Home Blog 4x huidaandoeningen bij baby’s & kids

4x huidaandoeningen bij baby’s & kids

09 september 2019 by Sjoerd Trompetter

Baby acné, eczeem, luieruitslag... huidaandoeningen die vaak voorkomen bij baby's & kids. Hoe dit komt en hoe je dit het beste kunt voorkomen en behandelen ontdek je in deze blog!

Meestvoorkomende huidaandoeningen

1. Eczeem

Meer dan 1 op de 10 baby’s heeft last van deze huidaandoening. Er zijn verschillende soorten eczeem bekend, waarvan constitutioneel eczeem het meest voorkomt bij baby’s. Deze vorm van eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd wat zich uit in rode plekjes, schilfers, vochtblaasjes, bultjes en jeuk. Met name in het gezicht, zoals op de wangen, maar ook bij de oren. Als het kindje ouder wordt verplaatst de eczeem zich vaak naar knieholtes, polsen, enkels en elleboogplooien.

Over de oorzaak is helaas nog niet veel bekend, maar we weten wel dat bij baby’s die eczeem hebben er sprake kan zijn van een voedselallergie.

Wat te doen bij eczeem?

We hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet om je baby zo min mogelijk last te laten hebben van eczeem:

  • Smeren, smeren, smeren. Belangrijk is om de huid vet te houden, om zo de jeuk te minimaliseren. Smeer je mini-me in met een vette crème, zoals onze nurturing cream! Deze crème bevat katoenzaad olie en amandel olie, ultra hydrating dus 😉
  • Houd de nagels van je kleintje zo kort mogelijk! Hoe korter de nagels, hoe minder goed ze kunnen krabben. Sokjes om de handen helpt ook.
  • Kleed je kleintje zo luchtig mogelijk aan en gebruik natuurlijke stoffen.
  • Elke dag je kindje wassen is niet noodzakelijk. Lang, warm douchen of badderen kan de huid uitdrogen. Gebruik daarnaast een wasproduct op oliebasis, zoals een Milky Bath Oil.
Vette crème te gebruiken voor eczeem

 

2. Luieruitslag

Rode billetjes bij je mini-me? Luieruitslag komt vaak voor en is kenmerkend door de rode huid bij de billen, schraalheid en soms open vochtige plekjes, Ouch! Gelukkig is er een oplossing; billencrème! Zinkoxide staat erom bekend om de huid te doen beschermen, verkoelen en te genezen. De billencrème van Naïf bevat zinkoxide als hoofd bestandsdeel en bevat daarnaast kamille en vitamin E als verzachtende ingrediënten. Voorkom luieruitslag door de luier direct na het plassen of poepen te vervangen en dep de billen voorzichtig droog of laat het aan de lucht drogen. Let ook op billendoekjes, deze kunnen vaak irriterende ingrediënten zoals phenoxyethanol bevatten, wat de huid verder kan irriteren. Gebruik een natuurlijke olie, zoals kokosolie en/of water om de huid te reinigen. Meer weten over luieruitslag? Lees hier>

3. Baby acné

Puistjes op het gezicht van je baby? Ja het kan. Ook baby’s kunnen last krijgen van acné. Dit wordt vaak veroorzaakt door hormonen. Vele moeders denken dat het door borstvoeding komt, maar het begint al vaak in de baarmoeder! De hormonen die worden doorgegeven via de navelstreng blijven na de geboorte nog een tijdje aanwezig in je baby. Net als bij volwassenen ontstaan de pukkeltjes door de ophoping van extra talg. Hierdoor raken de poriën verstopt. Baby acné hoeft niet per se direct na de geboorte te ontstaan. Het kan tot 4 weken na de bevalling ontstaan. Naast de normal baby acné is er ook een ander soort acné: Erythema Neonatorum Toxicum, ook wel bekend als ENT. Bij ENT zijn de bultjes eerder lichtgeel of wit en voelen meer vast aan. Een specifieke oorzaak voor deze soort acné is er helaas niet. Wel weten we dat ENT net zo onschuldig is als baby acné en binnen een week verdwijnt. Bij baby acne is het af te raden om vette crèmes te smeren. Dit zorgt juist voor nog meer verstopping. Geduld is in dit geval letterlijk een schone zaak.

4. Warmte uitslag

 Deze uitslag ontstaat vaak in de zomer, maar kan ook ontstaan wanneer een baby te warm is aangekleed. Warmte uitslag zie je vaak terug in de vorm van blaasjes gevuld met vocht. Op plekken waar klieren te vinden zijn (oksels, gezicht, nek) zie je vaak blaasjes. Er zijn vier soorten vormen van warmte uitslag:

  • Miliaria crystalline: verstopping van de klieren op de oppervlakte van de huid. Er ontstaan bultjes gevuld met helder vocht. Deze bultjes verdwijnen vaak na een aantal uur.
  • Miliaria rubra: de verstopping gaat dieper in de huid. Dit is te zien aan de rode bultjes. Deze bultjes veroorzaken ook jeuk. 
  • Miliaria profunda: bij deze soort is de verstopping nog dieper in de huid en lekt er zweet vanuit de klieren in de huid. Dit gaat gepaard met jeuk en pijn.
  • Miliaria pustulosa: Wanneer de bultjes geïnfecteerd raken met bacteriën ontstaat de Miliaria pustulosa. Pus vormt zich dan op de bultjes. Tevens gaat deze vorm gepaard met jeuk en pijn.

Wat heel belangrijk is bij warmte-uitslag is om je kleintje niet in te smeren met een vette crème. Smeer liever billencrème, dit werkt verzachtend en verkoelend. Voor meer tips, klik hier voor onze blog geheel gewijd aan warmte-uitslag!

Meer weten over de huidverzorging van je mini-me? Download het gratis e-book voor baby’s & kids en ontdek welke producten je wanneer gebruikt. 

Heeft jouw mini-me een huidaandoening die hier niet tussen staat? Stuur ons een mailtje via info@naifcare.com

Foto via @sharonsenna.nl

Lees meer


Gratis verzending
in Nederland en België


Voor 21:00 uur besteld
is morgen in huis


Niet goed? Geld terug
Altijd blij met jouw bestelling