Home Blog Zo detox je je badkamerkastje

Zo detox je je badkamerkastje

02 januari 2019 by Eliza

Ren als een speer naar je badkamerkastje en mest 'm helemaal uit. Of nou ja, kijk op het etiket zodat je weet wat je nu eigenlijk op je huid smeert. Oké, klinkt logisch, maar hoe weet ik nou waar ik op moet letten?

detox je badkamerkastje

Sta eens heel even op en begeef je richting badkamer. Kijk op je wastafel, in je kastjes of op de planken. Wat staat daar? Je dagelijkse huidverzorging. Kijk nu eens even op het etiket. Wist je dat een vrouw dagelijks gemiddeld 12 beautyproducten gebruikt? Deo, dag- en nachtcrème, shampoo, conditioner, foundation, mascara, haarspray, blusher, parfum, tandpasta en douchegel. Zitten er veel chemicaliën in, dan weet je ook dat je lichaam dit opneemt én door het doucheputje worden gespoeld. Niet de bedoeling. Duik daarom je badkamerkastjes in en vervang je huidige producten voor natuurlijke varianten; Ingrediënten die doen wat ze beloven: verzorgen, reinigen en laten je stralen, letterlijk van top tot teen. Denk aan katoenzaadolie, avocado-olie, zoete amandelolie. Natuurlijk.

Hoe zit het met de producten van Naïf? 
In het kort: wij staan voor huidverzorging voor babies & babes zonder marketingfluff en ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Wél gebruiken we natuurlijke oliën en extracten en vonden we het destijds logisch dat mensen liever plantaardige ingrediënten op hun huid wilden smeren. Daarom zijn we vanaf de start veganistisch en behouden we in alles wat we doen het respect voor mens en natuur. Just like your skin there’s no planet B.  

Goed, deze ingrediënten willen wij liever vermijden:

1. Stoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren, zoals parabenen. Deze stoffen worden als conserveringsmiddel toegevoegd aan cosmetica, zodat het langer goed blijft. Omdat we als vrouw genoeg aan onze eigen hormonen hebben houden we dit liever simpel. Een mild alternatief voor parabenen is citroenzuur en sodium. Zo herken je parabenen op het etiket:

 • methylparabeen
 • ethylparabeen
 • propylparabeen
 • butylparabeen
 • isobutylparabeen

P.S ook het chemische alternatief voor parabenen: Phenoxyethanol is er één die we liever vermijden.

2. Stoffen die de huid uit kunnen drogen, zoals irriterende schuimmiddelen, bijvoorbeeld SLS of SLES. Waarom dit wordt gebruikt in cosmetica? Lekker goedkoop en omdat we het gevoel hebben dat we pas goed schoon zijn als we flink zijn ingesopt. Helaas wordt je huid hier niet blij van, omdat het deze kan uitdrogen. Dan kiezen we liever voor mildere variant, waarbij kokosvezels de hoofdrol spelen (sodium coco sulfate). Zo herken je bovenstaande schuimmiddelen op het etiket:

 • Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate

3. Stoffen die de natuurlijke huidprocessen kunnen verstoren, zoals minerale olie. Minerale olie wordt gewonnen uit aardolie (petroleum) en wordt voor gebruik in cosmetica geraffineerd en gezuiverd. In cosmetica legt het een laagje over de huid, welke vochtvasthoudend werkt. Niks mis mee hoor, zo werd minerale olie vroeger in de bouw gebruikt,bij schaaf- en snijwonden. Er kon geen vuil meer in of uit. Maar je huid is lerende. Leg je er een laagje overheen dan zal je huid op den duur zelf geen vocht meer aanmaken en ontstaat er het befaamde ‘lippenbalsem -effect’ – je huid raakt verslaafd en je blijft smeren. Minerale olie is vaak de basis van een crème of olie en staat meestal vooraan de ingrediëntenlijst. Zo herken je minerale olie op het etiket:

 • Paraffinum Liquidum, Paraffinum Perliquidum, Light Liquid Paraffin, Light Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Liquid, Paraffinum Subliquidum, Paraffin Oil, White Oil en White Mineral Oil.

4. Stoffen die niet of lastig kunnen worden afgebroken in de natuur, zoals microplastics. Wist je dat een scrub ruim 100.000 deeltjes microplastics kan bevatten (bron: Beat the Microbead, Plastic Soup Foundation)? Microplastics worden vaak gebruikt voor de elasticiteit van een product, maar vind je in tandpasta en cosmetica ook terug voor de structuur (denk aan ‘scrubkorrels’ en glitters). Op deze manier komt plastic in het lichaam terecht, maar ook in de natuur. Voor beiden geen fijn idee. Kies voor natuurlijke varianten, zoals suikerkorrels, rijstkorrels of een reststof, calcite. De meest voorkomende microplastics zijn:

 • Polyethylene (PE)
 • Polypropylene (PP)
 • Polyethylene terephthalate (PET)
 • Polymethyl methacrylate (PMMA)
 • Nylon, Mica en Silica

‘Maar jullie gebruiken toch ook parfum?’ Klopt, je kunt op twee manieren geur toevoegen: met essentiële olie (zoals rozenolie) of met een parfum. Wij kozen voor de laatste, omdat we dan voor een allergeenvrij parfum kunnen kiezen. Dat is de mildste vorm van geur voor de huid , zowel voor baby’s als grown up’s. ‘En waarom gebruiken jullie dan geen natuurlijke essentiële oliën? Omdat de kans op een geïrriteerde huid groot is. Bij een allergeenvrij parfum is deze kans kleiner.

De 80/20 regel
Eh, maar is dat niet zonde? En wat moet ik dan met m’n lievelingsparfum doen? Om geleidelijk aan een nieuwe routine in te lassen, hoef je niet direct alles uit je badkamer te gooien. Je kunt ook de 80/20 regel toepassen: Kies een natuurlijke variant voor de producten die je het meest gebruikt. Dit is ongeveer 80%. Parfum of bijvoorbeeld een haarmasker kun je dan bijvoorbeeld wel behouden.

Waar zeggen we dan wel YES tegen?

Simpel, yes to clean skin! Met ingrediënten die zo vriendelijk mogelijk zijn voor huid en natuur.

Yes to clean skin

LEES OOK: Tip van Elian: deze ingrediënten wil je vermijden in je skincare

Lees meer


Gratis verzending
in Nederland en België


Voor 21:00 uur besteld
is morgen in huis


Niet goed? Geld terug
Altijd blij met jouw bestelling