Baby

10x tips bij huidaandoeningen zoals baby eczeem

24 March 2023

Babyhuid crème

Huidaandoeningen als baby acné, eczeem en luieruitslag komen vaak voor bij baby's en kinderen. Hoe dit komt en hoe je dit het beste kunt voorkomen en behandelen lees je hier.

1. Baby acné

Puistjes op het gezicht van je baby? Dit kan en wordt ook wel baby acné genoemd. Het wordt vaak veroorzaakt door hormonen. Vaak denken moeders dat het door borstvoeding komt, maar het begint al vaak in de baarmoeder. De hormonen die worden doorgegeven via de navelstreng blijven na de geboorte nog een tijdje aanwezig in je baby. Net als bij volwassenen ontstaan de pukkeltjes door de ophoping van extra talg. Hierdoor raken de poriën verstopt. Baby acné hoeft niet per se direct na de geboorte te ontstaan. Tot 4 weken na de bevalling kan het zo zijn dat je baby hier last van heeft.

Naast de normale baby acné is er ook een ander soort acné: Erythema Neonatorum Toxicum, ook wel bekend als ENT. Bij ENT zijn de bultjes eerder lichtgeel of wit en voelen meer vast aan. Een specifieke oorzaak voor deze soort acné is er helaas niet. Wel weten we dat ENT net zo onschuldig is als baby acné en binnen een week verdwijnt.

Wat te doen bij baby acné?

Afwachten tot het verdwijnt, want dat gaat vanzelf. Bij baby acné is het af te raden om vette crèmes te smeren. Dit zorgt juist voor nog meer verstopping. Het lichaam kun je wel lekker insmeren met een bodylotion of olie.

2. Eczeem 

Meer dan 1 op de 10 baby's heeft last van de huidaandoening eczeem. Er zijn verschillende soorten eczeem bekend, waarvan constitutioneel eczeem het meest voorkomt bij baby's. Deze vorm van eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd wat zich uit in rode plekjes, schilfers, vochtblaasjes, bultjes en jeuk. Met name in het gezicht (wangen), maar ook bij de oren. Als het kindje ouder wordt verplaatst het eczeem zich vaak naar knieholtes, polsen, enkels en elleboogplooien.

Over de oorzaak is helaas nog niet veel bekend, maar we weten wel dat - bij baby's die eczeem hebben - er sprake kan zijn van een voedselallergie of intolerantie. Dus overleg dit met je huisarts.

Wat te doen bij eczeem? 

We hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet om je baby zo min mogelijk last te laten hebben van eczeem:

  • Smeren, smeren, smeren. Belangrijk is om de huid vet te houden, om de jeuk te minimaliseren. Smeer je mini in met een vette crème, zoals de Nurturing Cream. Deze crème bevat katoenzaadolie en amandelolie, ultra hydrating dus ;).

  • Houd de nagels van je kleintje zo kort mogelijk. Hoe korter de nagels, hoe minder goed ze kunnen krabben. Sokjes om de handen helpt ook.

  • Kleed je kleintje zo luchtig mogelijk aan en gebruik natuurlijke stoffen.

  • Elke dag je kindje wassen is niet noodzakelijk. Lang, warm douchen of badderen kan de huid uitdrogen. Gebruik daarnaast een wasproduct op oliebasis in plaats van zeep, zoals de Milky Bath Oil.

3. Luieruitslag

Rode billen bij je baby? Luieruitslag komt vaak voor en is kenmerkend door de rode huid bij de billen, schraalheid en soms open, vochtige plekjes, Ouch! Je herkent luieruitslag door de open, vochtige en rode plekken die ontstaan. Gelukkig is er een oplossing; billencrème met zinkoxide. Zinkoxide staat erom bekend de huid te beschermen, verkoelen en te genezen. Daarnaast bevat de billencrème kamille en vitamine E als verzachtende ingrediënten.

Wat te doen bij luieruitslag?

Voorkom luieruitslag door de luier direct na het plassen of poepen te vervangen en dep de billen voorzichtig droog. De bilpartij een tijdje luiervrij te laten wil ook nog weleens helpen. Naast de billencrème kun je ook billendoekjes gebruiken, zonder irriterende ingrediënten. Of kies voor een olie op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals kokosolie en/of water om de huid te reinigen. 

4. Warmte uitslag

Warmte uitslag ontstaat vaak in de zomer, maar kan ook ontstaan wanneer een baby te warm is aangekleed. Warmte uitslag zie je vaak terug in de vorm van blaasjes gevuld met vocht, op plekken waar klieren te vinden zijn (oksels, gezicht, nek). Er zijn vier soorten vormen van warmte uitslag:

  • Miliaria crystalline: verstopping van de klieren op de oppervlakte van de huid. Er ontstaan bultjes gevuld met helder vocht. Deze bultjes verdwijnen vaak na een aantal uur.

  • Miliaria rubra: de verstopping gaat dieper in de huid. Dit is te zien aan de rode bultjes. Deze bultjes veroorzaken ook jeuk.

  • Miliaria profunda: bij deze soort is de verstopping nog dieper in de huid en lekt er zweet vanuit de klieren in de huid. Dit gaat gepaard met jeuk en pijn.

