Pregnancy

Voorbereiden op de bevalling? Zo pak je dat aan

18 April 2024

Naïf buikmassage Naomi Esther

Als je zwanger bent, ontkom je er niet aan: de bevalling. Je hebt (als het goed is) ongeveer negen maanden de tijd voor de voorbereiding. De een heeft een duidelijk beeld over de geboorte, terwijl de ander er liever nog niet aan wil denken. In het derde trimester wordt het wel écht tijd om na te denken over jouw wensen en deze te bespreken met je verloskundige. Tijd om je voor te bereiden dus!

Je kunt je nooit 100% voorbereiden op een bevalling. Jij kunt namelijk een heel mooi plan maken, maar het loopt nooit precies zoals jij in je hoofd hebt. Daarom kun je beter spreken van jouw geboortewensen. Om je op weg te helpen hebben wij alvast een template gemaakt waarin jij precies kunt aangeven hoe jouw droombevalling eruit ziet. Lekker makkelijk als je het daarna met je verloskundige wil doornemen!

Om ervoor te zorgen dat je (ook als het anders loopt dus) weet wat je te wachten staat, en je voor te bereiden op het maken van de juiste keuzes voor jouw bevalling kun je je inlezen, een cursus volgen en je mentaal voorbereiden. Waar je allemaal aan moet denken? Wij helpen je op weg.

Lees je in

Hoewel internet bom vol staat met informatie, is een ouderwets boek kopen ook zeker aan te raden. ‘Het grote wonder’ van Lennart Nilsson blijft magisch. Praten met je omgeving over hun bevallingen helpt vaak ook. Probeer wel zo veel mogelijk positieve verhalen te verzamelen, enge en negatieve ervaringen gaan je niet helpen.

Door je in te lezen kun je ook écht in gesprek met jouw behandelaar, kun je vragen stellen, jouw wensen duidelijker kenbaar maken en ben je meer voorbereid op onverwachte complicaties. Zo weet je zeker dat jij de controle houdt tijdens de geboorte van je kleine.

Neem rust

Dit is voor veel moeders (in spé) lastig tijdens een zwangerschap. Werk, je sociale leven, voorbereiden op de komst van de baby en andere kinderen (als dit niet jouw eerste is) vragen allemaal aandacht. Misschien dat je er normaal geen moeite mee hebt om alle ballen in de lucht te houden, tijdens de zwangerschap is jouw lichaam hard aan het werk en is wat extra rust een goed idee. Let een beetje op jezelf, luister naar je lichaam en plan je zwangerschapsverlof op tijd in. Een bevalling kost linksom of rechtsom veel energie, dus zorg goed voor jezelf. Of dat nou mentaal, lichamelijk of voedings-wise is.

Wie wil je bij de bevalling?

Je partner? Je moeder? Je zus? Je beste vriendin? Door dit voor jezelf helder te krijgen, sta je straks niet voor verrassingen én staat niet opeens de hele kamer vol. Jouw bevalling, jouw regels. Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de mensen die je om je heen hebt. Een bevalling is zoiets kwetsbaars, dus creëer een veilige omgeving voor jezelf.

Doe een cursus

Je kunt denken aan hypnobirthing of een bevalcursus. Tegenwoordig is er ook veel online te vinden en zijn er ook speciale cursussen speciaal voor de partner. Denk daarnaast aan zwangerschapsgym, -yoga of -bootcamp, mensendieck en haptonomie. Keus genoeg. Kijk wat bij jou past. 

Bedenk hoe en waar je wilt bevallen

Is dat thuis of in het ziekenhuis? In een bad of op een baarkruk? Staand, liggend? De mogelijkheden zijn eindeloos en tegelijkertijd is er één ding belangrijk: dat jij je op je gemak voelt. Kies je voor kaarsen en muziek, of voor helemaal niks? It’s up to you. Geef aan hoe je het voor je ziet met bijvoorbeeld pijnbestrijding. Denk na over wat je wel en niet wilt, het eerste uur na de bevalling. Onthoud ook: het gaat niet altijd volgens planning, dus geef je over aan het moment en vertrouw op jezelf en de expertise om je heen. 

Verloop van de bevalling

Elke bevalling is natuurlijk anders, maar er zijn een paar fases waar eigenlijk iedereen doorheen gaat, al kan de volgorde wel afwijken. Wij hebben ze even kort op een rij gezet voor je. Let op: dit zijn de stappen van een vaginale bevalling. Tijdens een (spoed)keizersnede loopt het allemaal natuurlijk net even anders. 

  • Beginnende weeën. Als lichte krampen overgaan in regelmatige en meer hevige krampen, dan heb je beginnende weeën. Op dat moment voel je: de bevalling is echt begonnen.

  • Ontsluitingsweeën. Die zorgen ervoor dat je baarmoedermond opent tot 10 centimeter. Sommige vrouwen hebben al een paar centimeter ontsluiting voordat de bevalling echt is begonnen, maar dit zegt niets over het verloop. Ontsluitingsweeën voelen als golven en houden ongeveer 1 á 2 minuten aan.

  • Vliezen. Je vliezen breken vanzelf of worden gebroken. Soms is dit de start van de bevalling, maar het kan ook pas later gebeuren. Hierna gaat de bevalling vaak in een stroomversnelling.

  • Persweeën. Dit voelt alsof je heel nodig naar de wc moet. Je mag pas persen als je echt 10 centimeter ontsluiting hebt. Deze weeën zijn heel krachtig en behoren tot de laatste fase. Je bent er bijna!

  • Hoofdje + lichaam. Als het hoofdje geboren wordt, kan dit een branderig gevoel geven. Maar wow, je baby is er bijna! Vaak kort erna volgt het lichaam. 

  • Placenta. Gefeliciteerd, je baby is geboren. Nu nog de placenta. Je baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken. De verloskundige vraagt je om nog een keer mee te persen, terwijl zij tegendruk geeft. 

  • Navelstreng. Als de hartslag van je kind niet meer voelbaar is in de navelstreng, mág die worden doorgeknipt. Hoeft niet, je kunt er ook voor kiezen om nog even te wachten. Je mag wel alvast je baby bij je op je borst houden.

Aardig wat stappen dus, voordat jij jouw mini in je armen kunt sluiten. En dat kan best een beetje spannend zijn. Probeer jou wensen, zorgen en angsten dus ook goed bespreekbaar te maken met jouw zorgverlener, de partner en andere mensen om je heen waar jij je goed bij voelt.

Inhoud

Alle essentials voor je newborn

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?
Uitgerekende/Geboorte datum
mm
dd
yyyy