Pregnancy

Voorbereiden op de bevalling na een premature baby, hoe doet zij dat?

22 maart 2024

Lisanne de Bruijn

Een spannende tijd natuurlijk, zo’n zwangerschap. Alles is nieuw en je weet niet goed wat je allemaal kunt verwachten. Zelfs als je al eerder zwanger bent geweest, kan het nu weer helemaal anders zijn. Lisanne haar eerste zwangerschap liep ook anders dan verwacht, haar kindje werd prematuur geboren. En nu is ze net bevallen van een dochter. In de rubriek “hoe doen zij dat?” spreken we met ouders over herkenbare momenten tijdens de eerste duizend dagen. Voordat haar dochter werd geboren vroegen wij influencer Lisanne de Bruijn: hoe bereid jij je deze keer voor op de bevalling?

Een bevalling kun je nooit helemaal plannen, maar wat doe jij om je voor te bereiden?

“Bij mijn vorige bevalling heb ik me totaal niet voorbereid. Ik ging er vanuit dat ik een keizersnede zou krijgen, want Louen lag in sluit (met de billen naar beneden). Maar met 34 weken begon de bevalling plotseling. Het ging zo snel, mijn vliezen braken en ik had opeens ook al 10 centimeter ontsluiting waardoor ik mocht gaan persen. Uiteindelijk ben ik in vijf kwartier bevallen, zonder voorbereiding dus! Eigenlijk ging dit heel goed en daardoor heb ik nu ook weer zoiets van: ik zie het allemaal wel en laat het op me afkomen. Je hebt het gewoon niet in de hand, dus in hoeverre kunnen we ons dan voorbereiden?”

“Wat ik wel doe is wekelijkse personal training. Hierbij ligt de focus ook op ademhaling en mijn bekken. Hier had ik tijdens mijn vorige bevalling moeite mee, waardoor ik er nu extra aandacht aan wilde besteden. De kleine ligt deze keer trouwens wel goed, dus we verwachten geen stuitbevalling!”

Heb je dan wel een geboorteplan, of heb je dit ook losgelaten?

“Nee, ik heb geen geboorteplan, maar ik heb wel aangegeven dat ik open sta voor pijnbestrijding. Dit mocht tijdens de geboorte van Louen niet, omdat ik gelijk volledige ontsluiting had en het is dan al te laat voor een ruggenprik of andere pijnbestrijding. Als het deze keer minder snel gaat, dan zou ik dat wel graag willen. Het kan soms dagen duren voordat je 10 centimeter ontsluiting hebt, dat vind ik best wel spannend. Een hulpmiddel kan ik dan vast goed gebruiken.”

Hoe pak jij die eerste periode na de bevalling aan, heb jij je hierin verdiept?

“Ik heb veel gelezen over de eerste weken en maanden van een kindje. Louen lag de eerste drie weken van zijn leven in het ziekenhuis en we mochten maar twee keer per dag bij hem. Dat voelde voor mij heel onmenselijk. Ik heb daar zelf veel last van gehad en ik kan me ook niet voorstellen dat hij dat niet gevoeld heeft. Die geborgenheid en het huid op huidcontact met je baby is zo waardevol. Hopelijk is mijn ervaring deze keer beter, want die eerste weken en maanden zijn enorm belangrijk.”

Waar kijk je naar uit en zijn er ook dingen waar je tegenop ziet?

“Ik ben medisch, omdat Louen prematuur is geboren met 34 weken. We doen er alles aan om te voorkomen dat dit meisje eerder komt, daar zie ik namelijk wel tegenop. Ik krijg medicatie en zal ook al eerder rustig aan gaan doen met werken.”

“Waar ik dus juist heel erg naar uitkijk zijn de eerste weken, als ik de 37 weken mag halen. Een normale kraamweek lijkt me zo’n mooie ervaring. Natuurlijk is dat ook zwaar, en is die roze wolk niet altijd aanwezig. Maar het idee dat we hele dagen samen mogen zijn en mijn kindje gewoon thuis is, in plaats van het ziekenhuis, is iets waar ik echt naar uitkijk.”

Welke informatie, die jou heeft geholpen, zou je graag met anderen willen delen?

“Ik denk dat de meeste mensen zich niet bedenken dat ze ook te vroeg zouden kunnen bevallen. Daar had ik 4,5 jaar geleden graag meer over willen lezen. Ik heb zoveel berichten gekregen van andere mama’s die in hetzelfde schuitje zaten, en nog steeds krijg ik veel berichten. Ook die eerste weken in het ziekenhuis zijn niet niks. Je kan echt knettergek worden van alle piepjes, omdat je ook bang bent dat het dan niet goed gaat met je baby.”

“Er komt bij een vroeggeboorte zoveel op je af, veel meer dan alleen die eerste periode in het ziekenhuis. De eerste anderhalf jaar blijf je medisch te maken hebben met deze gebeurtenis. En ook kun je er nog lang emotioneel last van hebben. Ik voelde me die eerste weken gewoon nog niet echt mama, omdat ik er niet volledig voor mijn kind kon zijn zoals ik dat wilde. Dat is echt heel pittig en daar kan ik ook uren over praten.”

Hoe zorg jij verder voor jezelf nu tijdens de zwangerschap?

“De zwangerschapsolie van Naïf is echt mijn favoriet. Ik smeer hier dagelijks mijn hele lichaam mee in, niet alleen mijn buik dus! De geur is echt heerlijk. En nog een tip: neem een lippenbalsem mee in je vluchttas. Droge lippen tijdens de bevalling zijn zo vervelend, en als je er één met een kleurtje meeneemt zie je er ook nog eens mooi uit haha.”

“Voor Louen gebruik ik ook producten van Naïf. De shampoo en bodylotion vind ik heel erg fijn.”

Heb je nog een allerlaatste tip voor anderen die zwanger zijn en zich gaan voorbereiden op de bevalling?

“Mijn ultieme tip is: vertrouw op je eigen lichaam. Ik ben vrij slank en mensen zeiden altijd: “wauw, jij gaat nooit kunnen bevallen” of “moet daar een baby uitkomen? Succes”. Dat wil je echt niet horen, maar ik praatte het mezelf vervolgens wel aan. Ik was dus ook echt blij dat ik een keizersnede zou krijgen. Nou, dat liep even anders, maar uiteindelijk ging de bevalling super goed, zelfs zonder pijnbestrijding. En hallo! Mijn baby lag nog in stuit ook. Tien jaar geleden had ik nooit geloofd dat ik dat kon en daar ben ik mega trots op!”

De favorieten van Lisanne