Baby
9 huidaandoeningen bij je baby en wat je eraan kan doen
19 september 2024

Babies hebben een gevoelige huid. Eczeem, baby acné of geboortevlekken kunnen zorgen voor rode plekjes op verschillende dele van het lichaam. Lees hieronder wat het is, hoe het ontstaat en wat je er het beste mee kan doen.
Baby acné
Wat is het? Tussen de 0-8 maanden krijgen veel babies pukkeltjes in het gezicht. Het duurt meestal een paar weken of maanden voordat alles weg is. Het is verder niet besmettelijk, jeukt niet en gaat meestal vanzelf weer weg.
Hoe ontstaat het? Het is niet helemaal duidelijk hoe de pukkeltjes ontstaan, maar men denk dat het te make heeft met (mannelijke) hormonen van de moeder die de talgklieren van de baby stimuleren.
Wat te doen? Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Gebruik geen vette producten of producten met parfum en maak het gezichtje schoon met lauw water.
Luieruitslag
Wat is het? Luieruitslag komt vaak voor, bijna geen enkele baby ontkomt er aan. Je herkent het door de open, vochtige en rode plekken die ontstaan in het luiergebied van je baby.
Hoe ontstaat het? Luieruitslag ontstaat door het dragen van een luier: de plas en ontlasting in de luier zorgen voor een verandering in de PH-waarde van de huid va je baby. Samen met de warme, broeierige omgeving van de luier kan dit voor een weke en geïrriteerde huid zorgen.
Wat te doen? Hoewel deze uitslag vervelend is, is er gelukkig wel een oplossing voor: zinkcrème. Zinkoxide staat erom bekend de huid te beschermen, verkoelen en te genezen. Om luieruitslag te voorkomen kun je de luier het beste direct na het plassen of poepen vervangen, en de huid te alle tijden zo schoon en droog mogelijk houden. Lees hier ook de tips bij luieruitslag van dermatoloog Elodie Mendels.
Warmte uitslag
Wat is het? Warmte of hitte-uitslag wordt in de medische wereld ook wel milaria genoemd. Het komt vooral voor tijdens de zomer bij babies en jonge kinderen, op plekken waar de huid direct aan de zon blootgesteld wordt (denk: gezicht, nek) of waar weinig lucht bij komt en veel wrijving is zoals de billen, liezen of oksels. Het jeukt en geeft een prikkend gevoel.
Hoe ontstaat het? De uitslag ontstaat doordat door de warmte en transpiratie de zweetklier verstopt raakt en het zweet niet kan worden afgevoerd. Vooral bij jonge babies zijn deze klieren soms nog niet helemaal ontwikkeld.
Wat te doen? De bultjes trekken vanzelf weer weg als je baby het niet meer zo warm heeft. In de tussentijd kun je een koude washand tegen de vlekjes leggen om verkoeling te bieden. Om het te voorkomen kun je je kind luchtig aankleden, genoeg frisse lucht en verkoeling bieden op warme dagen en in de schaduw gaan zitten.
Eczeem
Wat is het? Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Je herkent het aan schilfers, korstjes, bultjes, kloofjes of blaasjes en een droge en jeukende huid. Het is een erfelijke aandoening en is niet besmettelijk. Bij babies komt het vaak voor op de wangen, kin, ellebogen knieën, buik en rug.
Hoe ontstaat het? De beschermlaag van de huid werkt niet zo goed, waardoor de huid makkelijk vocht van binnenuit verlies en tegelijkertijd kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf. Daarnaast is de afweer va de huid te actief waardoor er ontstekingen in de huid ontstaan.
Wat te doen? Probeer je kind niet te laten krabben aan de eczeem want dit maakt het erger. Knip nageltjes kort en doe eventueel een want of sok om de handen. Water droogt de huid ook uit, dus was je kind niet te vaak en niet te lang en gebruik zo weinig mogelijk zeep of shampoo. Kleed je kind luchtig en in lichte natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde.
Geboortevlekken
Zo' 80% van de babyies wordt geboren met een geboortevlek of krijgt er een direct na de geboorte. Meestal zijn ze onschuldig en gaan ze vanzelf weg of worden ze minder, maar niet altijd. Hieronder een paar veelvoorkomende geboortevlekken uitgelegd:
Een ooievaarsbeet is de benaming voor een verzameling van rode vlekken op de achterkant van het hoofd. Als de vlekjes op het voorhoofd, de oogleden, neus of lip zitten dan worden ze ook wel engeltjeskus genoemd. De rode vlekjes worden gevormd door groepjes bloedvaten in de huid die een beetje verwijd zijn. Dit geeft een vlekkerig effect. Na verloop van tijd worden ze kleiner en steeds minder zichtbaar. Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekken vervaagd zijn. In de nek blijven ze vaak wat langer zichtbaar, maar daar groeit haar overheen. Je kunt er niks tegen doen, gewoon rustig afwachten tot het weg gaat.
Een aardbeienvlek wordt ook wel een hemangioom genoemd en bestaat net als een geboortevlek uit kluwen bloedvaatjes die zich ophopen. De aardbeienvlek is een goedaardige tumor en ongevaarlijk, maar het kan wel opvallen. Meestal verminderen of verdwijnen ze over tijd. Wordt het groter, of ziet het er in jouw ogen niet goed uit, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Een pigmentvlek is een donkere of juist lichte vlek op de huid die vaak later weer wegtrekt. Het is een soort geboortevlek (net als de aardbeienvlek). Pigmentvlekken kunnen in het gezicht en op de rest van het lichaam voorkomen. De vlek ontstaat door een overmatige productie van melanine. Dit kan onder invloed van de zon, maar ook door een verandering in hormonen of doordat de huid beschadigd is geweest.
Een wijnvlek is rood-paarsachtig van kleur en is er sprake van een geboren vaatafwijking. Ze komen vooral voor in de hals of in het gezicht. De vlek groeit met je kindje mee en verkleurt vaak van roze naar donkerder. Het is niet duidelijk hoe een wijnvlek precies ontstaat. Wel weten we dat het ontstaat doordat de haarvaten (kleinste bloedvaten) in de huid verwijd zijn. Een wijnvlek verdwijnt niet vanzelf, maar kan met laserbehandelingen worden verminderd. Begin hier pas aan wanneer je kind is uitgegroeid.
De archipelvlek of mongolenvlek komt voor bij babies met een donkere huidskleur. Het is een blauw zwarte vlek en ontstaat door pigmentcellen in de vetlaag van de huid. Archipelvlekken komen meestal voor op de onderrug of billen en vaak zijn ze een paar centimeter groot. Deze vlek ontstaat doordat pigmentcellen l het ware "vastzitten" in de huid en onder het huidoppervlak zitten in plaats van dat ze naar de bovenste huidlagen gaan. Dit gebeurd tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder, waardoor de vlek(ken) direct zichtbaar zijn na de geboorte. Behandeling is niet nodig, want de vlek is niet kwaadaardig en vaak verdwijnt het als je kind tussen de 3-5 jaar oud is. In sommige gevallen blijft het altijd, maar vervaagt het wel.
Naast de bovengenoemde huidaandoeningen zijn er ook verschillende kinderziektes die resulteren in rode vlekjes. Wees altijd behoedzaam bij een baby met (hoge) koorts en neem contact op met je huisarts als je baby steeds zieker of suf wordt, ontroostbaar is, of niet meer drinkt, veel overgeeft en al een halve dag geen natte luier heeft gehad. Neem ook contact op als vlekjes niet van kleur veranderen (even wit worden) als je ze indrukt.
Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!
Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!