  • Miliaria pustulosa: Wanneer de bultjes geïnfecteerd raken met bacteriën ontstaat Miliaria pustulosa. Pus vormt zich dan op de bultjes. Tevens gaat deze vorm gepaard met jeuk en pijn.

Wat te doen bij warmte uitslag?

Wat heel belangrijk is bij warmte-uitslag is om je kleintje niet in te smeren met een vette crème. Smeer liever billencrème, dit werkt verzachtend en verkoelend. Voor meer tips, klik hier voor onze blog geheel gewijd aan warmte-uitslag! 

5. Berg 

Berg is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby's. Het is een vorm van eczeem die meestal opdoemt tussen de zesde tot achtste week na de geboorte. Na het eerste levensjaar is het vaak weg. Kinderen na zes jaar hebben er geen last meer van. Berg kenmerkt zich door witte of geelwitte schilfers/korstjes op de hoofdhuid. Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Heel veel baby's hebben het. Sterker nog: ook de kinderen op een wat oudere leeftijd kunnen er last van krijgen. Het staat alleen vaak niet zo fraai, maar goed, als dat het ergste is. Het is in ieder geval niet schadelijk.

Hoe ontstaat berg?

De precieze oorzaak van berg is onbekend. Wel weten we dat de gist genaamd ‘pityrosporon ovale’ een rol speelt bij het ontstaan van berg. 'Pityrosporon ovale' is een gistsoort, die dol is op een vettige omgeving. En doordat er talg op je hoofd (en wenkbrauwen!) zit, zijn deze plekken uitstekende voedingsbodems.

Wat te doen bij berg?

Smeer wat baby olie op het hoofdje, masseer het in en kam het zachtjes weg. Bij hele kleine baby's raden we aan om het gewoon te laten zitten. Pas als het fontanel aan elkaar is gegroeid, kun je het zachtjes wegkammen.

6. Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is de benaming voor rode vlekken op de huid, vaak in het gezicht of de nek. Het is niet schadelijk en verdwijnt vanzelf weer. Als de vlekjes op het voorhoofd (vaak tussen de ogen) en op de oogleden zitten, dan worden ze ook wel engeltjeskussen genoemd. Hoe lief.

De vlekjes worden gevormd door groepjes bloedvaten in de huid die ietwat verwijd zijn. Na verloop van tijd worden ze kleiner en minder zichtbaar.

Wat te doen bij een ooievaarsbeet?

Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekken vervaagd zijn. In de nek blijven ze vaak wat langer zichtbaar, maar daar groeit haar overheen. Je kunt er niks tegen doen, behalve wachten.

7. Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek wordt ook wel een hemangioom genoemd en bestaat net als een ooievaarsbeet uit een kluwen bloedvaatjes die zich ophopen. De aardbeienvlek is een goedaardige tumor en ongevaarlijk, maar kunnen wel opvallen. Wordt 'ie groter, of ziet het er in jouw ogen niet goed uit, neem dan contact op met je huisarts.

Wat te doen bij een aardbeienvlek?

Niks. Na een half jaar wordt 'ie minder zichtbaar en voor het tiende levensjaar is 'ie vaak verdwenen. Dit hoeft niet. Zo kan het zijn dat je het altijd een beetje blijft zien. Smeren met een crème heeft geen zin. Gewoon laten, wachten en in de gaten houden.

8. Pigmentvlek

Een pigmentvlek is een donkere of juist lichte vlek op de huid die vaak later weer wegtrekt. Het is een geboortevleksoort (net als de aardbeienvlek en de ooievaarsbeet). Pigmentvlekken kunnen in het gezicht voorkomen of op de rest van het lichaam. Op deze plekken zit vaak meer of minder pigment. Houd de vlek in de gaten door te kijken of 'ie niet groter wordt.

Wat te doen bij een pigmentvlek?

Ook niks. Afwachten. Soms trekt 'ie weg, soms niet en mocht je willen weten of je er iets aan kunt doen, neem dan contact op met een dermatoloog of je huisarts.

9. Wijnvlek 

Een wijnvlek is wederom een geboortevleksoort. In dit geval is de vlek rood-paarsachtig van kleur en is er sprake van een geboren vaatafwijking. Ze komen vooral voor in de hals of in het gezicht. De vlek groeit met je kindje mee en verkleuren vaak van roze naar donkerder. De grootte kan verschillen.

Wat te doen bij een wijnvlek?

Een wijnvlek verdwijnt niet vanzelf, maar kan met laserbehandelingen worden verminderd. Begin hier pas aan wanneer je kind is uitgegroeid.

10. Archipelvlek

De archipelvlek komt voor bij baby's met een donkere huidskleur. Het is een blauwzwarte vlek, ontstaan door pigmentcellen in de vetlaag van de huid. Archipelvlekken komen het meeste voor op de onderrug of billen en vaak zijn ze een paar centimeter groot.

Wat te doen bij een archipelvlek?

Behandeling is niet nodig, vaak verdwijnen ze als je kind rond de 4 jaar of ouder is. Voor de rest is er geen reden tot actie.