Pregnancy
Het eerste trimester: onzekerheden, kwaaltjes & emoties
25 April 2023
De beginfase van je zwangerschap wordt ook wel het eerste trimester genoemd. Waarschijnlijk ben je ontzettend blij, maar naast dat verheugde gevoel kunnen ook gevoelens van onzekerheid de kop opsteken en kun je last krijgen van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Er gebeurt een hoop in je lichaam én op mentaal vlak en dat kan best uitdagend zijn. Dit is wat er allemaal gebeurt in het eerste trimester.
Een hoop, want in 12 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van ongeveer 7 cm. Dit lijkt ieniemienie, maar weet dat alle belangrijke organen al op hun plek zitten. Dit vraagt aardig wat energie van jou (lees: doodmoe!), jouw lichaam en je geest. Hormonen vliegen alle kanten op en opeens voel je je echt zwanger. Maar wat ervaar je dan precies, wat zijn de zwangerschapssymptomen? Dat is per persoon verschillend uiteraard. Toch delen we de meest voorkomende gebeurtenissen tijdens dit eerste trimester met je.
Blij!
Opeens zijn de twee streepjes daar. Wow, wat gaat er dan door je heen? Een golf van blijdschap? Een verrast gevoel? Lichte paniek? Misschien alles tegelijk? Het is nog onwerkelijk en zo pril, dat het eerst even moet landen. Als dat eenmaal gebeurd is, kun je meer gaan genieten. Toch is het helemaal niet gek als dit even duurt en er ook een hoop andere emoties bij komen kijken.
Bang voor het onbekende
Jeetje, ja, wat gaat er eigenlijk allemaal gebeuren? Zeker als dit je eerste zwangerschap is, poppen er duizenden vragen op. Gaat het wel goed? Word je straks misselijk? Hoe komt je leven eruit te zien? Hallo hé, het is nogal wat. Vaak zijn deze emoties na het eerste trimester een stuk minder en krijgt het allemaal iets meer vorm. Letterlijk. Daarnaast: laat het gebeuren. Klinkt cliché, maar je ertegen verzetten heeft geen zin.
Moe
Afhankelijk van wanneer je een test hebt gedaan, komt er een punt dat je lichaam héél hard bezig is met het vormen van een baby. Dit, in combinatie met een enorme stijging van het hormoon progesteron, zorgt voor extreme vermoeidheid. Zo’n moeheid herken je gewoon bijna niet. Het is niet alsof je een nacht hebt doorgehaald (wat misschien ook wel zo is: hallo slecht slapen en zeven keer per nacht moeten plassen). Het is anders. Je kunt zo moe zijn, dat je gewoon op ieder moment van de dag in slaap kunt vallen. Daarnaast wordt de placenta aangelegd en dalen je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook dit helpt niet echt mee voor een optimaal energieniveau. Goed nieuws, deze moeheid verdwijnt na het eerste trimester. In de tussentijd: geef je over en slaap waar kan. Your body needs it.
Misselijk
De ene vrouw heeft er last van, de andere niet: misselijkheid. Dit kan gaan om ochtendmisselijkheid, maar er zijn ook zat vrouwen die in de avond misselijk zijn. Heel lang wisten we niet waar de misselijkheid precies vandaan kwam, maar uit onderzoek (2023) blijkt dat het waarschijnlijk te maken heeft met het hormoon GDF15. Als de waardes van dit hormoon tijdens de zwangerschap veel hoger worden dan de vrouw gewend is, ontstaat zwangerschapsmisselijkheid.
Vaak bereikt de misselijkheid haar piek rond de 9e week, waarna het langzaam minder wordt. Helaas zijn er ook vrouwen die hun hele zwangerschap misselijk zijn. Wat je kunt doen tegen misselijkheid? Als het de spuigaten uitloopt, kun je je verloskundige om advies vragen (zeker als je alleen maar aan het overgeven bent, trek je gelijk aan de bel), daarnaast is het voornamelijk uitzitten en luisteren naar je lichaam.
Verschillende emoties
Een cocktail aan hormonen, vermoeidheid en het feit dat je zwanger bent, kunnen zorgen voor een rollercoaster aan emoties. Het ene moment ben je on top of the world, terwijl je er het andere moment helemaal doorheen zit (of ontploft als iemand net even iets verkeerd zegt in jouw ogen). It’s all good. Neem vooral rust als je merkt dat je instabiel bent en verzet je - wederom - niet.
Vaker plassen
Ook al heb je nog helemaal geen buik, toch moeten vrouwen die net zwanger zijn vaak plassen. Vaak is het voor vrouwen ook een van de redenen om een zwangerschapstest te doen, mochten ze dat nog niet hebben gedaan. Hoe dit komt? Een toename van het zwangerschapshormoon hCG zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren. Daarnaast neem de hoeveelheid bloed in je lichaam gedurende de zwangerschap met 50% toe. Hierdoor krijgen je nieren meer vocht te verwerken. Dit vocht komt uiteindelijk in je blaas, waardoor je - tada - vaker moet plassen. In tegenstelling tot moeheid en misselijkheid, wordt deze kwaal niet minder. Sterker nog, hoe groter die kleine in je buik wordt, hoe vaker je moet plassen. Er is namelijk steeds minder ruimte voor je blaas en als je een kleine voetbal ster in je baarmoeder hebt zitten, dan kun je ook nog weleens wat extra duwtjes in de blaas krijgen ;).
Obstipatie
Enerzijds plas je vaker, anderzijds hebben veel vrouwen met obstipatie te dealen. Dit komt door het hormoon progesteron dat ervoor zorgt dat je darmen langzamer werken. Daarnaast heeft de groei van je baarmoeder invloed op de obstipatie. Immers, je darmen komen in de verdrukking. Wat je kunt doen? Veel water drinken, vezelrijk eten en bewegen. Weet ook, dat soms gewoon even niks helpt en dat dat ook oké is. Soms is het zoals het is en ieder lichaam is anders. Maak je je echt zorgen om je stoelgang, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je tips geven voor natuurlijke hulpmiddelen of in het ergste geval medicatie voorschrijven.
Inhoud
Alles voor jouw zwangerschap
Zwanger? Wij zijn er voor je!
Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!