Baby & kids

Duurzaam ouderschap met influencer Sascha Andersson Bunge, hoe doet zij dat?

28 februari 2024

Influencer Sascha Bunge en zoontje

Bij Naïf vinden we het belangrijk om onze impact op het milieu zo veel mogelijk te minimaliseren. Dit doen we door producten te maken met goede ingrediënten die minder schadelijk zijn voor de planeet. Zoals onze plasticvrije billendoekjes, waarmee per pak bijna 2 PET-flessen aan plastic worden bespaard. In de rubriek “hoe doen zij dat?” spreken we met ouders over de uitdagingen van het ouderschap. En daarom vroegen wij influencer Sascha Andersson Bunge alles over duurzaam ouderschap. Wat doet zij om haar impact te verminderen?

Sascha, hoe belangrijk is duurzaam ouderschap voor je en waarom?

“Duurzaam ouderschap betekent enorm veel voor ons, vooral hier in Stockholm, Zweden, waar duurzaamheid echt een belangrijk onderdeel is van ons dagelijks leven. We willen Bodie graag laten zien hoe bijzonder het is om hier te wonen en waarom het zo belangrijk is om deze prachtige plek te koesteren. Het is een manier van leven die we willen doorgeven aan onze kleine man.”

“We proberen bijvoorbeeld zoveel mogelijk seizoensgebonden te eten en kopen alleen dingen voor Bodie die hij écht nodig heeft en we kopen bijna alles tweedehands. De spullen van het Spaanse merk My Little Cozmo en Liewood uit Denenmarken zijn prachtig. En wat verzorgingsproducten betreft, zijn we echt fan van natuurlijke ingrediënten, voor mijzelf en voor Bodie. De billendoekjes van Naïf zijn een favoriet bij ons: geen plastic, geen alcohol en geen parfum.”

Hoe heeft het concept van de eerste 1.000 dagen jou beïnvloed in je eigen gedrag?

“Tijdens mijn zwangerschap ben ik helemaal in het concept van de eerste 1.000 dagen gedoken. Het is zo'n cruciale periode, toch? Ik nam echt de tijd om goed voor mezelf te zorgen en probeerde stress te vermijden, veel te bewegen en gezond te eten. En nu Bodie er is, zijn Nils en ik ons er van bewust hoe belangrijk het is om een positief voorbeeld te zijn voor hem. Het heeft onze kijk op het ouderschap echt gevormd.”

“Het is hier in Zweden ook allemaal heel goed geregeld met bijvoorbeeld ouderschapsverlof. Daar ben ik heel dankbaar voor. De eerste 10 maanden ben ik thuis geweest met Bodie en nu is het Nils’ beurt. Kindjes mogen pas vanaf hun eerste verjaardag naar de pre school. Er worden dagelijks veel leuke activiteiten georganiseerd vanuit de bibliotheek of bij de öppna förskola (open pre school). Daar kun je andere ouders en kinderen ontmoeten. Daarnaast trekken we er vaak op uit, de natuur in. Het maakt niet uit dat Bodie nog zo klein is. Alle ervaringen die we als gezin samen delen, zullen een blijvende indruk achterlaten in zijn leven. Het is gewoon ons dagelijkse avontuur samen.”

Welke tips zou je andere ouders die hun impact willen verminderen willen meegeven?

“Als ik een ultieme tip zou moeten geven aan andere ouders die graag duurzamer willen leven, zou ik zeggen: koop tweedehands! Die kleintjes groeien zó snel, en alles wat Bodie niet meer past, verkopen we gewoon weer door. En als je toch iets nieuws wilt kopen, ga dan voor kwaliteit. Dat gaat langer mee en kun je daarna doorgeven aan vrienden of familie.”

De favorieten van Sascha