Baby

7 huidaandoeningen met tips wat je eraan kunt doen (wanneer mogelijk)

24 March 2023

Babyhuid crème

Baby’s hebben een gevoelige huid. Dit komt doordat de huid zich nog verder moet ontwikkelen na de geboorte en dus nog niet helemaal af is. Eczeem, baby acne of bepaalde kinderziekten kunnen zorgen voor rode plekken of uitslag. Hoe je de verschillen herkent, lees hier. Naast eczeem, warmte uitslag en waterpokken zijn er natuurlijk ook nog andere huidaandoeningen waarmee jouw kleine te maken kan krijgen. Ook deze hebben we voor je op een rij gezet, met tips natuurlijk!

1. Luieruitslag

Oké, toch een beetje uitslag, maar luieruitslag mag echt niet ontbreken in dit lijstje. Het komt zo vaak voor, bijna geen enkele baby ontkomt er aan. Je herkent luieruitslag door de open, vochtige en rode plekken die ontstaan in het luiergebied van je baby. Hoewel deze uitslag super vervelend is, is er gelukkig wel een oplossing voor: zinkcrème. Zinkoxide staat erom bekend de huid te beschermen, verkoelen en te genezen. Daarnaast bevat de zinkcrème kamille en vitamine E als verzachtende ingrediënten. En natuurlijk zonder toegevoegd parfum, waardoor het geschikt is voor de beschadigde huid.

Wat te doen bij luieruitslag?

Voorkom luieruitslag door de luier direct na het plassen of poepen te vervangen. Zorg ervoor dat de huid ook goed droog is voordat je een nieuwe luier omdoet. Even aan de lucht laten drogen kan enorm helpen. En zinkcrème smeren dus! Ook preventief kun je dit al smeren, zo kun je luieruitslag zo veel mogelijk voorkomen.

Wij vroegen dermatoloog Elodie Mendels ook om haar beste tips bij luieruitslag

2. Berg 

Berg is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby's. Het is een vorm van eczeem die meestal opdoemt tussen de zesde tot achtste week na de geboorte. Na het eerste levensjaar is het vaak weg en kinderen ouder dan zes jaar hebben er geen last meer van. Berg kenmerkt zich door witte of geelwitte schilfers/korstjes op de hoofdhuid. Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Heel veel baby's (en oudere kids) hebben het. Het ziet er misschien wat gek uit, maar het is verder niet schadelijk of besmettelijk.

Hoe ontstaat berg?

De precieze oorzaak van berg is onbekend. Wel weten we dat de gistsoort ‘pityrosporon ovale’ een rol speelt bij het ontstaan van berg. Deze gistsoort is dol is op een vettige omgeving. En doordat er talg op je hoofd (en wenkbrauwen!) zit, zijn deze plekken uitstekende voedingsbodems.

Wat te doen bij berg?

Bij hele kleine baby’s kun je berg het beste gewoon laten zitten. We know, het is behoorlijk verleidelijk om de korstjes eraf te krabbelen. Bij oudere baby’s, waarbij het fontanel aan elkaar is gegroeid, en kids kun je berg wel weghalen. Smeer wat babyolie op het hoofdje, masseer het in en kam het zachtjes weg. 

3. Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is de benaming voor rode vlekken op de huid, vaak in het gezicht of de nek. Het is niet schadelijk en verdwijnt vanzelf weer. Als de vlekjes op het voorhoofd (vaak tussen de ogen) en op de oogleden zitten, dan worden ze ook wel engeltjeskussen genoemd. Hoe lief.

Hoe ontstaat het?

De rode vlekjes worden gevormd door groepjes bloedvaten in de huid die een beetje verwijd zijn. Na verloop van tijd worden ze kleiner en steeds minder zichtbaar.

Wat te doen bij ooievaarsbeet?

Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekken vervaagd zijn. In de nek blijven ze vaak wat langer zichtbaar, maar daar groeit haar overheen. Je kunt er niks tegen doen, gewoon rustig afwachten tot het weg gaat.

4. Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek wordt ook wel een hemangioom genoemd en bestaat net als een ooievaarsbeet uit kluwen bloedvaatjes die zich ophopen. De aardbeienvlek is een goedaardige tumor en ongevaarlijk, maar het kan wel opvallen. Wordt 'ie groter, of ziet het er in jouw ogen niet goed uit, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Wat te doen bij een aardbeienvlek?

Niks. Na een half jaar wordt 'ie minder zichtbaar en voor het tiende levensjaar is 'ie vaak verdwenen. Dit hoeft niet, het kan ook zo zijn dat je het altijd een beetje blijft zien. Smeren met een crème heeft geen zin. Gewoon laten, wachten en in de gaten houden.

5. Pigmentvlek

Een pigmentvlek is een donkere of juist lichte vlek op de huid die vaak later weer wegtrekt. Het is een geboortevleksoort (net als de aardbeienvlek en de ooievaarsbeet). 

Pigmentvlekken kunnen in het gezicht en op de rest van het lichaam voorkomen. Op deze plekken zit vaak meer of minder pigment. Houd de vlek in de gaten door te kijken of 'ie niet groter wordt.

Wat te doen bij een pigmentvlek?

Ook niks, bij een pigmentvlek kun je niets anders doen dan afwachten en de vlek in de gaten houden. Soms trekt 'ie weg, soms niet en mocht je willen weten of je er iets aan kunt doen, neem dan contact op met een dermatoloog of je huisarts.

6. Wijnvlek 

Een wijnvlek is wederom een geboortevleksoort. In dit geval is de vlek rood-paarsachtig van kleur en is er sprake van een geboren vaatafwijking. Ze komen vooral voor in de hals of in het gezicht. De vlek groeit met je kindje mee en verkleurt vaak van roze naar donkerder. De grootte kan verschillen.

Wat te doen bij een wijnvlek?

Een wijnvlek verdwijnt niet vanzelf, maar kan met laserbehandelingen worden verminderd. Begin hier pas aan wanneer je kind is uitgegroeid.

7. Archipelvlek

De archipelvlek komt voor bij baby's met een donkere huidskleur. Het is een blauw zwarte vlek en ontstaat door pigmentcellen in de vetlaag van de huid. Archipelvlekken komen meestal voor op de onderrug of billen en vaak zijn ze een paar centimeter groot.

Wat te doen bij een archipelvlek?

Behandeling is niet nodig, vaak verdwijnen ze als je kind rond de 4 jaar of ouder is. Voor de rest is er geen reden tot actie.

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?

Populaire producten