Wij maken gebruik van cookies. Dit doen we om ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk functioneert.
Meer informatie Akkoord
Close
Home Blog Zo detox je je badkamerkastje

Zo detox je je badkamerkastje

24 oktober 2018 by Eliza van der Laan

Ren als een speer naar je badkamerkastje en mest 'm helemaal uit. Of nou ja, kijk op het etiket zodat je weet wat je nu eigenlijk op je huid smeert. Oké, klinkt logisch, maar hoe weet ik nou waar ik op moet letten?

Sta eens heel even op en begeef je richting badkamer. Kijk op je wastafel, in je badkamerkastje of op de planken. Wat staat daar? Je dagelijkse huidverzorging. Kijk nu eens even op het etiket. Wist je dat een vrouw dagelijks gemiddeld 12 beauty producten gebruikt? Deo, dag- en nachtcrème, shampoo, conditioner, foundation, mascara, haarspray, blusher, parfum, tandpasta en douchegel. Als dit allemaal producten zijn waar chemische stoffen in zitten, dan betekent het dus dat je lichaam aardig wat troep opneemt. Niet de bedoeling. Kijk daarom je badkamerkastjes in en vervang je huidige producten voor natuurlijke varianten.

De 80/20 regel
Eh, maar is dat niet zonde? En wat moet ik dan met m’n lievelingsparfum doen? Om geleidelijk aan een nieuwe routine in te lassen, hoef je niet direct alles uit je badkamer te gooien. Je kunt ook de 80/20 regel toepassen: Kies een natuurlijke variant voor de producten die je het meest gebruikt. Dit is ongeveer 80%. Parfum of bijvoorbeeld een haarmasker kun je dan bijvoorbeeld wel behouden.

Welke ingredienten moet ik vermijden?
Bij Naïf houden we het zo simpel mogelijk. No-nonsense skincare die doet wat het belooft. Daarom zeggen we NO tegen een aantal ingrediënten.

Welke ingrediënten gebruikt Naïf niet?
In het kort: no chemicals, no bull****. Wij staan voor kwaliteit, transparantie en natuurlijke ingrediënten. Daarom gebruiken we geen minerale olieën, parabenen, irriterende ingrediënten, phenoxyethanol en SLS/SLES. Difficult words don’t moisturize.

Maar waarom we die ingrediënten niet gebruiken? Daarom:

Geen minerale olie

Gemaakt van aardolie. Het is de basis van veel huidverzorging, omdat het goedkoop is. Nu heeft minerale olie niet echt een functie, behalve dat het een laag legt op de huid en er verder niks in of uit kan. Net als als vaseline. Ook heeft het de eigenschap vocht vast te houden op de huid, waardoor de huid op den duur zelf geen vocht meer aan zal maken en het befaamde ‘labello-effect’ op kan treden. Zodra je stopt met smeren, droogt je huid uit. Wij kiezen liever voor avocado olie en zoete amandelolie die wel werkzame stoffen bevatten.

Hoe herken je minerale olie op het etiket? Minerale olie vind je op de INCI ook wel onder de namen: Paraffinum Liquidum, Paraffinum Perliquidum, Light Liquid Paraffin, Light Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Liquid, Paraffinum Subliquidum, Paraffin Oil, White Oil en White Mineral Oil.

Geen parabenen
Parabenen kunnen je huid en ogen irriteren. Waarom het dan toch in veel huidverzorging zit? Het is een conserveringsmiddel, dus blijft ‘t langer goed.

Probleem is dat je er dagelijks heel veel van binnen krijgt: in je tandpasta, douchegel en handzeep. Meer dan 75% van de verzorgingsproducten bij de drogist bevat parabenen. Daardoor bouwen veel mensen een allergie op.

En last but not least: parabenen lijken op het hormoon oestrogeen. Daardoor verstoren ze je hormoonhuishouding.

Hoe herken je parabenen op het etiket? Er bestaan diverse soorten parabenen welke vermeld staan als:

  • methylparabeen
  • ethylparabeen
  • propylparabeen
  • butylparabeen
  • isobutylparabeen

Geen phenoxyethanol
Phenoxyethanol beschadigt de huid en is slecht voor eczeem. Het staat in de top 10 van meest voorkomende allergenen. Phenoxyethanol is tot maximaal 1% toegestaan, maar wij vermijden ‘m liever helemaal. Vind je op het etiket onder de benaming: ‘Phenoxyethanol’.

Geen SLS/SLES
SLS/SLES zit in veel shampoo’s en gezichtsreinigers, omdat het zo lekker schuimt. Het is een goedkoop ingrediënt dat huidirritatie en haaruitval kan veroorzaken. Huh, haaruitval? Beetje raar hè, voor een shampoo.

Hoe herken je SLS op het etiket? Onder de INCI naam Sodium Lauryl Sulfate of Sodium Laureth Sulfate.

Geen irriterende ingrediënten
Ja, dat klinkt logisch. Maar irriterende ingrediënten als SLS en phenoxyethanol worden toch veel gebruikt.

Parfum is er ook zo één. De basis van huidverzorging ruikt vaak niet zo lekker. Je kunt op twee manieren geur toevoegen: met essentiële olie (zoals rozenolie) of met een parfum. Wij kozen voor de laatste, omdat we dan voor een hypo-allergeen parfum kunnen kiezen. Dat is de mildste vorm van geur voor de dunne babyhuid.

LEES OOK: Tip van Elian: deze ingrediënten wil je vermijden in je skincare

Lees meer

Gratis verzending
in Nederland

Voor 21:00 uur besteld
is morgen in huis

Niet goed? Geld terug
Altijd blij met jouw bestelling