Pregnancy

Voorbereiden op de bevalling: zo doe je dat volgens Doula Kassandra Schreuder

02 September 2022

Schermafbeelding 2021-03-15 om 18.26.49 1512x

Tijdens de zwangerschap ben je vaak met van alles druk bezig. De babyuitzetlijst, het inrichten van de babykamer, het kiezen van een naam. En ook nog op en neer naar de verloskundige, het regelen van kraamzorg en het belangrijkste: het voorbereiden op de bevalling. Nu heb je een praktische benadering, in de vorm van een geboorteplan ofwel bevallingsplan. Maar ook mentaal is het belangrijk jezelf voor te bereiden op de zwangerschap. Er rusten een hoop taboe's op dit onderwerp, wat door social media en verhalen in magazines en op het internet genadeloos onder de loep wordt gelegd. Alleen daarom al is het hartstikke belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en je niet te laten beïnvloeden door de meningen van de buitenwereld. Jouw lichaam, jouw leven, jouw manier. Dat kan soms lastig zijn, die oogkleppen op. Daarom zijn we in gesprek gegaan met doula Kassandra Schreuder. Eigenaresse van doulaservices Doula Tribe. Wat doet een doula precies? Een doula is iemand die ouders op een niet-medische manier helpt met de voorbereiding van de bevalling. Tips & tricks om ervoor te zorgen dat je mentaal klaar bent voor de bevalling. Hoe ga je om met schaamte tijdens het baren bijvoorbeeld? Hoe zorg je voor rust en houvast tijdens de meest heftige storm ooit. 

"Mijn werk als doula voelt volbracht wanneer een moeder zich gesterkt voelt in haar eigen keuzes" - Kassandra.

In dit artikel behandelt Kassandra 4 onderdelen ter voorbereiding op de bevalling:

1. Vertragen - Mannelijke vs vrouwelijke waarden

We leven in een wereld die gedomineerd wordt door mannelijke waarden. Zo leven we vaker vanuit ons hoofd dan vanuit ons gevoel, bewegen we liever voorwaarts (daadkracht wordt meer gewaardeerd dan vertraging) dan dat we stilstaan, ligt onze aandacht vaker bij de externe wereld dan bij onze innerlijke wereld, hechten we meer waarde aan logica dan aan intuïtie. Mannelijke waarden en/of energie staat voor daadkracht.

En al die daadkracht, en daarbij weinig inchecken bij ons gevoel, zorgt ervoor dat we voorbij razen aan de wijsheid van ons lichaam. Voor de subtiele signalen die ons lichaam geef tijdens de zwangerschap, hebben we (zeker als we ook nog fulltime werken) vrij weinig aandacht. Wellicht is je lichaam zelfs al begonnen met het treffen van grovere maatregelen en heb je regelmatig last van harde buiken. Dit is écht een signaal van je lichaam dat je aan je grenzen voorbij raast.

Wil je weer meer in contact komen met de lichaam, dat wijze lichaam dat helemaal op eigen kracht een kindje kan laten groeien? Neem dan zéker iedere dag een half uurtje om wat meer vanuit de vrouwelijke waarden te leven: stem af met je eigen gevoel, wat voel ik eigenlijk in mijn lijf? Maak het stil in jezelf en breng je aandacht naar je innerlijke wereld i.p.v. externe wereld. Je kunt dit helemaal op jouw eigen manier doen; maar een tip van mij: als je de pregnant goddess die jij bent ook even wilt eren; ga dan lekker een half uurtje op bed liggen en smeer je buik of je hele lichaam lekker in terwijl je ogen gesloten hebt en voel echt hoe je hand je lichaam raakt. Waar zit er nog spanning? Waar kan ik mijn lichaam nog wat meer aandacht geven?

2. Schaamte

Doordat er van vrouwen ontzettend veel verwacht wordt in het dagelijks leven (zo mag je wel zijn en zo niet, zo moet je eruit zien, etc) zijn gevoelens van schaamte en zelfbewustzijn veelvoorkomend bij vrouwen. Zéker tijdens een ongeremd proces als baren (misschien is het jou ook wel eens opgevallen hoeveel vrouwen het lastig vinden dat ze gaan poepen tijdens een bevalling) ervaren veel vrouwen een gevoel van schaamte. En sommige van hen (zeker voor vrouwen die veel vanuit hun hoofd leven) hebben niet eens bewust door dat ze deze gevoelens ervaren, maar hebben ze op de onderlaag toch.

