Baby

De weg naar ouderschap, hoe doen zij dat?

04 april 2024

Baby voeten

Tijdens de eerste 1.000 dagen, inderdaad, die periode van de conceptie tot de tweede verjaardag, wordt er niet alleen een baby geboren. Er wordt ook een moeder geboren. En als moeder wil je natuurlijk alles goed doen, want ja, die eerste periode van je baby’s leven is best belangrijk. Maar perfect bestaat niet en je best doen is meer dan goed genoeg. Onze eigen Bobbianne werd in augustus moeder. Hoe heeft zij die periode ervaren?

De voorbereiding

“Je kunt een hoop plannen in het leven, maar dit allemaal niet. En dat stond bij mij echt centraal tijdens het voorbereiden op de bevalling en het moederschap. Als je een heel plan hebt, is de kans vrij groot dat het uiteindelijk allemaal totaal anders loopt. Ik heb wel een bevallingscursus gedaan, dat vond ik een aanrader. Je krijgt allemaal handvatten waarmee je de bevalling in kunt gaan. Ze vertelden mij bijvoorbeeld dat zelfs vrouwen die in coma liggen kunnen bevallen, het lichaam doet namelijk al het werk. Dit idee gaf mij echt een fijn gevoel: ik kan dit, mijn lichaam kan dit.”

“Helaas besloot mijn baby wel al voor de geboorte lekker eigenwijs te zijn. Ze lag namelijk in stuit (met de billen naar beneden). Ik wilde graag in het ziekenhuis en op de natuurlijke manier bevallen, maar met een stuit is de kans dat het niet lukt en je dus een spoedkeizersnede krijgt wel groter. Daarom heb ik een aantal pogingen gedaan om haar toch in de juiste positie te krijgen. In het ziekenhuis kunnen ze een baby draaien, dat wordt een versie genoemd. Alleen was mijn dochter al ingedaald, waardoor het draaien niet lukte. Ik heb ook acupunctuur geprobeerd met het idee van nooit geschoten is altijd mis, maar ook dit werkte niet. Na een goed gesprek met de gynaecoloog in het ziekenhuis, besloot ik uiteindelijk om te kiezen voor een stuitbevalling met de kans op een spoedkeizersnede."

De eerste weken

“Ik zal je de details besparen, maar het is me uiteindelijk wel gelukt om natuurlijk te bevallen. Helaas had ik wel flink wat bloed verloren, doordat mijn placenta niet losliet. Hierdoor was is de eerste weken erg zwak. Tijdens de eerste week thuis lag ik eigenlijk alleen maar op bed, waardoor ik bijvoorbeeld geen luiers kon verschonen. Dit voelde heel dubbel, want als nieuwe moeder wil je er natuurlijk graag voor je baby zijn en wil je alles goed doen. En die hormonen helpen natuurlijk ook niet mee ;). Ik voelde me echt een slechte moeder omdat ik niet eens haar luier kon verschonen!”

"Gelukkig had mijn vriend ook lang verlof. Dit was super fijn, want hierdoor kon hij deze eerste zware weken veel van de zorg op zich nemen. Vooraf hadden we al besproken hoe we de verdeling van de zorgtaken voor ons zagen en we hadden afgesproken om dit eerlijk te verdelen. Dat hij uiteindelijk de eerste week álle luiers zou verschonen was niet het plan, maar wel hoe het uiteindelijk goed voelde voor ons beiden."

“Na ongeveer twee weken kon ik langzaamaan weer stukjes wandelen en werd ik beetje bij beetje steeds meer mezelf. Hierdoor voelde het alsof ik ook weer wat vrijheid terug kreeg. Die eerste weken na de bevalling word je echt geleefd door je baby, de hele dag en nacht staat in het teken van hun ritme. Ik probeerde wel al snel een soort schema aan te houden, omdat ik denk dat kinderen echt baat hebben bij die voorspelbaarheid. Het blijft natuurlijk wel een baby, dus een beetje flexibiliteit was wel nodig. Ik vond het vooral fijn dat ik een beetje een idee had hoe de dag eruit zou gaan zien en dat ik ook weer wat momenten voor mezelf kon gaan inplannen. Bovendien geloof ik dat ik ook echt een leukere moeder ben als ik ook goed voor mezelf zorg. Dus ruimte maken voor dingen zonder baby, zoals sport, vrienden en vriendinnen en een podcast luisteren is voor mij cruciaal.”

Weer terug naar werk

“Na 16 weken verlof ging ik weer aan de slag bij Naïf. Omdat ik al steeds meer voor mezelf was gaan doen tijdens mijn verlof en mijn dochter daardoor ook een paar uur achterliet, werd dit steeds makkelijker. Toen ik uiteindelijk weer aan het werk ging was het wel moeilijk, maar ik had er ook echt ontzettend veel zin in. Ik was van tevoren best bang dat ik misschien anders zou zijn. Je weet natuurlijk nooit hoe je gaat reageren wanneer je voor het eerst moeder wordt. Toen ik eenmaal weer aan het werk was, was ik blij te merken dat ik mijn ambitie en drive nog steeds had.”

Tips voor nieuwe moeders

“Ik zei het eerder al, maar ga echt ook dingen voor jezelf doen! Jouw baby is blij, als jij (en je partner) ook blij zijn. Dus pak ook je eigen hobby’s weer op en maak hier echt tijd voor. Doe vooral wat voor jou goed voelt dus!”

Alle essentials voor je newborn