Kids
Leuk én leerzaam voorlezen: 5 tips van jeugdspecialist Jacqueline
17 January 2025
De Nationale Voorleesdagen (22 januari t/m 1 februari 2025) beginnen bijna! Als partner zetten we voorlezen extra in het zonnetje, want dat is deel van een fijn avondroutine en belangrijk tijdens de eerste 1.000 dagen van je kind. Wij vroegen NBD Jeugdspecialist van het jaar Jacqueline Terwijn wat haar adviezen zijn voor het kiezen van een voorleesboek op niveau, hoe je een leuk boek kiest en wat je kan doen om het voorlezen nét wat spannender kan maken.
Hoe kies je een leuk voorleesboek voor je kind?
“Mijn grootste tip is om langs te gaan bij een bibliotheek of (kinder)boekenwinkel. Het is makkelijk om online wat te bestellen, maar dan hebben kinderen zelf geen inbreng meer. Terwijl ze vaak goed in staat zijn om zelf een boek te kiezen! In bibliotheken en (kinder)boekenwinkels kan je bovendien ook advies krijgen van medewerkers, die je kunnen helpen met het vinden van boeken die je kleine écht leuk vindt. T/m 18 jaar kunnen kinderen bovendien gratis boeken lenen bij de bibliotheek. En nog een laatste tip: als je zelf voorleest, kies dan ook iets wat je zelf leuk vindt om voor te lezen. Zo is het voor jou ook een leuk momentje samen.”
Hoe kies je een voorleesboek op niveau voor je kind?
“Een mooie richtlijn zijn de leeftijdsaanduidingen die je vindt in de bibliotheek en in veel (kinder)boekhandels. Let ook op de signalen van je kind: hebben ze een boek heel snel uit of snappen ze het verhaal niet helemaal? Dan is het boek waarschijnlijk niet op het goede niveau. Toch zou ik vooral adviseren: zet plezier voorop! Het is geen ramp als een boek te moeilijk of juist makkelijk is, op verschillende niveaus lezen is juist een mooie oefening (en efficiënt als je meer dan één kleine hebt). Verdieping of verduidelijking kun je zelf toevoegen aan het verhaal door uitleg te geven of vragen te stellen.”
Wat als je als ouder voorlezen moeilijk vindt?
“Praat vooral veel! Bezig zijn met taal is uiteindelijk het doel van het voorlezen, maar dat kan ook door veel te praten en verschillende woorden en zinnen te gebruiken. Voorleesfilmpjes zijn ook fijn om te oefenen met lezen. Ik zou dan wel adviseren om erbij te blijven, zodat het een moment van jullie samen blijft. Je kan dan tussendoor het filmpje stopzetten, vragen stellen en taal toevoegen (in je moedertaal of in het Nederlands). Daarnaast zijn er ook veel activiteiten in bibliotheken, zoals voorleesmiddagen waarbij alle kids en ouders welkom zijn!”
Hoe zorg je ervoor dat voorlezen er niet bij inschiet?
“Maak het routine! Als je een druk bestaan leidt, dan kun je voorlezen het beste zo normaal maken als tandenpoetsen. Voor kinderen maakt het niet uit of het voorleesmoment ‘s ochtends of ‘s avonds is of dat je het splitst in twee momenten. Ik zou dan wel een minimum van 15 minuten per moment hanteren, zodat kinderen ook echt de gelegenheid krijgen om zich in het verhaal te verliezen.”
Op welke manieren maak je voorlezen nog leuker voor jezelf en je kind?
“Wees creatief en voeg vooral toe! Mijn favoriete manieren zijn om spelletjes toe te voegen, te zingen, gesprekjes te voeren en om veel gebaren te maken. Veel ouders vinden zingen eng, maar voor je kind is jouw stem het allerfijnst. Dus schaam je niet! Bovendien helpt het dus om het voorleesmoment vaste prik te maken, dan hoeft het niet nog even tussendoor. En als je het even niet meer weet, dan is af en toe een voorleesfilmpje (zoals van Bereslim of de Voorleeshoek) ook prima. Probeer het dan wel een moment van jullie samen te houden door erbij te blijven.”
Inhoud
Voorlezen gaat voor!
Dit jaar staan De Nationale Voorleesdagen in het teken van 'Voorlezen gaat voor!' en wij zijn het hier helemaal mee eens. We begrijpen dat het einde van de dag met kinderen behoorlijk chaotisch kan zijn, met drukke schema's en vermoeide kleintjes. Samen een boekje lezen, brengt rust! Wij willen helpen om een fijne en stressvrije routine te creëren waar zowel kinderen als ouders van kunnen genieten. Van een ontspannend bad tot kalmerende huidverzorging en een verhaaltje voor het slapengaan. Bad, boek, bed. En met de tips van De Nationale Voorleesdagen maak je van voorlezen pas echt een feest!
Lees de tips van De Nationale VoorleesdagenWord lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!
Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!