Baby
Starten met voorlezen bij je baby: 5 vragen aan Boekstartcoach Michelle
24 January 2025
De Nationale Voorleesdagen (22 januari t/m 1 februari 2025) zijn begonnen! Als partner zetten we voorlezen extra in het zonnetje, want dat is deel van een fijn avondroutine en belangrijk én leuk tijdens de eerste 1.000 dagen van je kind. Wij vroegen Boekstartcoach Michelle Oolders hoe je het beste kunt beginnen met voorlezen bij je baby én waar je op moet letten. Lees je mee?
Wanneer kunnen ouders beginnen met het voorlezen van hun kind?
“Eigenlijk kan je niet vroeg genoeg beginnen! Die eerste momenten zitten alleen wel wat anders in elkaar dan als ze als peuter gezellig meedoen. Bij baby’s gaat het om slechts een paar minuutjes ‘lezen’ per keer. Ik zeg ‘lezen’ omdat het bij baby’s vaak gaat om contrastboekjes zonder verhaallijn, dus je moet zelf taal toevoegen. Laat je baby lekker kijken en praat bij wat je ziet. Je merkt aan je baby of er interesse is, ze openen hun blik, trappelen druk met hun benen of proberen met hun mond klanken na te doen. Als ze geen interesse hebben, dan kijken ze weg of beginnen ze te huilen. Probeer het dan op een ander moment nog eens.”
Wat zijn de beste manieren om voorlezen te verwerken in je dag?
“De voorleesmomenten in het eerste halfjaar duren slechts een paar minuten. Mijn advies is om altijd een boekje in de buurt te hebben en vooral je kans te pakken als die zich voordoet. Fijne momenten zijn rondom het verschonen, net na het drinken of voor het slapengaan, dan werk je ook al aan het slaaproutine.”
Welke tips heb je voor ouders om voorlezen leuk te maken?
“Een tip die ik ouders vaak geef, is om zo te gaan zitten dat je het gezicht van je baby kan zien. Zo zie je goed wat ze interessant vinden en het maakt het een stuk gezelliger. Ga vooral samen ontdekken, voeg muziek, taal en grapjes toe aan contrastboekjes en laat ze lekker lang kijken. Voor ons lijkt dat saai, maar ze hebben de tijd echt nodig om het in zich op te nemen. Bij dreumesen of iets oudere baby’s raad ik aan om ze gewoon lekker te laten kletsen of babbelen en niet te ‘testen’ of ze iets weten. Laat ze lekker vertellen! Daarnaast raad ik ouders ook aan om af en toe even stil te zijn. Dat klinkt tegenstrijdig, maar we gaan vaak net te snel. Geef je kindje de tijd om te reageren!”
Welke tips heb je voor ouders omtrent voorlezen?
“Weet dat er ontzettend veel hulpmiddelen zijn. Kids tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek en baby’s ontvangen zelfs een boekstartkoffertje met twee babyboeken. Daarnaast zijn er ook veel voorleesmomenten, voor peuters en kleuters, maar ook voor baby’s. Die momenten kunnen fijn zijn voor voorleesinspiratie, je komt in contact met andere ouders en boekstartcoaches kunnen ook helpen met geschikte boeken kiezen als je dat lastig vindt.”
Welke boekentips heb je voor ouders die net beginnen met het voorlezen van hun baby?
“Baby’s houden van boekjes die iets doen. Een greep uit mijn favorieten: Kleine Kat, de Wie zwemt er-serie en de Waar ben je?-serie. Kleine Kat bevat bewegend beeld, wat kleintjes superleuk vinden. De boeken van Wie zwemt er, zijn ‘toverboekjes’, dat houdt in dat ze van kleur veranderen als ze nat worden. Leuk voor in bad maar ook zeker voor een grotere broer of zus aan tafel. Laat de oudste de plaatjes dan inkleuren met een kwastje en wat water. Ook vind ik babyboeken met flapjes erg leuk omdat ze een verrassingselement hebben, zoals Astronaut, waar ben je?”
Inhoud
Voorlezen gaat voor!
Dit jaar staan De Nationale Voorleesdagen in het teken van 'Voorlezen gaat voor!' en wij zijn het hier helemaal mee eens. We begrijpen dat het einde van de dag met kinderen behoorlijk chaotisch kan zijn, met drukke schema's en vermoeide kleintjes. Samen een boekje lezen, brengt rust! Wij willen helpen om een fijne en stressvrije routine te creëren waar zowel kinderen als ouders van kunnen genieten. Van een ontspannend bad tot kalmerende huidverzorging en een verhaaltje voor het slapengaan. Bad, boek, bed. En met de tips van De Nationale Voorleesdagen maak je van voorlezen pas echt een feest!
Lees de tips van De Nationale Voorleesdagen