Pregnancy

Jeukende huid tijdens de zwangerschap? Ontdek deze tips!

10 January 2021

Jeuk zwangerschap 1512x

Je huid verandert tijdens je zwangerschap. Niet alleen gieren de hormonen door je lijf wat zo z’n impact heeft op je huid, ook gaat je buik een bepaalde groei door. Het oprekken van de huid kan soms dan ook gepaard gaan met jeuk.

Hoe bijzonder het proces van een groeiende buik ook is, van jeuk wordt geen enkele aanstaande moeder blij. En wij trouwens ook niet. Daarom: tips voor een jeukende huid tijdens je zwangerschap!

Waardoor komt jeuk als je zwanger bent?

  • Door het oprekken van de huid. Als de huid te snel rekt kan de huid droog worden.

  • De betere doorbloeding van de huid. Je krijgt het sneller warm en gaat zweten, wat resulteert in jeuk.

  • PUPPP, oftewel Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy. Dit zijn rode, jeukende bultjes vaak verspreid over je hele lichaam behalve je gezicht. Onschadelijk voor jou en de baby, wel onprettig.*

  • Galstuwing. Bij galstuwing is het vervoer van gal in de lever te langzaam. Hierdoor kunnen galzuren in het bloed terecht komen, wat met name de drie laatste maanden van de zwangerschap jeuk kan geven. Met name op de handpalmen en voetzolen*

* Raadpleeg de huisarts om advies 

Advies bij een jeukende huid tijdens de zwangerschap

Deze wil je niet horen maar we vertellen ‘m toch: probeer niet te krabben. Doe.het.niet. Hiermee wordt de jeuk alleen maar erger.

Houd je nagels kort.

Mocht je je toch niet kunnen beheersen dan krab je in ieder geval niet direct je huid open.

Houd je vochtbalans op peil.

Drink echt minstens 1,5 liter water. Saai? Voeg dan wat smaak toe met bijvoorbeeld komkommer en munt, of limoen. Kruidenthee mag ook, let wel even op: sommige kruiden schijn je beter te kunnen vermijden tijdens je zwangerschap. Wist je dat er apps bestaan als herinnering voor water drinken? 

Vermijd SLES onder de douche.

Van douchegels, shampoos tot showerfoams, Veel zeep- en doucheproducten bevatten SLES (Sodium Laureth Sulfate), een schuimmiddel, bedoeld om snel vet en vuil op te lossen. Niet fijn bij een droge huid. Gebruik een doucheproduct zonder SLES of, tip van ons: de Milky Bath Oil (Naïf baby). Deze badolie gebruik je net zo makkelijk onder de douche.

Smeren, smeren, smeren.

In dit bijzondere proces, wil je je lichaam zo goed mogelijk zijn werk laten doen. Dus willen we het natuurlijke proces ondersteunen, preventief als het even kan. Om ervoor te zorgen dat jij zorgeloos van je zwangerschap kunt genieten, hebben we de Naïf Pregnancy Line in het leven geroepen. Een Soothing Pregnancy Belly Balm voor de huidverzorging van de buik, op basis van sheabutter en de Pregnancy Body Oil.

Lees hier onder verder

Draag zachte, natuurlijke kleding.

Je wilt niet extra zweten, je wilt geen extra jeuk. Je wilt lief zijn voor je huid, zodat ‘ie ook lief is voor jou. Vermijd kriebeltruien en synthetische tops van acryl en polyester. Zachte, natuurlijke stoffen die je prima op je huid kunt dragen zijn biologisch katoen, linnen, hennep, zijde en/of lyocell. Zo zijn we bijvoorbeeld van de kleding van Palaver. Kijk ook eens op de website van Project Cece.

Wasmiddel en wasverzachter

Ja, deze zag je misschien niet aankomen, maar veel mensen met een jeukende huid of huidirritatie hebben er baat bij om over te stappen op een mild wasmiddel. Wasmiddel trekt in je kleding, welke je zo’n 24 uur op je lichaam draagt. Bepaalde ingrediënten zoals Formaldehyde en agressieve parfums kunnen je huid al doen irriteren. Fijne merken die je wel kunt gebruiken zijn Seepje en Ecover. Ook fijn voor het wassen van de babykleren overigens.

Ademend beddengoed

Je ligt er als het goed is zo’n 7-8 uur in te ronken. ‘s Nachts herstelt de huid zich, kun je flink gaan zweten en bacteriën zich vermeerderen. Kies dan ook liever voor huidvriendelijk, ademend beddengoed. En dan wel gewassen met een net zo vriendelijk wasmiddel ;) Tips voor fijn (en duurzaam) beddengoed: YumekoVanMorgen en Crisp Sheets.

Uiteindelijk is het een proces waar je op moet vertrouwen. Het enige wat je kan doen is je lichaam hier zo goed mogelijk bij te ondersteunen. Heb jij tips die niet aan dit lijstje mogen ontbreken? Neem dan even contact met ons op. You've got this! 

Inhoud

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?
Uitgerekende/Geboorte datum
mm
dd
yyyy

Naïf huidverzorging voor tijdens je zwangerschap