te proberen!

Subscription form
Waar wil jij meer informatie over ontvangen?