Personal care

Negatieve impact verminderen? Zo doet influencer Maartje dat

18 September 2024

Influencer Maartje

Als mensen (en als bedrijf ook) hebben we altijd impact. Positief en negatief, dus. Samen kunnen we er voor zorgen dat we zo min mogelijk negatieve impact op onze planeet hebben. Door onze eigen keuzes! In de rubriek “hoe doen zij dat” vragen we andere ouders hoe zij omgaan met de uitdagingen van het ouderschap. Deze keer vroegen wij influencer Maartje: hoe doen jullie dat, negatieve impact verminderen?

Welke keuzes maak jij om jullie negatieve impact te verminderen?

“Het belangrijkste is denk ik om simpele aanpassingen te maken in je dagelijks leven. Al deze kleine veranderingen hebben samen veel invloed. Wat wij doen: nooit (!) plastic (wegwerp) drinkflesjes, we gebruiken nooit plastic (boodschappen)tassen, doen de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, zonnebrand zonder microplastics, de verwarming niet te hoog (boven waar we slapen staat ie sowieso nooit aan), geen spuitdeo en zoveel mogelijk navulverpakkingen! Het lijken allemaal kleine stappen, maar ze zijn zo makkelijk gemaakt en als ze eenmaal in je routine zitten dan denk je er niet eens meer bij na, je weet niet beter meer.”

Kun je voorbeelden noemen van producten die je dan wél graag gebruikt?

“Natuurlijk gebruiken wij thuis producten van Naïf. Daarnaast is ook Marcel’s Green Soap favoriet (navullen!). Op reis neem ik altijd siliconen reisflessen mee, die kan ik vullen met mijn eigen favorieten en steeds opnieuw gebruiken in plaats van elke reis weer nieuwe mini’s te kopen. Ik gebruik ook altijd canvas tassen van mijn favoriete merken (meestal Sézane) en op dit moment staat er ook nog iets op mijn wishlist, ik wil namelijk graag een powerbank op zonne-energie aanschaffen.”

Wanneer ging bij jou de knop om?

“Eerlijk gezegd ben ik zo opgevoed. Ik ben geboren en getogen op een boerderij, waar we altijd buiten leefden in de natuur en met dieren. Mijn moeder is eigenlijk best wel een hippie qua gedachtegoed, ik noem mezelf liever een materialistische hippie”.

Welke tips heb je voor andere ouders die hun impact willen verminderen?

“Eigenlijk heb ik het allemaal al gezegd, maar kijk vooral naar alle kleine aanpassingen die je kunt maken, want alle beetjes helpen écht. En wil je ‘betere’ keuzes maken, ga dan op zoek naar producten die je kunt hergebruiken of waarbij je plastic kunt besparen, zoals navulverpakkingen.”

Inhoud

De favorieten van Maartje