Schaamte, en zelfbewustzijn, zorgen voor een verminderde aanmaak van het hormoon Oxytocine (die nou juist zo’n belangrijke functie heeft in het creëren van goede weeën, en daarmee ontsluiting). Daarom wordt er ook wel eens gezegd dat je alleen kunt baren op een plek waar je ook met je partner zou kunnen vrijen. Het is ontzettend belangrijk dat je je niet bekeken voelt tijdens je baring.

Zorg er dus voor (stap desnoods over naar een caseload verloskundige) dat jij je heel veilig voelt bij je zorgverleners en dat er een vertrouwensband is. Laat onbekende mensen tijdens je bevalling zo min mogelijk mee ‘kijken’. Word je onverwacht ‘medisch’ (hierbij wordt jouw zorg overgedragen van de verloskundige naar het ziekenhuis), zorg dan dat er niet zomaar mensen in en uit lopen, of verstop je op de badkamer van je verloskamer. Zo zorg je ervoor dat jij in je eigen bubbel blijft terwijl je bezig bent met de meest diepe, transformerende gebeurtenis in je leven.

3. Overgave

Tijdens je bevalling zullen er allerlei enorme gevoelens plaatsvinden in je lichaam. De weeën, misselijkheid, trillen, het zijn allemaal gevoelens waar we in het dagelijks leven liever van weglopen of die we willen vermijden. En eigenlijk is het heel jammer dat we in het dagelijks leven niet wat vaker met aandacht bij het ongemak blijven, want moeilijke gevoelens kunnen accepteren vergroot onze verdraagzaamheid.

Tijdens de geboorte van je kindje ontkom je er niet aan om je toch aan deze gevoelens over te geven. Je zult hun aanwezigheid ten diepste moeten accepteren. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar in feite is het heel simpel. Je blijft ‘JA’ zeggen tegen wat je ervaart, in plaats van er weerstand tegen te bieden. Wat hierbij heel erg helpen is je ademhaling.

Beeld je in dat je op een bootje vaart in de woeste zee; je gaat heel en weer, en er is niks dat je kunt doen om het heen en weer deinen te stoppen. Het enige dat je kunt doen is je ontzettend goed vasthouden aan de mast, totdat de storm gezakt is. Zo is het ook met de intense gevoelens tijdens een baring. Je ademhaling is dan je mast. Jij blijft je goed concentreren op je in- en uitademing; leg je volledige focus op het vastklampen aan die mast. Het kan dan wel stormen op zee; maar jij hebt houvast. Je laat de golven gewoon toe om jou heen en weer te laten deinen.

4. Bubbel

Wanneer je je voorbereid op de geboorte van je kindje mag je echt even je volledige focus daar op leggen. Het alledaagse leven verdwijnt een beetje naar de achtergrond, jij doet niet meer mee. Je zult straks namelijk een enorme prestatie moeten leveren, en om dat te kunnen doen mag jij jezelf steeds meer gaan omhullen met een veilige bubbel. Je voedt je bubbel met lichamelijke, emotionele en spirituele zorg voor jezelf. En je zorgt ervoor dat er niks jouw bubbel inkomt dat niet dienend is aan jou of je baby.

Word je dus ook steeds bewuster van een aantal dingen: waar vul ik mijn dag mee, zijn mijn relaties en vriendschappen energie gevend of energie nemend, heeft het lezen van de krant of het kijken van het nieuws eigenlijk wel een positief effect op me, behandel ik mijn lichaam als een lichaam dat zich voorbereid op een marathon, laat ik negatieve energie van anderen toe in mijn bubbel, laat ik mij angst inpraten, etc.

Eigenlijk zijn deze vragen voor iedereen, ook niet-zwangeren van toepassing, maar tijdens je zwangerschap zijn ze misschien nóg wel belangrijker. Geboorte geven is nou eenmaal een life changing event. Begin dus zodra je zwanger bent met het optimaliseren van je bubbel, en maak het instandhouden ervan steeds heiliger naarmate de geboorte nadert. Tijdens de bevalling zelf zorg je dat je partner je bubbel bewaakt, óf als je wilt dat je partner met zijn of haar volledige aandacht ín jouw bubbel zit, laat je je bubbel bewaken door een doula.

Over Kassandra:

"Tijdens mijn eigen zwangerschappen heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om opties te hebben, en om hierin gesteund te worden. Deze ervaringen hebben voor mij een vuur aangewakkerd om deze steun en toeverlaat ook voor andere vrouwen te zijn."

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem vooral een kijkje op de site van Doula Tribe

Inhoud

Alles voor jouw zwangerschap

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?
Uitgerekende/Geboorte datum
mm
dd
yyyy